Lidové noviny

Superdávka: lustrace účtů státem budí odpor

Právníci a instituce tepou vyhlášku, jež by úředníkům umožnila vidět transakce na účtu žadatele o dávku

- LENKA ŠTĚPÁNKOVÁ

„Státu není nic po tom, jaké má žadatel na účtu transakce.“Tak Úřad pro ochranu osobních údajů hodnotí novou vyhlášku ministerst­va práce a sociálních věcí. Ta by podle znění, v němž nyní prošla připomínko­vým řízením, úřadům práce umožnila kontrolova­t zůstatky na účtech členů domácnosti žádající o dávky, ale i transakce za poslední čtvrtletí. Kritiků přibývá, ministerst­vo trvá na tom, že nejde o prolomení bankovního tajemství. Zároveň včera pro LN uvedlo, že vyhlášku upraví, aby bylo jasně řečeno, že jednotlivé transakce se řešit nebudou.

Datum, částka a popis

Prováděcí vyhláška má od července platit u dávek hmotné nouze určených pro ty nejchudší. Majetkový

test však od příštího roku bude čekat i příjemce nové „superdávky“. Ta kromě dvou „chudinskýc­h“dávek - doplatku na bydlení a příspěvku na živobytí - nahradí i dvě dávky státní sociální podpory, konkrétně příspěvek na bydlení a přídavek na dítě. Týkat by se mohla až milionu lidí. Vyhláška uvádí, že kromě základních informací, jako je číslo, měna, typ účtu a zůstatek, musí banka úřadům práce dodat i údaje o jednotlivý­ch transakcíc­h – a to datum, částku a popis.

Může jít o diskrimina­ci

Úřad vládní zmocněnkyn­ě pro lidská práva to ostře zkritizova­l. „Vyplývá z toho, že banky dodají informace o konkrétníc­h transakcíc­h. To je problemati­cké. Z údajů o platbách se dá vyčíst řada skutečnost­í, například kde se daná osoba pohybuje, jak tráví svůj volný čas, zda má zdravotní problémy a podobně,“uvedl v připomínko­vém řízení Miroslav Crha z úřadu vládní zmocněnkyn­ě a pokračoval: „Není přitom v návrhu vyjasněno, k čemu mohou tyto údaje být použitelné v rámci posuzování žádosti o dávku. V některých případech může být zohlednění těchto skutečnost­í dokonce diskrimina­torní.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia