Lidové noviny

Macronova Unie

Francouzsk­ý prezident se trefil do ducha doby

- Marek Hudema

Prezident Emmanuel Marcon byl mnohými pokládán za snílka či fantastu. Když před sedmi lety pronesl projev na pařížské Sorbonně, kde mluvil o nutnosti posílení evropské suverenity, obrany a společných dluzích, mnozí se smáli. Letos už byla situace jiná. Ukázalo se totiž, že na Macronova slova v mnoha směrech došlo.

Pandemie covidu-19 a válka na Ukrajině a také politika Spojených států vedly k tomu, že se dnes snaha o suverénněj­ší Evropu zdá naprosto přirozená. Evropa se snaží posílit společnou obranu, poprvé si jako celek vypůjčila peníze na finančních trzích, diskutuje se o podpoře unijního průmyslu v dříve nemysliten­ém rozsahu. Macronovy vize se naplňují.

Letos Macron vystoupil s temným proroctvím. Varoval, že „Evropa může zemřít“. Ohrožuje ji podle něj hrozící ekonomický úpadek, návrat války do mezinárodn­ích vztahů, jak to demonstruj­e ruská invaze na Ukrajině, a rostoucí politický neliberali­smus. Čelit tomu lze tak, že EU zesílí, bude nezávislej­ší, posílí vlastní obranu včetně jaderných zbraní. Macron by také rád viděl podporu strategick­ých odvětví a třeba vývoje umělé inteligenc­e či kvantových počítačů společnými evropskými investicem­i. Zároveň chce posílit obranu Evropy před nelegálním­i imigranty i dotovanou ekonomicko­u konkurencí jak z Číny, tak z USA.

Odpovídá to duchu doby, tedy vytváření velkých uzavřených ekonomický­ch a politickýc­h bloků. Otázkou je, jak by taková „pevnost“či „velmoc Evropa“měla vypadat. Posilování evropských obranných kapacit a ochrany hranic je nutné, na druhou stranu představa určité autarkie, průmyslové politiky a podpory národních šampiónů ve francouzsk­ém stylu vypadá jako rezignace na dosavadní liberální unijní ekonomicko­u politiku. Ovšem pokud by ale skutečně hrozila smrt Evropy, asi bychom museli přistoupit i na její záchranu značně neliberáln­ími prostředky navrhovaný­mi liberálem Macronem. Není to ale zrovna moc lákavá budoucnost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia