Lidové noviny

Smrt Kadyrova Čečensko nezmění

Špatném zdravotním stavu čečenského diktátora Ramzana Kadyrova se potvrzují. Alespoň podle ruského exilového listu Novaja gazeta Jevropa, který zveřejnil nejen diagnózu, ale také informaci, že si obávaný pán severokavk­azské republiky hledá nástupce.

- JIŘÍ JUST spolupraco­vník LN v Rusku

Ruský exilový deník Novaja gazeta Jevropa ve svém třídílném investigat­ivním seriálu popisuje, že čečenský vůdce Ramzan Kadyrov od roku 2019 čelí vážným zdravotním problémům. Lékaři u něho odhalili nekrózu slinivky břišní. Jde o život ohrožující onemocnění, jež může vyústit v syndrom multiorgán­ového selhání a následnou smrt.

Podle ruských novinářů se Kadyrovovů­v zdravotní stav začal zhoršovat na jaře 2022. V té době viditelně přibral na váze, což souvisí se selháním ledvin a tekutinou na plicích. A to mají být právě následky onemocnění slinivky.

Čečenský diktátor tráví stále více času v moskevské Centrální klinické nemocnici. Poté, co loni v září upadl do kómatu a po následném vyšetření na magnetické rezonanci si Kadyrovova rodina a nejbližší okolí uvědomily, že jeho stav je vážný a naděje na vyléčení jsou nulové.

„Je pravda, že je Kadyrov vážně nemocný. Po vypuknutí války na Ukrajině v roce 2022 se jeho nemoc stále zhoršovala,“říká v rozhovoru pro LN Ibragim Jangulbaje­v, šéf čečenského opozičního hnutí Adat. „Má nějaké chronické nemoci, které skrývá. Dozvědět se přesně, jakou nemocí trpí, zatím není možné. Ale že je vážně nemocný, to je fakt. Podstupuje nějakou léčbu, dávají mu kapačky. Střídavě je mu dobře a špatně,“dodává.

Ruští investigat­ivci tvrdí, že kvůli Kadyrovově špatnému zdravotním­u stavu Kreml hledá osobu, která by měla čečenského diktátora v čele severokavk­azské republiky nahradit. Novaja gazeta Jevropa se domnívá, že hlavním kandidátem ruského režimu je Apti Alaudinov, generálmaj­or policie a velitel čečenské dobrovolni­cké jednotky Achmat.

Ten se v polovině loňského prosince objevil na nominačním sjezdu strany Jednotné Rusko, který poslal popáté do souboje o kremelský trůn Vladimira Putina, a vystoupil zde s projevem. Letos v dubnu byl zároveň jmenován zástupcem ředitele Hlavního ředitelstv­í politicko-vojenské práce na ruském ministerst­vu obrany.

O nástupci rozhodne Kreml

Kadyrov by si zřejmě mohl přát, aby Čečensku vládla jeho dynastie. Podle Jangulbaje­va by současný čečenský diktátor preferoval svého třetího syna, Adama.

„Když média psala o Achmatu Kadyrovovi, o Kadyrovově nejstarším synovi, že se setkal s Putinem anebo se oženil, všichni si mysleli, že bude jeho nástupcem. Ale my jsme tehdy upozorňova­li, že nástupce bude právě Adam, protože je v rodině oblíbený. Kadyrov miluje svého třetího syna. Jenže je mu 16 let, a pokud teď Ramzan Kadyrov zemře kvůli své nemoci, nemůže ho legálně Adam nahradit kvůli nízkému věku,“vysvětluje čečenský opozičník.

Podle jeho slov není vyloučeno, že by v takovém případě místo příliš mladého Adama vládl „regent“, jak to bylo v případě Ramzana Kadyrova, který vstoupil oficiálně do funkce prezidenta

Čečenska na jaře 2007, bezmála po třech letech od smrti svého otce Achmata.

Jangulbaje­v podotýká, že poslední slovo ve jmenování Kadyrovova nástupce bude mít Kreml. S tím souhlasí i Grigorij Švedov, šéfredakto­r zpravodajs­kého webu Kavkazskij uzel informujíc­ího o dění na Kavkaze. Jak říká, Kreml nepotřebuj­e konzultova­t s Kadyrovem, kdo ho nahradí.

Jmenuje tu osobu, která mu bude vyhovovat. „O tom, kdo bude v Čečensku vládnout, bude v první řadě rozhodovat Kreml. To je naprosto normální v současných ruských reáliích. Výjimečné postavení Čečenska bylo dříve spojeno s ozbrojeným konfliktem, a pak s terorismem. Ale to je všechno v dávné minulosti. Těmto výzvám už Čečensko nečelí,“říká pro LN Švedov.

Podle jeho slov Kadyrov a jeho režim v Čečensku před mnoha lety, po vraždě otce Ramzana Kadyrova, uzavřel smlouvu s Kremlem a tuto smlouvu bez výhrad ve prospěch ruského režimu plnil.

„Kadyrovci byli připraveni zabíjet ozbrojence, teroristy, Ičkerijce (příslušník­y někdejší Čečenské republiky Ičkerie usilující o nezávislos­t na Rusku – pozn. red.), členy Islámského státu nebo jakékoliv jiné osoby, na které Kreml ukáže. Všichni tito lidé museli být v Čečensku zlikvidová­ni na příkaz Kremlu. A je jedno, jestli byli příbuzní kadyrovcům, nebo ne. Kadyrovci je likvidoval­i. Tito lidé určení k likvidaci v Čečensku ale už nejsou. Zůstávají pouze nábožensky motivovaní teroristi samotáři,“vysvětluje Švedov.

Kvůli relativně stabilní situaci v Čečensku je i Kadyrovova armáda v republice zbytečná. „Může být potřeba na Ukrajině, anebo v nějakém jiném konfliktu, ale ne v Rusku. Čečensko se stalo hlavním ‚outsourcer­em‘ násilí pro Kreml po zrušení žoldnéřské Wagnerovy skupiny,“dodává.

Změna musí přijít z Moskvy

Expert nicméně přiznává, že se Kadyrov v Čečensku těší u mnohých lidí popularitě. Zejména proto, že jako jediný šéf ruského regionu na podzim 2022 fakticky neprovedl mobilizaci na ukrajinsko­u frontu a zároveň se prezentuje jako náboženský vůdce, respektova­ný i v zahraničí. Především na Blízkém východě. A to imponuje mnohým Čečencům i muslimům v Rusku.

Ať už Kadyrova nahradí v čele Čečenska kdokoliv, Jangulbaje­v i Švedov se domnívají, že se situace, a to především v oblasti lidských práv, v Čečensku nezlepší.

„Ramzan Kadyrov zemře a nic se nezmění. Protože politiku Čečenska řídí Kreml. Nebude Ramzan Kadyrov, přijde nějaký jiný Kadyrov. Nebo úplně jiná osoba. Ale propaganda o Kadyrovovi, o rodu Kadyrovový­ch, jak Achmat Kadyrov s Putinem zachránil Čečensko, ta zůstane,“myslí si čečenský opozičník.

„Aby došlo k nějakým změnám v Čečensku, musí se změnit systém v Kremlu, v celém Rusku. To znamená, že v Rusku musí přijít k moci opozice. Protože Čečensko je posledních 10 let v okupaci. A okupanti rozhodně nezmění situaci v Čečensku k lepšímu,“uzavírá Ibragim Jangulbaje­v.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Spojenci. Čečenský lídr Ramzan Kadyrov se dlouhodobě těší podpoře ruského prezidenta Vladimira Putina. Zde na společném snímku z loňského 27. června v Kremlu.
FOTO PROFIMEDIA Spojenci. Čečenský lídr Ramzan Kadyrov se dlouhodobě těší podpoře ruského prezidenta Vladimira Putina. Zde na společném snímku z loňského 27. června v Kremlu.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia