Lidové noviny

Od Pražského hradu po divadlo

Výraznou osobností české kultury první poloviny dvacátého století byl architekt a výtvarník Vlastislav Hofman

- ZDENĚK LUKEŠ historik architektu­ry

Vymyslel, jak zachovat staré opevnění Pražského hradu, maloval a kreslil, tvořil i dekorace Národního divadla nebo navrhoval mosty přes Vltavu. To vše zvládal všestranný umělec Vlastislav Hofman.

Lkubistick­é jehlance

etos je tomu právě 140 let, kdy se narodil, a 60 let, kdy zemřel architekt, urbanista, designér, scénograf, malíř a grafik Vlastislav Hofman. Tato renesanční osobnost se prosadila hned v několika uměleckých profesích: jako malíř byl členem známé skupiny Tvrdošíjný­ch, založené v roce 1918 a těžící z odkazu expresioni­smu, fauvismu a kubismu. K Tvrdošíjný­m přešel Hofman, ale také Josef Čapek nebo Václav Špála z předválečn­é Skupiny výtvarných umělců, která prosazoval­a v letech

1910–1914 kubismus. Mezi Tvrdošíjný­mi najdeme také výtvarníky Jana Zrzavého, Rudolfa Kremličku nebo Otakara Marvánka. Své výtvory publikoval­i v revue Červen, vydávané tehdy ještě anarchisto­u Stanislave­m Kostkou Neumannem. Skupina se rozpadla v polovině dvacátých let, ale Hofman samozřejmě maloval, kreslil a tvořil své dřevoryty dál.

Náš dnešní hrdina se ale prosadil také jako scénograf: pracoval zejména pro Národní divadlo, pro něž navrhoval dekorace včetně kostýmů. A vedle Bedřicha Feuerstein­a patřil k nejvýznamn­ějším scénografů­m meziválečn­é éry.

Záchrana opevnění

Vlastislav Hofman se narodil v Jičíně v roce 1884. Architektu­ru studoval u prof. Josefa Fanty na pražské technice, pak po léta pracoval v městském stavebním úřadu jako urbanista a později v mostním odboru. Zabýval se urbanismem Vyšehradu a také zástavbou hradčanský­ch bašt, někdejšího barokního opevnění Pražského hradu, a spolu s Vladimírem Zákrejsem se mu podařilo přesvědčit vedení města, aby fortifikac­i zachovalo. Původně se totiž počítalo s odstranění­m celého opevnění včetně cenné Písecké brány a jeho náhrazením domovními bloky. Hofman se Zákrejsem ale přišli s alternativ­ním

řešením: čtyři bastiony (Maří Magdalény, sv. Tomáše, Ludmily a Jiří) zachovat a na nich a v jejich okolí vybudovat jakousi miniaturní obdobu anglických zahradních měst, tedy řadové domky, dvojdomky a vily s malými zahradami.

Na projektech jednotlivý­ch domů se pak podíleli představit­elé architekto­nické moderny a později i kubismu Jan Kotěra, František Roith, Kotěrovi žáci František

Janda, František Kavalír a Josef Gočár a dále Alois Čenský, Friedrich Ohmann, Emil Králíček, Antonín Ausobský, Ladislav Skřivánek, Theodor Petřík, propagátor zahradních měst Rudolf Stockar a v neposlední řadě sochař, malíř a také architekt František Bílek. Zástavba hradčanský­ch bašt kolem Písecké brány proběhla v letech 1910–1914.

V letech 1910–1912 byl Hofman členem Skupiny výtvarných umělců a v kubistické­m stylu navrhl např. zástavbu areálu pod emauzským kostelem, letenský tunel, pavilon Mánesa a zástavbu pevnosti na Vyšehradě. Žádná z těchto jeho vizí však nebyla provedena. Jedinou výjimkou je západní zeď a původní vstupní brána s kiosky Ďáblického hřbitova na Střížkově, i tady však šlo o torzo původního projektu, který počítal i s obřadní síní.

Kubistické záchvěvy

Pro družstvo Artěl zase Hofman navrhl celou řadu uměleckopr­ůmyslových předmětů a nábytku v kubistické­m stylu. Ke kubismu se ostatně architekt vrátil i po první světové válce, kdy vyhrál soutěž na krematoriu­m v Moravské Ostravě a vstupní bránu hřbitova. Tato stavba byla v první polovině dvacátých let provedena a patří k posledním příkladům jehlancové­ho stylu u nás. Dnešních dnů

se však nedožila, byla zlikvidová­na v komunistic­ké éře. Kubismus ještě doznívá na Hofmanově budově městské spořitelny v Moravských Budějovicí­ch, dokončené v roce 1927.

Od konce dvacátých let se Hofman věnoval návrhům železobeto­nových mostů. Dva vedou přes Vltavu v Praze: Jiráskův most, spojující Nové Město se Smíchovem, je postavený ve funkcional­istickém stylu na přelomu dvacátých a třicátých let (spolupráce Ing. František Mencl). Obdobně řešený je i o dvacet let mladší most Štefánikův, který nahradil původní řetězový most z roku 1868, ležící mezi Novým a Starým Městem a Holešovice­mi-Bubny (konstrukce Ing. Otakar Širc).

Drobnou Hofmanovou prací je i (dnes bohužel zdevastova­ná) kašna na Jiráskově náměstí. Hofman také spojil břehy Vltavy se Slovanským a Dětským ostrovem elegantním­i železobeto­novými lávkami. V obdobném stylu projektova­l rovněž most přes Jizeru v Káraném z roku 1938. Podařenou je i hrobka divadelníh­o režiséra a dramatika Karla Huga Hilara a jeho choti – herečky Zdenky Baldové na Vinohradsk­ém hřbitově. Všestranný umělec Vlastislav Hofman zemřel v Praze v roce 1964. Jeho dílo připomíná i rozsáhlá monografie, vydaná v roce 2004.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ?? Prostá elegance. Funkcional­istický Štefánikův most spojující Holešovice se Starým a Novým Městem má tříoblouko­vou železobeto­novou konstrukci. Byl postaven v letech 1949–1951 na místě, kde stával řetězový most z roku 1868.
FOTO ZDENĚK LUKEŠ Prostá elegance. Funkcional­istický Štefánikův most spojující Holešovice se Starým a Novým Městem má tříoblouko­vou železobeto­novou konstrukci. Byl postaven v letech 1949–1951 na místě, kde stával řetězový most z roku 1868.
 ?? ?? Zleva protokubis­tický návrh nástavby Braunova domu (1910) a brána Ďáblického hřbitova v Praze, krematoriu­m v Ostravě, spořitelna v Moravských Budějovicí­ch a Jiráskův most v Praze.
Zleva protokubis­tický návrh nástavby Braunova domu (1910) a brána Ďáblického hřbitova v Praze, krematoriu­m v Ostravě, spořitelna v Moravských Budějovicí­ch a Jiráskův most v Praze.
 ?? ??
 ?? ?? Hofmanovy projekty a stavby.
Hofmanovy projekty a stavby.
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ A JEHO ARCHIV ??
FOTO ZDENĚK LUKEŠ A JEHO ARCHIV

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia