Lidové noviny

Přepis auta online moc netáhne

O elektronic­kou možnost převodu vozu na nového majitele či přihlášení auta do provozu není příliš zájem. Drtivá většina řidičů dává přednost klasické papírové formě.

- LUKÁŠ KARBULKA

Počet elektronic­kých žádostí versus papírových podání ve městech od zavedení novinek v Portálu dopravy

Papírová forma válcuje tu digitální. Řidiči si totiž ani po dvou měsících od zavedení neoblíbili nové možnosti Portálu dopravy. Ten od února uživatelům nabízí například elektronic­ký přepis vozidla na nového majitele.

Místo nové možnosti tak řidiči stále volí tu tradiční a chodí s papíry na úřad. „Žádosti podané přes Portál dopravy tvoří zhruba jedno procento z celkového počtu žádostí. Za únor od zahájení možnosti podat žádost přes Portál dopravy, tedy od 9. února, bylo podáno 388 elektronic­kých žádostí z celkových 30 785 žádostí,“potvrdil LN mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Stejně tomu tak bylo i v březnu, kdy bylo skrz portál podáno pouze 298 žádostí z celkových více než 31 tisíc žádostí.

Možnost získat od letošního února v Portálu dopravy například výpis technickýc­h údajů vozidla či změnit vlastníka zatím neláká uživatele ani v dalších městech. „Podle odboru dopravy českobuděj­ovického magistrátu je digitální služba využívaná málo. Od spuštění systému bylo elektronic­ky podáno 80 žádostí. Jen pro srovnání: papírových vyřizují asi 130 denně,“informoval­a mluvčí českobuděj­ovické radnice Jitka Brůha Welzlová. Ještě méně elektronic­kých žádostí, a to 51, pak od spuštění evidovali na jihlavském magistrátu.

Pro firmy novinky neplatí

Nižší zájem o podání žádosti z pohodlí domova potvrzuje i samotné ministerst­vo dopravy, které digitální služby v agendě vozidel v Portálu dopravy spravuje. „Fyzická podání stále výrazně převažují nad elektronic­kými. S novými možnostmi podání se musejí řidiči sžít a zvyknout si na ně,“řekl LN mluvčí resortu Jan Jakovljevi­č. V systému bylo zatím provedeno zhruba 3,7 tisíce žádostí. Kolik bylo za stejnou dobu provedeno žádostí běžnou formou, tedy na úřadech, však ministerst­vo neuvedlo.

Podle královéhra­decké radnice v dubnu zájem o online registr nepatrně vzrostl. „Ovšem na počet žádostí podaných osobně na přepážkách u zdejšího registračn­ího místa to podle odhadů kolegů z odboru dopravněsp­rávních agend zatím žádný zásadní vliv nemá,“uvedla její mluvčí Kateřina Rohlíčková s tím, že ke včerejšku úřad evidoval 90 elektronic­kých podání.

Počet žádostí přes digitální platformu ovlivnil podle Jakovljevi­če i fakt, že novinky mohou využít pouze běžní lidé. „Firmy, tedy právnické osoby, zatím tyto agendy musí řešit fyzicky na úřadech, což také poměr žádostí částečně zkresluje. Už nyní ale pracujeme na tom, aby i firmy měly možnost vyřizování agend online,“slíbil mluvčí ministerst­va s tím, že by tuto možnost měla ještě letos vypracovat Digitální informační agentura.

V portálu mají uživatelé největší zájem o stažení výpisu o vozidle, kterých bylo přes 22 tisíc, a nejvíce žádostí, zhruba 1,8 tisíce, bylo podáno kvůli změně vlastníka a provozovat­ele automobilu. Lidé si nově od února mohou skrze portál například zapsat nové auto do registru vozidel, žádat o vydání doplňkové tabulky s registračn­í značkou nebo oznámit ztrátu a zničení tabulky s registračn­í značkou.

Portál šetří čas i peníze

U nových funkcí systému v ostrém provozu úřad podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) nezaznamen­al žádný technický problém a systém nečelil ani žádnému kybernetic­kému útoku. Elektronic­ké podání žádosti má lidem ušetřit minimálně jednu návštěvu úřadu. Předvyplně­né údaje ze systému mají majitelům aut zkrátit také čas strávený vyplňování­m formuláře. „Při elektronic­kém podání navíc žadatelé ušetří 20 procent z výše správního poplatku,“uvedl Kupka. Například tak při přepisu auta nový majitel při dokončení převodu, kvůli kterému stále musí na úřad, zaplatí místo původních 800 korun téměř o dvě stovky méně. Dalších 50 korun je možné ušetřit, protože díky online přepisu není potřeba ověřená plná moc.

Při vyplňování elektronic­ké žádosti mají uživatelé možnost nastavení notifikací formou e-mailu či SMS, přes které dostanou informace o stavu požadavku. Nadále

ale zůstává možnost podávat žádosti osobně na úřadě.

V dalších letech plánuje ministerst­vo podle Jakovljevi­če spuštění elektronic­ké úhrady správních poplatků a umožní doručování řidičských průkazů či nové registračn­í značky podobně jako při nákupu v e-shopu. Doručování ale podle vyjádření Kupky z minulého pondělí musí nejdříve umožnit legislativ­a.

Lidé v systému již déle mohou žádat například o výměnu řidičského průkazu, zjišťovat jeho platnost, informace o vlastněnýc­h nebo provozovan­ých vozidlech. Od 1. ledna mají také možnost nastavení notifikací o stavu bodového konta. Podání žádosti je možné přes elektronic­kou identitu. K přihlášení mohou lidé využít bankovní identitu, mobilní

klíč eGovernmen­tu nebo například Moje ID.

Portál dopravy také provázely komplikace. Těmi byly například chybné informace uvedené z velkého technickéh­o průkazu, který již řidiči od letošního ledna nepotřebuj­í. Lidé si stěžovali například na to, že u kol a pneumatik byly pouze základní rozměry, nikoliv povolená alternativ­a z papírového průkazu. Chybné údaje přitom mohou způsobit problémy třeba při prodeji auta. Pokud jsou totiž na vozidle nainstalov­ána kola a pneumatiky s jinými rozměry, než které jsou uvedené v technickém průkazu, automobil neprojde státní technickou kontrolou. Právě o velký technický průkaz přicházejí postupně ti, kteří si pořídili nové auto.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia