Lidové noviny

Třinec si vynutil sedmý zápas

- VOJTĚCH JURÁK

Drama pokračuje, hokejová extraliga ani po šesti finálových zápasech nezná letošního mistra. Třinec na domácím ledě včera porazil Pardubice 4:1 a srovnal stav série na 3:3.

Oceláři si k vítězství pomohli hlavně povedenou první polovinou utkání, kdy odskočili soupeři na rozdíl tří branek. Rozuzlení finále i celé letošní sezony tak nastane zítra sedmým zápasem na východě Čech.

Zatímco v pátém utkání Pardubičtí poslali Ondřeje Kacetla na střídačku, v tom šestém se jim třineckého gólmana dlouho nedařilo překonat. Teprve čtyři minuty před koncem ho připravili o čisté konto a zadělali na závěrečné drama.

Pro Pardubice však přišel první gól zápasu pozdě. Třinec, který pravidelně trápí své soupeře urputnou defenzivou, totiž v šestém finále přidal k dobře organizova­né hře ve vlastím pásmu také útočnou aktivitu.

Domácí byli po většinu první a druhé třetiny v ofenzivě nebezpečně­jší než Dynamo a vytvořili si náskok, ze kterého na konci těžili. I proto Oceláři srovnali sérii. I proto o vítězi extraligy poprvé od roku 2015 rozhodne až sedmý zápas.

Zatímco Pardubice budou mít zítra druhou šanci ukončit letité čekání na titul, Třinec dál živí naději na pátý triumf za sebou.

Úvodní minuty šestého finále byly z obou stran spíše opatrné a hra se často kouskovala. Jen tu a tam dokázal některý z týmů výrazněji zahrozit v útočném pásmu.

Bezbrankov­ý stav vydržel do poloviny 14. minuty, kdy se k radosti domácích fanoušků prosadil po více než dvou měsících forvard Martin Růžička.

Oceláři se v tu chvíli dostali do varu a v dalším průběhu třetiny si vypracoval­i hned několik nebezpečný­ch šancí. O dvě minuty později zvýšil na 2:0 Patrik Hrehorčák, který se dostal jako první k vyraženému puku.

Ve druhé třetině rozhodčí na rozdíl od té první několikrát vylučovali. Šanci změnit skóre při nerovnováž­ném počtu na ledě měly oba celky, podařilo se to však jen domácím.

V prvních minutách po návratu na led zářil především gólman Will, který několika rychlými přesuny a pohotovými zákroky držel hosty ve hře. V polovině základní hrací doby však inkasoval potřetí – Oceláři v početní výhodě sérií rychlých přihrávek a tvrdých střel rozebrali obranu Dynama, díky čemuž Petr Vrána zakončoval do odkryté branky.

Čím méně času zbývalo, tím aktivněji a nebezpečně­ji si hosté směrem dopředu počínali. Ve třetí třetině Pardubičtí nakonec ohrozili branku soupeře více než v prvních čtyřiceti minutách dohromady a svůj tlak vyšroubova­li na maximum pět minut před koncem, kdy si zvýraznili přesilovku šestým hráčem v poli po odvolání brankáře. A opravdu se dočkali. Během početní výhody dokázali na více než minutu a půl zmáčknout Oceláře ve vlastním pásmu, až nakonec Robert Kousal prostřelil Kacetla mezi betony.

Na další zdramatizo­vání už ale nedošlo, neboť domácí zvládli závěr třetí třetiny velmi solidně a necelé dvě minuty před sirénou přidali čtvrtou trefu. Puk do prázdné branky poslal Hrehorčák.

Zítra se rozhodne.

 ?? FOTO ALEXANDR SATINSKÝ, MAFRA ?? Bojovníci. Třineční hokejisté včera vyhráli 4:1.
FOTO ALEXANDR SATINSKÝ, MAFRA Bojovníci. Třineční hokejisté včera vyhráli 4:1.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia