Lidové noviny

ANI BOLT BY NEUTEKL. JAK PŘEDEJÍT STŘETU S MEDVĚDEM A CHRÁNIT SE PŘI NAPADENÍ.

-

Když člověk zahlédne v přírodě šelmu na velkou vzdálenost, nemusí před ní hned prchat. Ostatně útěk nic neřeší ani v případě bezprostře­dního ohrožení. Zdánlivě neohrabané zvíře vyvine rychlost kolem 50 km/hod. Usain Bolt zaběhl světový rekord na sto metrů průměrnou rychlostí kolem 37 km/hod a ani na okamžik neběžel rychlostí vyšší než 45 km/hod. Ani on by tedy medvědovi neutekl. Tím spíše se to nezdaří turistovi s batohem na zádech. Prchající objekt navíc spustí v šelmě lovecký instinkt. Medvěd ale v člověku za normálních okolností kořist nevidí. Naopak, když může, tak se mu vyhne velkým obloukem.

Nejlepší obranou je takové chování v přírodě, při kterém medvěd včas zjistí lidskou přítomnost a má možnost vyklidit pole. Lidé by se měli vyhýbat pohybu mimo vyznačené cesty. Tichý pohyb v přírodě je samozřejmě žádoucí, ale v oblastech obývaných medvědy se vyplatí dát o sobě vědět hovorem, cinkáním kovových předmětů apod. Pravděpodo­bnost střetu s šelmou roste s příchodem večera a klesá s nástupem dne. Rizikové mohou být porosty lesních plodů nebo blízkost mršiny. To je pro medvědy prostřený stůl. V oblastech, kde se medvědi vyskytují, by měl být zabezpečen­ý odpad tak, aby se k němu šelmy nedostaly, a turisté by si měli po sobě uklidit zbytky jídla.

Pokud už člověk na medvěda narazí, měl by zachovat klid. Jestliže si ho šelma nevšimla, může se beze spěchu a potichu vzdálit. Když ho zaznamenal­a, je třeba se vyhnout přímému pohledu do očí. Ten zvířata chápou jako hrozbu. Doporučuje se mluvit klidným hlasem a pomalu ustupovat. V případě, že medvěd ustupující­ho člověka pronásledu­je, je vhodné upustit na zem nějaký předmět, který na sebe strhne pozornost šelmy. Pokusy zvíře zahnat mohou medvěda vyprovokov­at. Lidé často chápou jako předzvěst útoku, kdy se šelma vztyčí na zadních nohách. Je to omyl, medvěd se tím snaží získat lepší rozhled a lepší podmínky pro zkoumání okolí čichem. Jakmile zjistí, že narazil na člověka, většinou uteče. Když už zaútočí, může si člověk zvýšit šance na přežití tím, že si klekne na zem a stočí se do klubíčka. Rukama si chrání krk a lokty přitlačí ke kolenům, aby si chránil důležité orgány. V této pozici by měl člověk zůstat bez pohybu, dokud medvěd neodejde.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia