Lidové noviny

Lidovecké stéblo

Danění bezdětných na preference KDU nezabere

- Martin Zvěřina

Tonoucí se stébla chytá, říká lidová moudrost. Lidová strana už je téměř utopená a své stéblo momentálně nachází v nápadu více zdanit bezdětné a rodiče jedináčků. Vyšší sociální pojištění pro jednu skupinu by měla doplnit další daňové sleva pro rodiče dvou a více dětí.

Jak se lidová strana coby samostatný subjekt vzdaluje od možnosti setrvání ve sněmovně, tak se objevují více či méně extravagan­tní nápady, co by měla stávající koalice změnit.

Samo vyšší danění bezdětných je racionální krok i vzhledem k tomu, že tito nevychovaj­í žádné budoucí daňové poplatníky, kteří by vydělávali na jejich důchod v průběžném systému. Lidovci vypočítali, že výchova dítěte stojí čtyři miliony a z toho vycházejí. Ve skutečnost­i je to daleko více, zohledníme-li například čas, který rodiče dětem věnují a též ušlé příležitos­ti, například v kariérním postupu. Lidovci nevyčíslil­i, zcela pochopitel­ně, riziko celoživotn­ích následků pro ženy po porodu (trpí jimi až třetina rodiček), to je nad jejich chápání. Lidovečtí vůdcové poněkud těžkopádně sázejí na to, že je budou volit jejich tradiční voliči a tím se přiblíží svým tradičním výsledkům. Potíž je v tom, že tradiční voliči vymírají a nové strana nepřitahuj­e.

Daňový nápad, který hodlá KDU předložit koalici, taktéž porušuje předvolebn­í slib, že nezvýší daně. Třeba si ale lidovci řekli, že je vše jedno, když už ten slib vláda porušila. Ostatních stran se ale zatím neptala. Neřešme, do jaké míry je realistick­é navrhovat zvyšování daní těsně před volbami a nakolik je průchozí tento návrh ve společnost­i, která nevnímá bezdětnost jako handicap, ale mnohdy jako legitimní volbu. Že by si lidovci všechny své báječné nápady sepsali, šli s nimi do voleb, otevřeně oslovili voliče a nechali je rozhodnout, na to nikdo z nich ani na minutu nepomyslel. S blížícími se volbami se podobné postupy zmnoží a v rámci vládní kolice se budou jednotlivé strany předhánět v návrzích, které nemají šanci, ale nějaké partě voličů se mohou líbit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia