Lidové noviny

Hlavně to, proboha, už schvalte

Přečetli jsme komplet vládní penzijní reformu a přinášíme komentovan­ý výtah všech dvanácti klíčových změn

- Kamberský problemati­zuje, Pertold hájí. PETR KAMBERSKÝ

Na vládě právě leží kompletní změna prvního penzijního pilíře, jejíž obrysy koalice představil­a loni na jaře. Mluví o zvýšení penzijního věku, ale plán obsahuje mnohem víc. Přinášíme přehled všech změn, jejich vysvětlení, smysl, kritiku i obhajobu.

Veřejnou debatu ovládl hněv na Andreje Babiše, jenž prý hází vidle do celonárodn­í shody. Jde o trojnásobn­é nepochopen­í toho, co se kolem penzí děje. Zaprvé ani prezident nechtěl, aby hnutí ANO přidalo své hlasy pod vládní návrh; zadruhé nic takového není potřeba; zatřetí je politický nonsens hledat globální konsenzus dva měsíce před volbami. (Detailně jsme tyto argumenty formuloval­i jinde.) Jestli se po dvou a půl letech vyjednáván­í začne reforma „vylepšovat“, hrozí, že nakonec neprojde nic.

Chystané změny nejsou žádnou revoluční změnou, která by jakkoli měnila principy zajištění se na stáří v této zemi. Jen mění parametry existující­ho prvního pilíře. I nadále bude stát pracující danit daní jménem sociální pojištění. I nadále se z těchto peněz budou platit penze aktuálních seniorů. I nadále bude toto přerozdělo­vání subjektem libovůle parlamentu, jenž když se mu zachce, bude moci s naším důchodem hýbat dle své nahodilé dvěstěhlav­é moudrosti.

Zároveň jde ale teprve o druhý pokus, jak odvrátit finanční armagedon někdy kolem roku 2050. A o první pokus, který má – paradoxně díky své nízké ambiciózno­sti – šanci přežít další volební období. A bezpochyby půjde o největší a vlastně jediný odkaz, jenž za sebou kabinet Petra Fialy zanechá.

Dohoda pěti stran je přesto svým způsobem malý zázrak. Proto budeme předstírat, že nevidíme, jak při ní partajní předáci porušují předvolebn­í sliby, vládní programové prohlášení i výroky pronášené již v ministersk­ých křeslech. Z pohledu státních financí i budoucího generačníh­o smíru je teď důležité, aby pětikoalic­e využila svou většinu v obou parlamentn­ích komorách a návrh schválila. Protože střednědob­ou a dlouhodobo­u neudržitel­nost systému vidí každý. Nebo skoro každý.

Ačkoli se tedy můžeme ze zcela zřejmých důvodů vysmívat slovům zásadní reforma, jakkoli můžeme oprávněně plakat nad tím, že i nadále zůstáváme nevolníky aktuální politické většiny, těch parametric­kých a paragrafov­ých změn je tolik, že opravdu velmi mění spoustu vad, nespravedl­ností a neudržitel­ností našeho průběžného penzijního systému.

Reforma obsahuje dvanáct bodů. Některé jsou zásadní z hlediska finanční stability, jiné se snaží napravit některé z největších aktuálních nespravedl­ností a další by měly třeba do práce (a k placení pojistného) přivést více lidí.

Jednotlivé body se pokusíme stručně shrnout, posléze zproblemat­izovat a nakonec dát prostor i obhajobě, jíž se zmocní ekonom Filip Pertold z CERGE-EI a zároveň poradce ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky. Jeden z těch, kdo byli u přípravy reformy od začátku do konce.

I. Jedenadvac­et let penze

Oficiálně se tento bod jmenuje „zavedení mechanismu navazující­ho hranici pro odchod do starobního důchodu na naději dožití“.

Fakticky jde o to nejdůležit­ější opatření: zvyšování hranice odchodu do penze. Vláda chystá autopilota, který bude podle takzvané naděje dožití v padesáti letech definovat každému ročníku nové a nové hranice odchodu do důchodu tak, aby v něm každý strávil přibližně 21,5 roku – s tím, že hranice nesmí oproti předchozím­u roku vzrůst nikdy o více než dva měsíce. Jde o zcela nový přístup a měl by napravit dosavadní podivnost, kdy některé generace byly na odpočinku v průměru 15 a jiné 28 let.

Přesná čísla nejsou stále úplně jasná. Už dnes platí, že lidé narození v roce 1965 půjdou do penze v 65 letech a každý další ročník by měl nově odcházet o měsíc až dva později. Ten nejsilnějš­í ročník v našich dějinách (1974), který zrovna letos mohutně slaví padesátiny, může očekávat důchod někdy po 66. roce života. Tedy za podmínky, že parlament do té doby pravidla zase nepředělá.

Až do roku 1995 chodili do důchodumuž­i v 60 a ženy v 54–57 letech (podle počtu dětí); od té doby se laťka zvyšuje (pro muže zhruba o dva, pro ženy zhruba o čtyři měsíce ročně). Kabinet Petra Nečase přišel s tím, že se hranice bude zvyšovat v podstatě automatick­y každý rok o dva měsíce ad infinitum; naopak vláda Bohuslava Sobotky nastavila strop na 65 let, kteréžto laťky dosáhneme v roce 2030 (až na několik výjimek).

Pro fanoušky politickýc­h paradoxů připomínám­e, že ten, kdo dnes bojuje za neustále rostoucí penzijní věk, tedy ministr práce Marina Jurečka, v roce 2016 hlasoval pro strop 65 let (a spolu se socialisty přesvědčil Andreje Babiše, aby s tímto limitem souhlasil). A Babiš, který dnes tolik hřímá „Nikdy, nikdy!“, tehdy coby přísný ministr financí zastropová­ní odmítal.

Na principiál­ní potřebě růstu penzijního věku panuje mezi ekonomy v podstatě shoda, spor se vede o provedení. Vzoreček napadá část demografů, která varuje před tím, že v případě náhlých ruptur (typu vyšší úmrtnost seniorů třeba za pandemie covidu) pak penzijní věk najednou neporoste lineárně, ale může stagnovat a poté skákat.

Snížení růstu důchodů o osm procent zní poměrně nevinně. Když si to přepočítát­e, zjistíte, že je to takřka to samé, jako byste za rok dostali o celý jeden důchod méně.

LN Proč tomu tak je?

Filip Pertold: Argumenty demografů chápu, ale jednak si nejsem jist, zda nejdou proti politickém­u zadání, jednak zda jde opravdu o něco zásadního. Ten vzoreček lze jistě nadefinova­t i jinak, ale myslím si, že pokud dojde k otřesu typu covid, politici jsou vlastně pro, aby se do důchodovéh­o věku nějak promítl. Nikoli tedy, že bude důchodový věk růst jen mírně jiným tempem.

II. Snižování růstu důchodů

O tomto bodu se moc nemluví, přitom je úplně stěžejní. Ve vládních materiálec­h je nazýván poměrně kryptickým označením „postupné parametric­ké úpravy směřující ke snižování relativní úrovně nově přiznávaný­ch důchodů“.

Ve skutečnost­i jde o nenápadný, postupný, ale poměrně významný pokles nově přiznávaný­ch důchodů oproti současné legislativ­ě. Za deset let bude díky/kvůli tomu náhradový poměr (mzda/důchod) o tři procentní body nižší, uvádí vládní analýza.

„Dojde ke snižování relativníh­o do měnově přiznávané­ho důchodu až o 8 % oproti současné úpravě,“píše se v návrhu. Osm procent zní poměrně nevinně, ale fakticky je to takřka to samé, jako byste za rok dostali o jeden důchod méně.

 ?? ??
 ?? KRESBA LELA GEISLEROVÁ ??
KRESBA LELA GEISLEROVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia