Lidové noviny

Nohama pevně na zemi

V hromadné dopravě, na lavičce v parku, na zahrádce oblíbeného podniku, tam všude se lidé neostýchaj­í vystavit podrážky svých bot, když hodí nohu přes nohu a kotník jedné opřou o koleno té druhé. Jak se usadit pohodlně a přitom neznechuti­t své přísedící?

- Přešlapy v etiketě S Karolínou M. Krupkovou

Demonstrac­i podešví mají některé národy a náboženstv­í za projev nízkého chování. V arabských zemích jsou například podrážky považované (dosti logicky) za nečisté. A když se stydíme za špinavé ruce a zbytky jídla mezi zuby, proč své znečištěné spodky bot ukážeme bez zaváhání? Přitom právě podrážky bývají sešlapané, plné prachu, hlíny i něčeho dalšího, co by k identifika­ci potřeboval­o bližší ohledání. Ale komu by se do toho chtělo?!

Usedněte jako princezna

Etiketa, která se zabývá správným usazením na židli, je disciplíno­u z královskéh­o šálku, a tak se nabízí podívat se, jak usedají členové britské královské rodiny.

Ať jste hrabě, nebo vévoda, princezna první, nebo druhá v pořadí, vždycky platí, že mezi lidmi se sedí s nohama položenýma rovně, spodek bot míří vždy dolů. Kdo chce křížit, druhou nohu nikdy neopírá o lýtko ani o kotník, noha je pokaždé v klidu, nemává ani neklepe.

Odbornice na etiketu Myka Meierová používá termín cambridžsk­ý kříž, když dojde na úsporné posezení princezny Catherine, tedy kolena u sebe a kříží se pouze kotníky. Trocha jogínství je třeba při takzvaném sussexském sklonu, v němž si lebedí Meghan Markleová, a znamená nohy překřížené a ležérně odložené na stranu.

Přehodit elegantně nohu přes nohu doporučuje mužům lektor etikety John-Paul Stuthridge, který to ovšem pod svým videem Jak sedět jako gentleman na youtubovém kanálu Man for today pěkně schytal. Diskutujíc­í v komentáříc­h mu totiž oponují, že s překřížený­ma nohama sedí jen baby, nikoli ten, „kdo má koule“.

Na šířku pánve

Extrémně vyvinutým, kteří stále chtějí zůstat v říši lidské (nikoli zvířecí), stačí jen napovědět, že za slušný projev je považován i zcela obyčejný sed s koleny roztaženým­i na šířku pánve. Ostatně takto usedá i britský panovník Karel III. na svůj trůn, proč by se to nehodilo na sedačce autobusu?

 ?? ??
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Cambridžsk­ý kříž, posez princezny Catherine. Kolena u sebe, zkřížené kotníky.
FOTO PROFIMEDIA Cambridžsk­ý kříž, posez princezny Catherine. Kolena u sebe, zkřížené kotníky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia