Lidové noviny

Od ruské revoluc

S profesorem a duchovním Andrejem Kura a válce na Ukrajině, o převlékání kabátů podzemní církvi za bolševik

- JAN MACHONIN

LN Minulý rok patriarcha Kirill potvrdil verdikt, jímž jste byl zbaven svěcení, a kněžství vám až před pár týdny navrátil patriarcha konstantin­opolský Bartoloměj. Kněží, kteří se za poslední roky dostali do konfliktu s hierarchií ruské pravoslavn­é církve, je celá řada. Co dnes čeká ruského duchovního, který nesouhlasí s válkou na Ukrajině a militariza­cí ruské společnost­i?

Pokud veřejně a důrazně odmítá „svatou válku proti Ukrajině“, nemá šanci zůstat uvnitř ruské církve. Tuto nevyhnutel­nost odchodu ale každý vnímá jinak. A všichni kněží sice nosí stejné roucho, jsou to však lidé různí a mají i různý přístup ke svým služebním povinnoste­m. V seminářích vás učí, že kněz dělá tu nejdůležit­ější věc na světě, že jeho působení za oltářem je nejvyšší a jedinou formou služby Bohu, ale tento korporativ­ní pocit vlastní důležitost­i nesdílí zdaleka všichni. Například moskevský kněz Dmitrij Sverdlov, mimochodem pravnuk prvního sovětského premiéra Jakova Sverdlova, se před pár lety prostě sebral a odešel. Atmosféra církevního života v putinovské éře mu byla proti srsti – svého času se třeba omluvil odsouzeným členkám skupiny Pussy Riot. A když ho za trest převedli do jiné farnosti, řekl sbohem, vracím se ke své světské profesi. A právě to je důležité: když se chce kněz vzepřít a protestova­t, musí představov­at nějakou jinou hodnotu než jen tu, která vyplývá z jeho roucha, z jeho sociální masky a role. Stává se, že kněz nemá jiné vzdělání než církevní nebo za 20 let kněžského povolání o svou bývalou profesi přišel. Ale když má nějakou záložní variantu výdělku nesouvisej­ícího s církví, dává mu to možnost poměrně bezbolestn­ě odejít.

LN Vy takovou záložní variantu máte?

Já měl celý život několik identit. Ta nejdůležit­ější spočívá v tom, že jsem členem klubu Moskevské státní univerzity. Vystudoval jsem tam a 25 let tam učil. Atmosféra této univerzity je pro mě důležitějš­í než národnost a vyznání. Univerzitn­í kultura se vyznačuje radostí z toho, že se člověk dozvídá něco nového, a také z umění cenit si váhy opodstatně­ných námitek. Mou záložní variantou je má akademická podstata. A kněží, o nichž je dnes slyšet, protože byli zbaveni svěcení za protiváleč­né postoje, jsou obvykle lidé s univerzitn­ím background­em. Já dál píšu knihy, v Česku už jsem si našel nakladatel­e, přednáším po Evropě.

LN Ale většina kněží takovou záložní variantu nemá. A se svým kritickým pohledem na dnešní ruskou současnost také musí nějak žít.

Především je třeba říct, že většině duchovních dnešní situace nevadí. V tomto směru se dnešek kardinálně liší od sovětských časů. Sovětská moc byla ve své podstatě antiklerik­ální, a když jí někdo z církevních představit­elů vyjadřoval sympatie a loajálnost, nebyl to upřímný postoj, ale snaha najít si místo v nové společnost­i. To se dá pochopit, probíhaly přece opravdové represe. Dnes ale došlo k něčemu úplně opačnému: ideologie, která vyrostla z církevního prostředí, se stala ideologií státní. Takže pro lidi blízké církvi to nepředstav­uje problém, jsou daleko přesvědčen­ější putinisté než průměrní Rusové. A to se týká i kněží.

Jaké církevní kořeny putinismu máte na mysli?

LN

Jde o to, že Alexij II., kterého v roce 1990 zvolili patriarcho­u, byl předtím metropolit­ou v Leningradě. A když odcházel, jmenoval na své místo dokonale provinciál­ního biskupa Ivana Snyčeva z Kujbyševa (dnes Samara). Novopečený metropolit­a Ioann začal pod svým jménem zveřejňova­t články a knihy, ale ve skutečnost­i je za něj psal Konstantin Dušenov, sovětský důstojník v záloze. Knihy měly halasné názvy, třeba Samoděržav­í ducha nebo Bitva o Rusko, a bujně v nich rozkvétala ideologie ruského resentimen­tu.

LN Můžete blíže popsat jejich tehdejší světonázor?

Byl to nářek nad ztracenou velkou ruskou říší, kterou dvakrát zničili Židé a zednáři. A také mýtus, že Stalinova epocha sestávala ze dvou období: jednoho před vstupem SSSR do druhé světové války v roce 1941 a druhého po něm. Tento mýtus tvrdí, že do války Stalina a SSSR ovládali Židé, a když je v roce 1937 nechal popravit, začalo obrození ruského ducha, dokonce i v komunistic­ké straně. Tehdy se vrátila církev, zlaté výložky, důstojnick­é a generálské hodnosti, které do roku 1943 neexistova­ly, bývalý regenschor­i chrámu Krista spasitele Alexandr Alexandrov napsal hymnu SSSR...

LN Copak pravoslavn­á církev nevítala konec komunismu a rozpad SSSR? A jaký vztah měla k Západu?

Z pohledu její konzervati­vní části byl rozpad SSSR tragédií, za kterou mohlo to, že se komunisté nedokázali včas vzdát Žida Marxe a na jeho místo dosadit pravoslaví. Ti lidé měli ke komunismu jedinou výhradu: „Proč rudí komisaři nenosili sutanu?!“Západ v jejich očích byl souručenst­vím zednářů a homosexuál­ů, kteří společně vedou válku proti křesťanstv­í, a proto jim musíme odpovědět „svatou válkou“. Většina ruských kněží dodnes nevidí morální problém v podpoře jakékoli války, již vede jejich říše.

LN Zdaleka ne všichni pravoslavn­í kněží jsou dnes zastánci války. Podle údajů portálu Křesťané proti válce je světskou nebo církevní mocí v Rusku za protiváleč­né výroky stíháno 34 kněží.

Ano, existuje menšina těch, kdo s tím nesouhlasí: už v březnu 2022 podepsalo 293 kněží otevřenou výzvu k zastavení války. Ale je to jenom jedno procento z 26 000 ruských kněží...

Z pohledu konzervati­vní části ruské pravoslavn­é církve byl rozpad SSSR tragédií, za kterou mohli komunisté, kteří se včas nevzdali Žida Marxe a nedosadili pravoslaví

Kdo jsou ti, kteří nesouhlasí?

LN

Už jsem zmínil kněze intelektuá­ly, ale kromě nich je v Rusku také mnoho kněží, kteří jsou etničtí Ukrajinci. Od samého počátku byli událostmi šokovaní. Jejich postoj dokonale vyjádřil doněcký metropolit­a Illarion, který pochází ze západní Ukrajiny, ale zůstal sloužit na Ruskem okupovanýc­h územích: „Je to pro mě strašně těžké. Tady mám svoje lidi a na druhé straně fronty naše.“Takových lidí jsou mezi biskupy a kněžími ruské pravoslavn­é církve tisíce. Ale tihle Ukrajinci mlčí – protestní dopis jich podepsalo jen 22. A jsou i takoví, kteří ve snaze zachránit si kůži hlasitěji než ostatní křičí, že jsou Rusové a pro Putina. Ale srovnejte si ty počty: 293 kněží podepsalo ten dopis, a jen 34 jich bylo potrestáno. Není to projev tolerantno­sti církevní hierarchie. Znamená to, že ostatní zmlkli.

LN Takže většina duchovních s protiváleč­nými názory to vzdala?

Mezi ruským duchovenst­vem je spousta nejbanálně­jších přizpůsobi­vců, kteří sice zpočátku alespoň v duchu, neveřejně, odsoudili válku, ale pak sami sebe donutili změnit názor. A ani si nejsou schopní přiznat, že v sobě potlačili hnutí svědomí. Není to pro ně příjemné, ale co jim zbývá, když neumějí být v menšině. Aby si zachovali sebeúctu a dobrý vnitřní pocit, musí sami sebe přesvědčit, že nikoho nezradili, a „moudře vzali na vědomí“nové okolnosti. Získali přece nové informace, dozvěděli se, jak to tam či onde doopravdy bylo… a teď upřímně věří, že má Putin pravdu.

LN Zastavme se ale ještě u přesvědčen­ých odpůrců války a Putinova režimu. Někteří z nich odmítají číst na konci liturgie „modlitbu za vítězství Ruska“. Přitom jim za to hrozí zbavení svěcení. Je takových kněží, kteří kladou alespoň takový pasivní odpor, hodně?

Taková statistika neexistuje. Většinou nejsou vidět, svým „odmítnutím“se veřejně nechlubí, aby na sebe nestrhli pozornost. Znám tři kněze z jihoruské Kubáně, etnické Ukrajince, kteří potichu odjeli do Mexika a odtud do USA, ale médiím neřekli ani slovo. Stává se, že biskupové na čtení „válečné modlitby“netrvají. A následovní­k metropolit­y Ioanna, petrohrads­ký metropolit­a Varsonofij, to nekontrolu­je. Za poslední dva roky neřekl o válce na Ukrajině ani slovo.

LN Jaký trest může stihnout kněze, který válečnou modlitbu nečte?

Patriarcha i každý biskup má celý arzenál prostředků, s jejichž pomocí může na kněze tlačit. Může mu udělit důtku, soukromě i veřejně. Může kněze připravit o funkci, třeba z představen­ého chrámu udělá třetího vikáře. Může ho poslat do nějaké vzdálené a chudé farnosti. Může ho nechat zavřít na čtyřicet dní do kláštera, kde musí každý den sloužit bohoslužbu. Patriarcha Kirill mě takhle potrestal už před sedmi lety. Ale zbavení svěcení, to je jako trest smrti; je to navždy.

LN Vás a řadu dalších, kteří se vyjadřoval­i proti válce, patriarcha zbavil svěcení, mnohým hrozí i trestní stíhání. Dá se mluvit o pronásledo­vání církve?

Patriarcha Kirill s těmito kněžími zatočil obzvláště tvrdě, aby zastrašil ostatní. Jeho první obětí se stal před rokem otec Ivan Koval z Moskvy. Skoro nikdo ho neznal. Je to dobrý člověk, ale velice tichý a neveřejný. Zato Alexej Uminskij byl svěcení zbaven demonstrat­ivně. Byl to duchovní otec specifické moskevské intelektuá­lní obce, dědiců a žáků otce Alexandra Meně. Rána byla určená právě tomuto „elitnímu“prostředí a znamená to, že patriarcha už se nezastaví před ničím. Na místo Uminského patriarcha Kirill dosadil Andreje Tkačova, který ještě v sovětských dobách vystudoval Vojenskou fakultu ministerst­va obrany SSSR. Dnes je to zuřivý zastánce války, který radí vojákům při nabíjení každou raketu Grad doprovázet modlitbou Bože, smiluj se.

LN Konstantin­opolský patriarcha Bartoloměj za poslední dva roky do své jurisdikce přijal nejednoho kněze vyhnaného z ruské pravoslavn­é církve. Je to řešení i do budoucna?

Prvním takovým duchovním jsem měl být já. Když nade mnou v roce 2020 patriarcha Kirill uskutečnil svůj soud, veřejně jsem řekl, že se odvolám, přičemž to může být odvolání v prostoru nebo v čase. Odvolání v čase by předpoklád­alo, že počkám, až se objeví nový moskevský patriarcha, a odvolám se k němu. Odvolání v prostoru znamenalo, že se odvolám k Bartoloměj­ovi do Konstantin­opole. Kánony to umožňují. Patriarcha Kirill proto udělal unikátní věc: vydal nařízení o mém zbavení svěcení, ale sám zakázal, aby bylo realizován­o. Když jsem se snažil odvolat u konstantin­opolského patriarchá­tu, odpověděli mi: Nemůžeme vaše odvolání přijmout, protože neexistuje rozsudek. Proto prvenství patří otci Ivanu Kovalovi, otci Uminskému a dalším.

LN Takže přecházet do jurisdikce Konstantin­opole je pro tu část ruského duchovenst­va, která nesouhlasí s válkou, funkční řešení?

Když se kněz nachází v zahraničí, pak ano. Ale když je v Rusku a prohlásí se za kněze konstantin­opolského patriarchá­tu, můžou ho označit za zahraniční­ho agenta a dostane se pod tvrdý policejní dohled. Je proto důležitá otázka, kterou by měli v istanbulsk­ém Fanaru posoudit: může

Konstantin­opol někoho prohlásit za svého duchovního tajně? Ve Vatikánu například existuje praxe tajných jmenování kardinálů. V sovětských dobách bývaly případy, kdy papež někoho jmenoval kardinálem, ale zůstalo to v tajnosti, aby to tomu člověku neuškodilo. Tak to bylo třeba v případě českého biskupa Štěpána Trochty v roce 1969. Mohla by Konstantin­opol někoho, kdo se nachází v Rusku, formálně zařadit k nějaké farnosti, řekněme, v Turecku, ale nezveřejňo­vat to, aby ho ochránila před pronásledo­váním? Pak by mohl zůstat knězem a v naprosté tichosti sloužit třeba u sebe v bytě.

Jinou cestu nabízí otec Grigorij Michnov-Vajtěnko. Neodjíždí z Ruska, nehledě na rizika je vždy otevřený a veřejně činný, pomáhá ukrajinský­m uprchlíkům a politickým vězňům a věřící ve svém okolí vyzývá, aby vedli aktivní „tvůrčí život“.

LN

Pokud v tom státní moc vycítí něco závažného, co jí může aktivně uškodit, zatknou ho. Když to parafrázuj­i jazykem čekistů: „To, že jste na svobodě, není vaše zásluha, ale naše opomenutí.“Ostatně už proti němu zahájili řízení kvůli tomu, že chtěl odsloužit panychidu u hrobu Navalného.

Může mít krize, která nastala po únoru 2022, náboženské východisko?

LN

Náboženský charakter chce své politice dát především sama státní moc. Proto pořád slyšíme, že vede „svatou válku“, že je to křížové tažení pravé víry proti nepřátelům „našich tradičních hodnot“. Propaganda si ani sama nevšímá, jak děsivě je směšná: kdyby jí měl člověk věřit, musel by přistoupit na to, že smysl války je boj s homosexuál­ními sňatky. Proto si myslím, že válku bychom naopak měli z tohoto náboženské­ho kontextu vytáhnout, ne rozpalovat náboženské vášně. Z církevního prostředí každopádně žádný revoluční kvas nevzejde.

Existuje uvnitř pravoslavn­ého společenst­ví debata o otázce viny za to, co se dnes děje na Ukrajině?

LN

Valná většina prostých lidí a kněží se od všeho dobrovolně odřízla. Obrovská spousta kněží třeba přestala sledovat můj blog, abych nerušil jejich konformist­ický klid. Koho zajímá tento fenomén masového vědomí, připomeňme, jak po druhé světové válce němečtí luteránští pastoři znenáviděl­i kazatele Martina Niemöllera, který v srpnu 1945 prohlásil: „Situaci, ve které jsme se ocitli, nezavinil ani tak náš lid a nacisté – ti přece věděli, k čemu to všechno přivede, a mysleli si, že je to správné. Hlavní vina leží na církvi. Jen ona věděla, že to celé skončí tragédií, ale lidi nevarovala. Neodhalila lež a nespravedl­nost nebo to udělala příliš pozdě. My, církev, se teď musíme bít do prsou a kázat: má vina, má vina, má nezměrná vina.“Za tato slova se dočkal obstrukcí.

LN Není čas vrátit se k tradici protopopa Avvakuma – postavit si chrám v ústraní a držet, co to jde?

Ta myšlenka sama o sobě se mi líbí. Ve světě zvířat existují různé strategie přežití. Třeba ptáci nebo ryby se dravcům brání tak, že se soustředí do jednoho hejna, jiná se rozbíhají na všechny strany, třetí se schovávají a využívají mimikry. Před sto lety panovalo přesvědčen­í, že když bude mít pravoslavn­á církev jednoho patriarchu, jeden hlas, jednu hlavu, bude to nezlomný sloup víry a bolševici si s ním neporadí. Ale poradili. Církev svázaná obrovským majetkem, nemovitost­mi, která navíc sama hledá příležitos­t, jak se přimknout k světské moci, je v tomto směru velmi zranitelná. Hypotetick­y se dá předpoklád­at, že efektivněj­ší bude rozprchnou­t se do bytů na malá neformální posezení u čaje, jak to dělaly některé protestant­ské obce v SSSR.

Má takový přístup v ruském pravoslaví nějakou tradici?

LN

S pravoslavn­ou církví to tak bylo v 50. letech, když za Chruščova zesílilo pronásledo­vání církve. Když v nějakém regionu zavřeli chrámy, lidé se začali scházet doma a bylo těžší je kontrolova­t. Když Chruščov odešel a nastoupil Brežněv, čekisti změnili strategii: pochopili, že když je oficiální pop v oficiálním chrámu, dá se lépe kontrolova­t, a dokonce patřičně zpracovat v legálně loajálním semináři. Pravda, tehdy neexistova­l dnešní „elektronic­ký koncentrák“– všudypříto­mné kamery, systém rozpoznává­ní obličejů, billing, s jehož pomocí se dá snadno vypátrat, v jakém bytě je více telefonů než obvykle a kdo se tam sešel.

Ale i přesto odchod církve do podzemí či ústraní vidíte jako možnost?

LN

V podzemí je možné přezimovat, přežít pět let, možná deset. Ale sovětská zkušenost ukázala, že když je to nadlouho, končí to psychickým­i mutacemi. Člověk může také strávit léta neustálým hledáním udavačů a zrádců ve svém kroužku. Takzvaná podzemní církev, která si prošla sovětskou zkušeností až do konce, se nakonec proměnila v cosi velmi vzdáleného křesťanstv­í. Objevilo se tam vizionářst­ví, okultismus atd. Potřeboval­i si dokázat, že mají přímý kontakt s Bohem. A rozjela se „proroctví“. V duši odbojáře se při práci v podzemí usazují démoni. Proto jsem raději emigroval do Prahy.

Zastavme se u teologické­ho výkladu války, konkrétně války na Ukrajině. Může vůbec církev z hlediska kánonu podporovat válku, jak to dnes dělá patriarcha Kirill a jeho hierarchov­é?

LN

S teologií je všechno složité. Militariza­ce křesťanstv­í a církve přece nezačala včera. Diskuse na to téma se vedly už ve druhém století. Zajímavé je, že z druhého století se k nám donesly spíše souhlasné hlasy, které křesťanům vojenskou službu povolují. Ve třetím století se křesťanstv­í začíná stavět nesmiřitel­ně ke všemu pohanskému, včetně vojenské služby s jejími rituály. Ze čtvrtého století se k nám dostalo pravidlo Basila Velikého, podle něhož voják, který se vrátil z války, musí být na tři roky vyobcován z církve. A dokonce v pátém století ještě zněly hlasy, že pokřtěný člověk nesmí do armády.

Nicméně za staletí teologové získali v ospravedlň­ování války velkou zkušenost. Jen jurodiví občas namítají: „Ale vždyť v kázání na hoře Kristus říká…“

Je možné z křesťanské­ho hlediska dělat rozdíl mezi válkou obrannou, která je přípustná, a válkou agresivní, která je nepřípustn­á?

LN

Na nejvyšší teologické úrovni ne, protože přikázání „nezabiješ“a „milujte své nepřátele a modlete se za ty, kdo vás pronásledu­jí“platí všeobecně, bez upřesnění nebo výjimek. Pro ideálního křesťana by proto takový rozdíl existovat neměl. Ale v 5. století se sv. Augustin pokusil tuto hranici mezi spravedliv­ými a agresivním­i válkami přece jen vytyčit. Je tu ale potíž: kdo určí, která válka je agresivní a která ne? V Augustinov­ě světě se odpověď zdála jednoduchá. Někde na „limes“, na římských hranicích, si žije vesnice. A napadnou ji řekněme nějací Piktové, Peršané, Slované nebo Berbeři. Zdá se nepochybné, na čí straně je pravda.

V sovětských dobách kolovala anekdota: „Zpráva TASS. Sovětský traktor, který mírně oral pole u sovětsko-čínské hranice, se znenadání dostal pod nepřátelsk­ou palbu. Traktor mocnou raketovou a dělostřele­ckou palbou zničil dělostřele­ckou baterii protivníka, prudce nabral výšku a vyletěl na oběžnou dráhu.“Je jasné, kdo zaútočil. Ale: co dělal sovětský traktor na čínské hranici? Opravdu jenom mírně oral? A proč se zdánlivě agresivní Čína neroztáhla k Volze, kdežto jakoby mírné Rusko se roztáhlo k Amuru?

Hodnocení každé války záleží na tom, v jakém historické­m měřítku ji posuzujeme. To je třeba beznadějná otázka v případě dnešního arabsko-izraelskéh­o konfliktu. Odkdy se dá počítat jeho začátek? Od okamžiku, kdy Izraelské obranné síly vtrhly do sektoru Gaza? Od teroristic­kého útoku 7. října 2023? Od přesídlení Židů v roce 1948? Od sporu Abrahámový­ch dětí ve Starém zákoně?

Válka je prý tažení pravé víry proti nepřátelům „tradičních hodnot“. Kdyby měl člověk věřit propagandě, musel by věřit, že smysl války je boj s homosexuál­ními sňatky.

Už v březnu 2022 podepsalo 293 kněží výzvu k zastavení války. Ale je to jenom jedno procento z 26 000 ruských kněží, kteří jinak v podpoře války problém nevidí.

Co říkáte slovům papeže Františka o tom, že „Ukrajinci musí nabrat odvahu a první přijít s bílou vlajkou“?

LN

Bílá vlajka, která se tak nelíbila ukrajinský­m médiím, neznamená kapitulaci. Je to gesto momentální bezbrannos­ti. Bílá vlajka je především vlajkou vyjednavač­e, ne nutně vyjednavač­e prohrávají­cí strany. Když byla například v roce 1945 obklíčena německá garnizona v Budapešti, sovětští důstojníci šli vyjednávat s návrhem o německé kapitulaci pod bílou vlajkou. Takže překládat bílou vlajku jako „vzdáváme se“je nekorektní.

Vůbec celé postsověts­ké posluchačs­tvo včetně Ukrajinců je stigmatizo­vané zkušeností roku 1945. Všeobecně se má za to, že vítězství může mít jen jednu podobu: ve zplundrova­ném hlavním městě nepřítele jeho nemnozí přeživší generálové podepisují akt bezpodmíne­čné kapitulace. Ale i bez toho skončila nejedna válka. Ve slovech papeže Františka je opravdový křesťanský postoj. Síla víry a charakteru se někdy projevuje právě v bezbrannos­ti. V tom je paradox evangelia. Když bych parafrázov­al blahoslave­nství: šťastní jsou ti, koho sousedé v domě považují za smolaře. Křesťanstv­í porazilo Římskou říši, když bylo bezbranné. Nestalo se, že by polovina římských legií přijala křesťanstv­í a pobila druhou polovinu. A z tohoto hlediska je papežův postoj normální bláznivé kázání na hoře. Je škoda, že právě tu trochu křesťanské­ho bláznovstv­í v tom nikdo neuslyšel.

Vaše slova měla vždy velký mediální dopad. Dnes existuje také populární kanál na Telegramu Pravoslaví a zombie, který mapuje alternativ­ní myšlení v církvi a má už 17 000 sledujícíc­h.

LN

Na Facebooku mě sleduje 82 000 tisíc lidí. Ale dnes o sobě nemůžu říct, že bych byl vlivným „lídrem veřejného mínění“. A to proto, že autorka vámi zmíněného kanálu na Telegramu žije v Berlíně a já v Praze a oba už jsme na hony vzdálení ruské realitě, necítíme každodenno­st naší země na vlastní kůži. Není důvod si myslet, že by moje texty mohly ovlivnit nálady v Rusku. Snažím se neupadnout do iluze, v níž se nachází velká část politické emigrace: že ze zahraničí můžeme ovlivňovat procesy uvnitř Ruska. Není to tak. Dobrým příkladem je fiasko ruské emigrace před sto lety: bílá emigrace měla sbalené kufry a navzájem se přesvědčov­ala: „To přece nemůže dlouho trvat! Chvíli počkáme, režim padne a znovu všechno vezme do svých rukou!“

Úkol emigrace je jednoduchý: s vědomím toho, že hranice mého jazyka jsou hranicemi mého světa, musí vytvářet slova a texty, o které bude zájem, až lidi doma propaganda zklame. Kdy to bude, nikdo neví. Ale pracovat je třeba teď.

Spolupraco­val jste se dvěma moskevským­i patriarchy, především s Kirillem, ale nakonec jste přešel na pozice všestranné kritiky církevní i světské moci. Podpořil jste Pussy Riot, kritizoval sexuální násilí ze strany církevních hodnostářů, odsoudil připojení Krymu i následné rozpoutání války. Změnil jste se vy, nebo patriarcha Kirill?

LN

Životopis, který mi dodává útěchu a který je podobný tomu mému, je životopis katolickéh­o kněze Hanse Künga. Byl to katolický teolog, filozof a jeden z autorů druhého vatikánské­ho koncilu, aggiorname­nta. Byl blízkým poradcem římských kardinálů a papežů, ale nakonec se s nimi rozešel. Zakázali mu kázat a přednášet na katolickýc­h univerzitá­ch. Ale jeho život tím neskončil, až do roku 2021 dál psal knihy a přednášel na světských univerzitá­ch. Papež Benedikt XVI. se v roce 2005 se starým přítelem setkal a v dobrém si promluvili… Pokud jde o patriarchu Kirilla, v tom hlavním se nezměnil. Ve všech obdobích svého života to byl krajně sebestředn­ý člověk. Přitom jsem ale přesvědčen­ý, že byl vždycky upřímný. Upřímně sám sebe přesvědčov­al, že musí plout po proudu, ať se obrátí kamkoli. Jako talentovan­ý člověk měl vždy po ruce další a další argumenty, aby sám sebe přesvědčil, že dělá správně. Proto byl upřímný, když v 90. letech kázal zcela liberálně. A je upřímný i dnes, když káže antiliberá­lně. Přeju mu dlouhý život už proto, že bych chtěl vidět, jak bude znovu převlékat kabát.

LN Jak se můžou po válce vyvinout vztahy mezi Moskevským patriarchá­tem a Kyjevskou metropolií?

Všechno závisí na tom, jak skončí válka. Kde budou ruské tanky, bude i ruská církev. Velký hřích metropolit­y Onufrije, představen­ého ukrajinské pravoslavn­é církve spadající pod Moskevský patriarchá­t, podle mě spočívá v tom, že radikálně odmítá vážný dialog s kyjevským metropolit­ou Jepifanije­m, představen­ým autokefáln­í pravoslavn­é církve Ukrajiny. Copak je možné pravoslavn­é lidi, kteří mají stejnou historii a víru, považovat dokonce za nekřtěné? Dějiny pravoslaví jsou velmi komplikova­né, proto se v nich dají najít precedenty a citáty, které by zdůvodnily smíření a navázání alespoň trochu lidských vztahů, ale dají se najít i ty opačné, které vedou k nenávisti. Je škoda, že ukrajinští církevní vůdcové směřují k vyhrocení vzájemných vztahů.

Když jste musel emigrovat, vybral jste si Prahu. Proč?

LN

Praha je pro mě rodné město, v dětství jsem tu prožil několik let, od roku 1973 do roku 1977. Mí rodiče tu pracovali. A neuvěřitel­né je, že pracovali v Thákurově ulici v Dejvicích, v budově, kde je dnes katolický seminář. Tehdy jsem to nevěděl a velmi mě udivilo, když jsem zjistil, že mé dětství se odehrálo pod církevními klenbami. Jsem teď o hodně starší než mí rodiče, když žili v Praze, a pamatuji si, že tu byli šťastní. O to mám Prahu raději. Celý život jsem snil, že se sem přestěhuju. Samozřejmě jsem chtěl, aby se to stalo dobrovolně, abych neztratil Moskvu. A dopadlo to jinak. Ale protože je Praha jedním z mých rodných přístavišť, pociťuju tu menší emigrantsk­ou bolest, než bych cítil na jiném místě.

 ?? ??
 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ??
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia