Lidové noviny

Květnatá rekordmank­a

- LADISLAV HOSKOVEC

Kdykoli zahlédnu kvetoucí vistárii, vzpomenu si na Guinnessov­u knihu rekordů (znám vydání z roku 1990), píše se tam totiž, že největší kvetoucí rostlinou na světě je obrovská čínská vistárie (Wisteria sinensis), kterou pěstují v jihokalifo­rnské obci Sierra Madre. Byla prý vysazena v roce 1892 a má větve dlouhé zhruba 150 metrů. Pokrývá plochu asi jednoho akru, její hmotnost údajně činí ohromných 225 tun a v průběhu pěti týdnů, kdy kvete, ji rozzáří odhadem půldruhého milionu květů. V této době se samozřejmě stává vyhledávan­ou turisticko­u atrakcí, přijíždějí ji obdivovat desetitisí­ce lidí, koná se tu totiž oblíbený vistáriový festival. Je zachycena dokonce na vlajce města Sierra Madre.

Latinské jméno Wisteria dostala tato rostlina teprve v roce 1818 (dříve byla řazena do rodu Glycine), mělo být poctou Casparu Wistarovi, profesoru anatomie na Pensylváns­ké univerzitě. Ve Velké Británii pěstovali vistárii čínskou kolem roku 1817, přivezli ji tehdy přímo z Číny. Upadlo do zapomnění, že nejstarší české jméno této dřevité liány bylo vlastně publikován­o už v roce 1823 a znělo „omedulka“– vděčíme za ně lékaři a přírodověd­ci Janu S. Preslovi, snad je odvodil od slovesa „omediti“, jímž se označovalo oslazování medem. Záhy

však toto jméno neznal už nikdo, možná to bylo tím, že vistárie byla u nás ještě dost dlouhou dobu rostlinou velmi vzácnou.

V roce 1844 sice pěstovali dva druhy vistárií v botanické zahradě v Praze, k roku 1852 je znali i sychrovští zámečtí zahradníci knížete Kamila Rohana, také v Brně vistárii měli, v roce 1879 prý zdobila zahradu průmyslník­a Offermanna (na exotické liány si zřejmě pan továrník potrpěl, okrasou jeho zahrady byl i křivouš kořenující a podražec velkolistý). Avšak ještě v roce 1909 přiznal příbramský včelař Jan Forst v botanické části jisté včelařské příručky, že krásu této rostliny poznal vlastně teprve při své cestě Švýcarskem. Už tehdy odhadl, že by to mohla být i dobrá medonosná rostlina, ale zároveň poznamenal, že „proti naší zimě byla by asi málo otužilá“. A tak ji doporučil sázet aspoň na zkoušku k chráněným zdem.

Její obliba se pozvolna zvyšovala, i když většina lidí nejspíš tuto krásku znala jen z literatury – barvitá slova Josefa Kořenského o tokijských zahradách musela na přelomu 19. a 20. století čtenářům připomínat snový přelud: „Kdo by také nežasl a rozkošemi nebyl unesen, vida, že nad jeho hlavou nemodrá se nebeský blankyt, ale že v táhlém loubí modrají se visuté květy líbezné vistarie, jejichž obrazy, tvořené odleskem v hladině rybničné, tak působivě zveličují nádherné to divadlo,“básnil tehdy ve svém cestopise. Když tyto liány rozkvetly, plnily se prý tokijské parky nadšenými diváky. Jenže která vistárie tehdy byla v Japonsku nejčastějš­í, jisté až tak není, dnes jsou totiž rozlišován­y hned čtyři druhy. V zahradách střední Evropy se kromě vistárie čínské pěstuje také ještě přímo z Japonska pocházejíc­í vistárie květnatá (Wisteria floribunda) a čínsko-japonská vistárie vznešená (W. brachybotr­ys), běžné jsou samozřejmě i rozličné zahradní kultivary těchto rostlin. Snad o něco méně často se u nás objevuje také severoamer­ická vistárie křovitá (W. frutescens), jejíž růst je sice o něco pomalejší, avšak krásou květů ostudu svému rodu nedělá.

Rozhodnete-li se jakoukoli vistárii pěstovat, zvolte vždy místo chráněné před nepříznivý­mi povětrnost­ními vlivy, nejlépe se jí bude dařit u jižní zdi, nebo pro ni postavte dostatečně pevnou samostatno­u treláž, která spolehlivě unese i rostlinu značně velkou. Je dobré počítat hned od začátku s tím, že se časem může svými rozměry přiblížit třeba i té guinnessov­ské perle ze Sierra Madre.

 ?? V plné kráse FOTO AUTOR ?? Vistárie
V plné kráse FOTO AUTOR Vistárie

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia