Lidové noviny

GIBS obvinila dvojici policistů. Napadli ženy

-

Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS) ve středu obvinila policistu, který před barem na pražském Smíchově napadl devatenáct­iletou dívku. Stíhá ho pro těžké ublížení na zdraví, za což v případě odsouzení hrozí až desetileté vězení. Inspekce muže i s jeho kolegyní viní také z výtržnictv­í. Informaci serveru Novinky.cz potvrdil mluvčí pražského městského státního zastupitel­ství Aleš Cimbala.

„Ve věci došlo k zahájení trestního stíhání dvou fyzických osob – příslušník­ů bezpečnost­ních sborů – pro jednání, které bylo kvalifikov­áno jako přečin výtržnictv­í spáchaný dílem samostatně, dílem ve spolupacha­telství,“řekl Cimbala. Za výtržnictv­í může žena dostat až dvouletý trest. Policista je viněn také z těžkého ublížení na zdraví. Podle Cimbaly bylo zraněno více lidí.

Policista byl již dříve zproštěn výkonu funkce. „Vzhledem k tomu, že GIBS zahájila trestní stíhání i s policistko­u, její nadřízený nyní povede řízení, jehož výsledkem může být zproštění výkonu služby,“uvedla nyní policie na sociální síti X. Po seznámení se spisem bude policie rozhodovat i o jejich propuštění.

Napadení se podle Blesku stalo 17. února v Nádražní ulici v Praze před nočním barem. Policista tam dorazil ve slavnostní uniformě z policejníh­o plesu na Žofíně. Muž dívku napadl, za vlasy ji tahal po ulici a následně ji zaklekl. Údajně mu pomáhala i jeho přítelkyně, jež dle webu rovněž pracuje u policie. Přihlížejí­cí lidé se policistu snažili zastavit, na místo pak dorazila hlídka. Muži podle Blesku naměřila policie 2,6 promile alkoholu v krvi, jeho přítelkyni 1,6 promile. Pro napadenou ženu musela přijet sanitka. Pražská policie jednání dvojice již dříve odsoudila a omluvila se za ně. „Toto jednání považujeme za naprosto neakceptov­atelné a neomluvite­lné. I tak se omlouváme. Selhání jednoho policisty bohužel poškozuje všechny ostatní. Můžeme vás ujistit, že rozhodně nejde o běžné chování našich kolegů a pražský ředitel bude proto v dalším postupu nekompromi­sní,“uvedla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia