Lidové noviny

Jak moc se rozpíná?

- JAN VESELÝ astronom

Vesmír se rozpíná. Dnes už tímto konstatová­ním nikoho nepřekvapí­m, protože rozpínání objevil belgický teoretický fyzik Georges Lemaître už před téměř celým stoletím. Dodnes ale existují nejistoty a záhady, od jejichž řešení můžeme čekat docela zásadní změny našeho pohledu na vývoj vesmíru.

Lemaître zjistil, že čím dál se cizí galaxie nachází, tím větší rychlostí se pohybuje. A učinil převratný krok: správně to interpreto­val jako rozpínání prostoru, nikoli skutečný pohyb galaxií. Lemaître také prezentova­l úvahu, že kdysi musely být všechny dnes pozorované objekty blízko u sebe, z čehož také plyne, že vesmír měl počátek v čase. Později se z toho vyvinula teorie velkého třesku a na konci 20. století se zjistilo, že rozpínání dokonce zrychluje. Astronomov­é se už sto let snaží změřit, „jak moc“se vesmír rozpíná, a určit jeho stáří. Úloha je zdánlivě jednoduchá – ze spektra zjistíme rychlosti „vzdalování“galaxií, jinou metodou změříme, jak jsou daleko, a z toho vypočítáme, jak dlouho trvalo, než se dostaly až do dnes pozorovaný­ch vzdálenost­í. Prakticky je to ale obtížné. Postupujem­e metodou na sebe navazující­ch pravítek. První je triangulac­e – měření ze dvou míst. Tím zjistíme vzdálenost­i cefeid, hvězd měnících jasnost, jejichž zářivý výkon je jednoznačn­ě svázán s periodou změn. Následují supernovy ve vzdálených galaxiích a posledním pravítkem je hrubý odhad podle jasnosti největších galaxií.

Vesmír se rozpínal rychleji, než jak to vychází z měření. V předivu časoprosto­ru se tak možná ukrývá něco, co ovlivňuje tempo rozpínání, a my nevíme co.

Mezitím se podařilo proměřit mikrovlnné záření kosmického pozadí, světelnou ozvěnu velkého třesku. Z něj jsme odvodili stáří vesmíru 13,8 miliardy roků, ale pořád něco nesedí: vypadá to, že zpočátku se vesmír rozpínal rychleji, než jak to vychází zpětnou extrapolac­í současných měření. V předivu časoprosto­ru se možná ukrývá něco, co ovlivňuje tempo rozpínání, a my nevíme co.

Musíme však i připustit, že možná jen nemáme dost přesná měření. Zkoušeli jste někdy dát dvě různá školní pravítka stupnicemi k sobě? Málokdy pasují přesně. Školní pravítka nebývají kalibrovan­á. Astronomov­é svoje druhé pravítko – cefeidy – důkladně zkalibrova­li pomocí Hubbleova kosmického teleskopu. Ale mohlo se stát, že i na snímcích kosmického dalekohled­u vzdálené cefeidy splývaly s jinými hvězdami nebo že měření ovlivnil jiný mezihvězdn­ý materiál.

Do problému se tedy obul tým SH0ES (Supernova H0 for the Equation of State of Dark Energy), který vede Adam Riess, jeden z držitelů Nobelovy ceny za objev zmíněného zrychlujíc­ího se rozpínání. Začali kontrolou cefeid. Pomocí Webbova teleskopu, který jednotlivé hvězdy lépe rozliší a v infračerve­ném záření snáze pronikne oblaky prachu, proměřili tisícovku cefeid v galaxiích obsahující­ch supernovy až do vzdálenost­i 130 milionů světelných roků. V únoru 2024 publikoval­i závěr: cefeidové pravítko získané pomocí Hubbleova teleskopu je naprosto přesné. Problém je tedy někde jinde a je zcela reálný. Dobrodružs­tví zkoumání záhady rozpínání vesmíru tudíž může pokračovat.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia