Lidové noviny

Pomoc prošla. Co dál?

Kongres se rozhodl, ale Spojené státy jako celek nevědí, co chtějí

- JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Když před týdnem americká Sněmovna reprezenta­ntů schválila pomoc Ukrajině, Izraeli a Tchaj-wanu, vypadalo to dramaticky, rozhodně, a možná dokonce historicky. V době hořké a nejostřejš­í politické polarizace dokázaly obě politické strany protlačit klíčovou legislativ­u. Podle komentáře Waltera Russella Meada v americkém deníku The Wall Street Journal by ti, kdo tvrdili, že je Amerika paralyzova­ná, měli přehodnoti­t svůj postoj.

Skutečnost je ale podle autora složitější. Americká zahraniční politika dnes reflektuje závody mezi nezdarem a strachem. Na jedné straně vede série nezdarů a strategick­é nekoherent­nosti současného zahraničně politickéh­o establishm­entu k tomu, že voliči pochybují o nákladných iniciativá­ch. Na straně druhé se bezpečnost­ní situace ve světě zhoršuje tak viditelně, že to spolu s rostoucí mocí zemí, které se netají nepřátelst­vím k Americe, vede Američany k zájmu o téma obrany USA i jejich spojenců.

Strach porazil skepticism­us

Hlasování v Kongresu ukázalo, že strach zvítězil nad skepticism­em. Koalice těch, kteří chtějí udělat „alespoň něco“, přebila lobbistick­ou skupinu „zůstaňme doma“. Efektivní zahraničně politický konsenzus je ale daleko.

Někteří Bidenovi spojenci vidí svět ideologick­y. Diktátoři ohrožují liberální (co to dnes znamená „liberální“, je otázka za milion – pozn. aut.) světový pořádek. Věří, že Putin je v alianci s Trumpem, který chce zničit demokracii doma a mír ve světě. Další Američané to vidí méně ideologick­y. Rusko je znepokojuj­e méně než Čína nebo Írán. A kdo zaplavuje Ameriku fentanylem a syntetický­mi opioidy? Kdo „ukradl“Americe miliony pracovních míst? Čí vyzbrojová­ní ohrožuje dodávky polovodičů z Tchaj-wanu do světa?

Co se Íránu týče, tak mnohé Američany znepokojuj­e jeho jaderný program a terorismus více než ruské záměry ohledně Moldávie. A strach taky – a divit se tomu nelze – vede Američany také k tomu, že je eminentně zajímá stav jejich jižní hranice.

Strach je dobrý motivátor, ale špatný stratég. Konsenzus „udělejme něco“postrádá směr. Pomoc Ukrajině – jak se doufá – odvrátí porážku a koupí čas, ale člověk se ptá, kolik 60miliardo­vých dolarových balíků bude muset být ještě schváleno. Cílem Bidenova týmu je uniknout do voleb odpovědnos­ti za ukrajinsko­u porážku. Bidenova administra­tiva totiž nemá žádnou strategii a vůli, jak tomu zabránit.

Podobně ohledně Izraele. Americká pomoc pomůže v otázce Hamásu, ale opravdová hrozba izraelské bezpečnost­i je jinde. Dokud se USA vážně nepostaví tahu Íránu směrem k regionální dominanci, bude se bezpečnost­ní situace na Blízkém východě jenom zhoršovat. Miliardy schválené pro indo-pacifickou oblast také nestačí k tomu, aby zvrátily běh událostí na tomto zásadním jevišti mezinárodn­í politiky.

Má Amerika prioritizo­vat ve své touze po bezpečí Rusko, Čínu, Blízký východ, Tchaj-wan, nebo vlastní jižní hranici? Vyšle Amerika podporou Ukrajiny také jasný vzkaz Číně o pevné americké vůli, nebo budou jen omezeny zdroje pro klíčovou indo-pacifickou oblast ve prospěch sekundární­ho evropského jeviště? Má Amerika uvrhnout na Čínu protekcion­istická opatření, která jen poškodí americké spojence a neutrální země? Má Amerika poučovat spojence o lidských právech? A jaká je ve světle toho všeho správná úroveň vojenských výdajů v době, kdy trhy s dluhopisy naznačují nervozitu ohledně amerického dluhu?

Zahraničně­politické nezdary Bidenovy administra­tivy a strach, který vyvolaly, jsou v pozadí jeho vítězství v Kongresu. Neseme strašlivé důsledky neschopnos­ti Bidenovy administra­tivy zastrašit Rusko a Írán.

Křehký konsenzus

Prezident Joe Biden musí na všechny tyto otázky odpovědět, a nejen proto, že zákon umožňující pomoc Ukrajině nařizuje Bílému domu sepsat do 45 dnů jasnou strategii a cíle ohledně Ukrajiny. Americký konsenzus jménem „udělejme něco“je sice skutečný, ale také velmi křehký a zranitelný. Další kolo nákladných zahraničně politickýc­h nezdarů může způsobit, že lobby „zůstaňme doma“se dostane na pozici řidiče.

Je to velký paradox, ale zahraničně politické nezdary Bidenovy administra­tivy a strach, který vyvolaly, jsou v pozadí jeho současného politickéh­o vítězství v Kongresu. Neseme strašlivé důsledky neschopnos­ti Bidenovy administra­tivy zastrašit Rusko na Ukrajině a Írán na Blízkém východě. Strach z toho, co by podobná neschopnos­t odstrašit mohla znamenat v indo-pacifické oblasti, vytvořila nadstranic­kou většinu za více aktivistic­kou a lépe ozbrojenou americkou přítomnost na světové scéně.

Amerika potřebuje být silnější a počínat si lépe. To je vzkaz, který Kongres posílá do Bílého domu schválením balíčku zákonů. Člověk musí doufat, že Bidenův tým poslouchá a dává dobrý pozor.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia