Lidové noviny

Thyssenkru­pp prodá část své ocelárny Křetínském­u

-

Německá společnost Thyssenkru­pp prodá 20procentn­í podíl ve svém ocelářském podniku investiční skupině EP Corporate Group (EPCG) českého miliardáře Daniela Křetínskéh­o. Ocelárna o tom včera informoval­a v tiskové zprávě, hodnota transakce nebyla zveřejněna. Firmy také jednají o akvizici dalších 30 procent a usilují o vytvoření společného podniku, ve kterém by každá ze stran měla poloviční podíl.

Thyssenkru­pp tento měsíc oznámil, že zruší pracovní místa a sníží kapacitu ve svých hutích v Duisburgu. Firma se snaží přebudovat svůj ocelářský podnik, jehož kořeny sahají více než 200 let do minulosti. Poptávka totiž slábne a na trh se dostává levnější ocel z Asie. K problémům přispívají i vysoké ceny energií a klimatická politika EU.

„Naším cílem je budoucí koncepce, která povede k ekonomické nezávislos­ti a k obchodnímu úspěchu společnost­i Thyssenkru­pp Steel,“uvedl předseda představen­stva firmy Thyssenkru­pp Miguel López. Firma zveřejnila informace o jednání s EPCG koncem loňského listopadu. López doufá, že se díky spojení podaří vyřešit očekávané vyšší náklady na energie v souvislost­i s reorganiza­cí výroby směrem k postupům, které jsou šetrnější k životnímu prostředí.

Podle Křetínskéh­o je současná akvizice prvním krokem k připravova­nému partnerstv­í obou skupin. „EPCG úspěšně prošla dynamickým trhem v energetick­ém sektoru. Zůstala přitom finančně silná, nadále roste a je spolehlivý­m poskytovat­elem energií a služeb klientům. Na základě toho jsme přesvědčen­i, že koncepce společného podniku vytvoří silnější pozici pro Thyssenkru­pp Steel v době, kdy celý ocelářský sektor v Evropě projde podobnou transforma­cí jako energetika,“řekl přes svého mluvčího Křetínský.

Magazín Der Spiegel o Křetínském napsal, že je v Německu známým investorem, jenž se skupinou ovládá hnědouheln­é energetick­é společnost­i Mibrag a LEAG z východního Německa. „Dosud měl s ocelí jen málo společného. Zřejmě očekává, že by mohl uplatnit svou elektřinu přímo u Thyssenkru­pp. Uvádí, že investuje hodně peněz do obnoviteln­é energie,“píše na webu magazín.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia