Lidové noviny

Čína zvyšuje svůj vliv na Maledivách

Turistický ráj Maledivy pokračuje v příklonu k Pekingu. Minulý víkend v parlamentn­ích volbách drtivě zvítězila strana prezidenta Mohameda Muíze. Ten už dříve domluvil čínskou vojenskou pomoc, a to na úkor Indů.

- LUBOŠ JIRSA

Souostroví s půl milionem obyvatel ležící v Indickém oceánu je známé hlavně pro své krásné pláže a nádherně zbarvené moře. Nyní se však ve světě o Maledivách mluví i jako o dalším státu, ve kterém zvyšuje svůj vliv Čína. Peking je přitom od ostrovní metropole Malé asi osm hodin letu daleko.

Číňané se však umně pohybují v kontextu současného rozpoložen­í v oblasti. Prezident Mohamed Muíz, který je od listopadu novou hlavou strategick­y položených Malediv, svou kampaň založil na sloganu „Pryč s Indií“. Ta na Maledivách měla historicky převahu a tamní vlády jí byly nakloněné. Muíz ale započal intenzivně­jší sbližování s Pekingem a čekalo se tedy, jestli dá lid novému přístupu prezidenta v zahraniční politice i po několika měsících v úřadu opět zelenou. A stalo se.

Jeho strana Lidový národní kongres (PNC) získala minulý víkend dle britské stanice BBC ve volbách 66 křesel, spojenci 9, což znamená 75 míst v 93členné komoře. Podpora hlavní proindické a opoziční Maledivské demokratic­ké strany (MDP) dle stanice klesla na 15 získaných mandátů. To je prudká změna oproti 65, které strana získala před pěti lety.

„Teď kontroluje vše“

„Pro Muíze je to pozoruhodn­ý úspěch. Z politicko-institucio­nálního hlediska nyní fakticky kontroluje vše,“okomentova­l pro BBC volby Azim Zahír, analytik zaměřující se na maledivsko­u politiku a působící při University of Western Australia.

To, že Muíz získal v podstatě absolutní moc, potvrdil pro arabskou stanici al-Džazíra i bývalý maledivský zákonodárc­e Ibrahim Ismail. „Nemůžete očekávat žádnou kontrolu nebo rovnováhu jeho moci,“řekl politik s tím, že jde o další „vodu na mlýn“Pekingu.

Číňané přitom již v březnu se souostrovn­ím státem podepsali bezplatnou dohodu o vojenské pomoci. Dovolit si to mohli snadno i vzhledem k tomu, že Peking je dnes v turistické­m ráji největším věřitelem. Podle indického deníku Mint je součástí dohody výcvik maledivské armády i bezplatná dodávka nesmrtícíc­h zbraní včetně slzného plynu či pepřových sprejů. Na spadnutí je i dohoda o volném obchodu mezi Pekingem a Malé.

Podle prezidenta Muíze má navíc na Maledivy v následujíc­ích letech z Číny přitéct v grantech až 130 milionů dolarů (asi tři miliardy korun). V plánu je třeba výstavba nových silnic v Malé. Souostroví je přitom strategick­y umístěno na půli cesty podél klíčových mezinárodn­ích námořních tras z východu na západ. V blízkosti například proudí ropa z Perského

zálivu. Rovněž tam žijí velká hejna tuňáků.

Chřadnoucí vztahy s Indy

Nastalé dění zákonitě ovlivňuje dříve pozitivní vztahy s Indií. Nedlouho po podpisu dohody o vojenské pomoci Pekingu na výzvu maledivské vlády indičtí vojáci – letecky hlídající rozsáhlou námořní hranici – začali místo opouštět. Celkem jich do 10. května odejde zhruba stovka. Nahradit je mají civilní zaměstnanc­i.

Rostoucí napětí mezi Indií a Maledivami se ale začalo projevovat už předtím. V lednu spolu dle světových médií fakticky začaly soupeřit o to, kdo má kvalitnějš­í pláže. Stalo se tak poté, co se indický premiér Naréndra Módí rozhodl propagovat domácí turistické destinace na úkor sousedního souostroví. Na Maledivách to vyvolalo ostré reakce vůči Módímu a řada známých Indů na to konto vyzvala k bojkotu Malediv.

Cestovní ruch je přitom pro souostroví klíčovým segmentem ekonomiky. Dle Světové banky tvoří skoro třetinu hrubého domácího produktu (HDP).

Zajímavost­í je, že do loňského roku byli dle britského týdeníku The Economist Indové největší skupinou turistů na souostroví, když tvořili více než desetinu návštěvník­ů. Během prvního čtvrtletí letošního roku se ale jejich počet snížil na 34 tisíc ve srovnání s 56 tisíci ve stejném období loni. Čínští turisté to však vynahradil­i: za poslední tři měsíce jich dorazilo 67 tisíc. Velký rozdíl oproti 17 tisícům ve stejném období loni.

 ?? FOTO HUTTERSTOC­K KOLÁŽ IMON ??
FOTO HUTTERSTOC­K KOLÁŽ IMON

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia