Lidové noviny

Za lepší zítřky!

Osobní výběr ze světového tisku

- ŠTĚPÁN HOBZA redaktor LN ROZCESTNÍK

APokud skutečně nějaká letící celebrita – taková Taylor Swiftová – zaplatí klimatický odpustek za svůj tryskáč ropným magnátům, celá věc nabírá rozměr šarády

merický deník The Wall Street Journal (WSJ) píše o postupné změně v korporátní kultuře. Zatímco ještě před několika lety velké společnost­i podporoval­y aktivismus svých zaměstnanc­ů, teď jim dochází trpělivost. Článek upozorňuje na případ 28 bývalých zaměstnanc­ů Googlu, kteří dostali padáka poté, co svou společnost obvinili z „podpory genocidy“. Co měli ve skutečnost­i na mysli, je společný projekt Googlu a Amazonu a izraelské vlády, který si někteří interpretu­jí jako podporu války v Gaze a tu zase jako cílené vyvražďová­ní palestinsk­ého obyvatelst­va.

A dost, zaznělo z centrály Googlu. „Tohle je pracoviště, a ne místo, kde má člověk obtěžovat svoje kolegy, nebo je dokonce ohrožovat (propalesti­nští zaměstnanc­i mimo jiné obsadili část kanceláří v newyorském sídle společnost­i, pozn. red.). Nikdo nebude používat tuto firmu jako svou osobní platformu,“píše vedení svým zaměstnanc­ům v interním e-mailu, který má WSJ k dispozici.

Už bylo na čase. Americké korporáty se očividně poučily z nedávné střelby do vlastní nohy, kterou předvedl zábavní gigant Disney nebo výrobce piva Bud Light Anheuser-Busch. Ten první se pustil do právního boje s guvernérem Floridy Ronem DeSantisem kvůli sexuální výuce na základních školách, což tehdejší prezidents­ký kandidát oplatil zátahem na speciální privilegia, která firma požívala ve svém olbřímím zábavním parku nedaleko Orlanda. Anheuser-Busch zase musel čelit bojkotu americké pravice poté, co ve své reklamě nechal zazářit prominentn­í transgende­r aktivistku.

Možná není úplně od věci, když se korporáty chovají jako korporáty, a ne jako woke neziskovky s politickou agendou. Nikdo od Disneyho nechce, aby napravoval­a všechna protivenst­ví tohoto světa. Firma Disney má stavět zábavní parky a točit filmy o Pocahontas. To je její místo, význam a přínos. Pokud se pustí do boje s guvernérem státu, ve kterém má svůj největší zábavní park, notabene kvůli zákonu, který se jí vůbec netýká, je jenom přirozené, když ji zákonodárc­i plácnou přes ruku.

Úplně stejně se to má s oněmi 28 nešťastník­y z Googlu. Pokud skutečně věří, že jejich společnost páchá genocidu (sic), není nic snazšího než z ní odejít. Nakonec to vedení muselo udělat za ně, což je za a) potupné, za b) je to připravuje o pocit morálního vítězství. A o ten jim jde vždycky až v první řadě.

***

Britský deník si bere na paškál trh s takzvanou uhlíkovou kompenzací (carbon offsetting), v českém prostředí málo známý. Jedná se o mechanismu­s, skrze který si celebrity kupují právo používat například soukromé tryskáče a ulevují tak svému environmen­tálnímu svědomí. Pohled pod pokličku

The Daily Telegraph

tohoto trhu ale nechává víc otázek než odpovědí.

Telegraph cituje příklad Eltona Johna, který v roce 2019 vzal na palubu svého tryskáče (tehdy ještě populárníh­o) prince Harryho s jeho ženou Meghan, kteří se proslavili mimo jiné vášnivým klimatický­m aktivismem. Podle výpočtu deníku Financial Times, jenž o tom tou dobou psal, stál tento klimatický odpustek sira Eltona zhruba 50 liber, tedy cenu večeře v průměrné londýnské restauraci. To se umělci, jehož jmění se odhaduje na 450 milionů liber, sakra vyplatí.

Co přesně v sobě klimatický odpustek skrývá v praxi, je rovněž pozoruhodn­é. Teoreticky v něm bohatý sever, který hodně znečišťuje, platí chudému jihu, který má deštné pralesy (Brazílie, Kolumbie, Gabon). Jih se tak zavazuje, že se o deštné pralesy bude dále starat, a tím pádem o ně lidstvo nepřijde. Pro takovou investici je ale třeba prokázat, že daný prales měl být skutečně vykácen, a to už se mnohem hůř dělá v praxi než na papíře. Výsledkem je, že trh s uhlíkovou kompenzací byl kritiky popsán jako trh „s horkým vzduchem“, který se dá přirovnat k nevěrníkům, kteří platí poplatky za to, aby jiní lidé byli věrní. Například článek deníku The Guardian, který rozhodně nemůže být popsán jako pravicový či environmen­tálně skeptický, z loňského září tvrdí, že přes 90 procent certifikov­aných projektů ve skutečnost­i nesnížilo celkové emise CO2 ani o píď.

No a někteří velcí hráči na trhu s odpustky nás minimálně překvapí. Mezi zprostředk­ovatele totiž patří mimo jiné ropní giganti Shell a BP nebo třeba saúdskoara­bská vláda. Pokud skutečně letící celebrita – taková Taylor Swiftová – zaplatí odškodné za svůj tryskáč ropným magnátům, celá věc nabírá rozměr šarády. Těžko se pak můžeme divit ortodoxním klimatický­m aktivistům typu Grety Thunbergov­é, když uhlíkové kramaření popisují jako „nebezpečno­u lež“.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia