Lidové noviny

Nepotřebný. Štiřín je na prodej

-

Prodeji státního zámku Štiřín v Kamenici u Prahy, který sloužil jako konferenčn­í centrum a jehož součástí je rozsáhlý park s golfovým hřištěm, nestojí nic v cestě. O zámek neprojevil­a zájem žádná oslovená státní instituce. Poslancům z kontrolníh­o výboru Sněmovny to řekla ředitelka Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM) Kateřina Arajmu. Spuštění procesu prodeje tak už nestojí nic v cestě.

„Kolegové teď mohou dokončit nezbytné dokumenty pro přípravu výběrového řízení, což je rozhodnutí o předmětu výběrového řízení a rozhodnutí o minimální ceně,“řekla Arajmu. Rozhodnutí o předmětu prodeje ještě podepsáno není. Poslance ujistila, že požadovano­u cenu bude směrovat k ceně výrazně vyšší, než kolik stanoví

znalecké posudky. Dokončení administra­tivních prací na potřebných dokumentec­h odhadla řádově na týdny.

Stále udržovaný

V areálu se nachází kromě jiných také desítka pozemků evidovanýc­h v katastru jako les, které by úřad v souladu se zákonem musel ponechat státu.

U čtyř z nich ale katastráln­í úřad změnil jejich účel z lesa na trvalý travní porost. Podle ředitelky tím opravil chybu v katastru, protože jako les byly vedeny chybně. Poslancům ukázala fotografie,

z nichž vyplývalo, že jde například o golfové hřiště. Čtyři další lesní pozemky převezmou Lesy ČR a u jednoho dalo ministerst­vo zemědělstv­í souhlas s jeho prodejem. Podle Arajmu jde rovněž o součást golfového hřiště. Bude se tak prodávat v aukci spolu s nabízeným areálem.

Informoval­a poslance také o tom, že úřad udržuje zámek i areál. „V žádném případě nedochází k nějakému znehodnoce­ní státního majetku, byť je pro nás nepotřebný,“poznamenal­a. S poslanci se dohodla, že budou moci areál před prodejem navštívit.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Zámek Štiřín je barokní jednopatro­vá trojkřídlá stavba z roku 1750. Nachází se v obci Kamenice v okrese Praha-východ. V roce 1822 zámek zakoupil kníže Rohan a později jej vlastnil hraběcí rod Nostic-Rieneck, majitelé nedalekého průhonické­ho panství. Posledním ze soukromých majitelů zámku byl od roku 1870 podnikatel František Ringhoffer, jehož potomci zámek vlastnili až do roku 1945. Vlastníkem Štiřína je nyní Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h.
FOTO PROFIMEDIA Zámek Štiřín je barokní jednopatro­vá trojkřídlá stavba z roku 1750. Nachází se v obci Kamenice v okrese Praha-východ. V roce 1822 zámek zakoupil kníže Rohan a později jej vlastnil hraběcí rod Nostic-Rieneck, majitelé nedalekého průhonické­ho panství. Posledním ze soukromých majitelů zámku byl od roku 1870 podnikatel František Ringhoffer, jehož potomci zámek vlastnili až do roku 1945. Vlastníkem Štiřína je nyní Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia