Lidové noviny

Výkop za cizí prachy

-

Ve čtvrtek uspořádali lidovci konferenci Prosperita českých rodin aneb jak naplnit rodinné peněženky. Kromě jiného na ní zazněl nápad, že by k tomu naplnění mohlo pomoct, kdyby bezdětní lidé, kterým je víc než pětatřicet, měli vyšší vyměřovací základ daní než ti, kteří děti mají, a rozdíl byl přímo úměrný počtu dětí. „Půjdeme s tím na koaliční jednání, vykopáváme míč,“řekl regionální politik KDU a vedoucí oddělení analýzy Jurečkova ministerst­va Benjamin Činčila.

Je zajímavé, v jakých hlavách a jakých časech se tenhle sociálně inženýrský nápad čas od času vylíhne. Je to pestrá směska. Jen chvilka googlování proti směru času: Loni se s tím dal na CNN Prima News slyšet Okamurův poslanec Kobza, toho však naštěstí nikdo vážně nebere. V roce 2018 totéž napadlo německého ministra zdravotnic­tví Jense Spahna (CDU), kolegové ve vládě však jeho nápad označili za ujetý. Rovněž v roce 2018 navrhovali zavedení daně z bezdětnost­i jako cestu k zvýšení porodnosti i někteří čínští odborníci. Návrh vyvolal velkou pozornost a mnoho komentářů, hojně je citován ten, který navrhuje zvláštní daň pro jeho autory odůvodněno­u jejich „nízkou inteligenc­í“. Přesně před dvaceti lety vyvolal u nás pozornost článkem Zvyšme daně bezdětným (MF DNES, 26. srpna 2004) lidovecký poslanecký radikál a protipotra­tový aktivista Jiří Karas, tehdejší šéf strany Miroslav Kalousek ho však srovnal do latě.

Hlubší ponoření do minulého času je mnohem výživnější. Wikipedie prozradí, že daň z bezdětnost­i zavedli jinačí sekáči. Stalin tuto dávku zavedl ve čtyřicátýc­h letech a platili ji muži mezi 25 a 50 lety a ženy mezi 20 a 45 roky. Fungovala, byť v mírnější podobě, až do skonání Sovětského svazu. V roce 2006 ji poslanec Dumy Gerasimenk­o navrhl obnovit, ale neuspěl. V Polsku zavedli vyšší daně bezdětným komunisté v roce 1946 a říkalo se tomu „bykowe“, daň z býka, patrně něco jako skočné. Též rumunský diktátor Ceau?escu zvedl svým bezdětným poddaným daň z příjmu o 8–10 procent. Každopádně žádná z Wikipedií citovaných zemí v oněch letech nezaznamen­ala ani zvýšení porodnosti, ani neproslula skvělou sociální a rodinnou politikou.

Problém nápadu naplnit peněženky rodin s dětmi cizími prachy není jen snahou zasahovat do osobního rozhodován­í jiných. Je také dalším trestem pro lidi, kteří po dětech touží, avšak mít je nemohou. Leda že by se součástí daňového přiznání stalo lékařské potvrzení o příčině neplodnost­i, na jehož základě by příslušný finanční úřad poplatníka/poplatnici od daně osvobodil na základě zmírnění tvrdosti zákona. Že je to úplná blbost? Zhruba stejná jako ten výkop.

Smysl by měl snad v jediném případě – totiž kdyby vykopávají­cí rovnou počítali s tím, že ho ostatní koaličníci, zcela zděšeni, co nejrychlej­i odkopnou a věnují pozornost reálným způsobům, jak pomoci rodinám s dětmi.

 ?? JAROSLAV VEIS ?? Sobota Veis
JAROSLAV VEIS Sobota Veis

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia