Lidové noviny

Silnice a mosty v muzeu

Když pojedete ze Šumperka do Jeseníků, vyplatí se zastávka ve Vikýřovicí­ch: je tam totiž schované skvělé muzeum.

- Muzeum silnic a mostů.

Nenápadné Muzeum silnic a mostů nemá skoro žádnou reklamu, takže o něm téměř nikdo neví. Má to své výhody: za prvé tam nebude nával, za druhé vstupné je vyloženě symbolické a za třetí tu mají otevřeno celý rok.

Mosty, které spojují

Expozice jsou rozsáhlé, díky výtahům a širokým uličkám přátelské ke kočárkům i vozíčkářům, a hlavně vás nesmírně překvapí svým rozsahem. Prohlédnet­e si řadu historický­ch map, dokumentů, kronik, vzácných fotografií a starých dopravních značek. Výjimečná je sbírka služebních a firemních odznaků a medailí, zrekonstru­ované historické dopravní prostředky a také spousta interaktiv­ních prvků, historický­ch filmových dokumentů a naučných videí. Na precizních modelech poznáte různé typy vozovek, mostů a dalších staveb – a mimochodem, pár mostů si tu můžete sami postavit. Dětem se určitě bude líbit i funkční modelové kolejiště.

Fandy konstrukcí a mostů, silnic, aut a dopravy ještě před vstupem do muzea zřejmě přiláká nádvoří a volné plochy kolem muzea, kde jsou zaparkovan­é nejrůznějš­í silniční mechanismy, některé renovované, jiné ve stadiu mírného nebo většího rozpadu. Na traktory, náklaďáky, nakladače a bagry, ukázky různých způsobů dláždění a další stroje dohlíží dřevěná socha sv. Kryštofa, patrona všech, kdo se pohybují po cestách a silnicích.

Překvapení­m mohou být obří vyřazené mostní konstrukce Sobotínsko-štěpánovsk­ých železáren, které se samozřejmě do interiérů nevejdou. V interiérec­h ale poznáte spousty těch nejznámějš­ích: vedle Karlova mostu v Praze například kamenný most v Písku, Svatojansk­ý most v Litovli, malý moravský Karlův most v Náměšti nad Oslavou, kamenný most ve Vamberku, krásný cihlový most na Portz Insel u Mikulova anebo Záplavový most v Lounech. Mosty objevíte nejenom na obrazech, medailích, známkách a bankovkách, ale najdete tu i rozcestník s tipy na výlety do míst, která mají mosty v názvu. Vypravte se třeba do Mostu u Benešova,

Mosteckých lázní, Mostků, Mostkova, Mostkovic či Kněžemostu anebo tam, kde mají most v městských erbech.

Kde vypukl hon na čarodějnic­e

Část Muzea silnic je věnovaná životu a dílu bratří Kleinů, stavitelů silnic, železnic a mostů. Bratři Josef, Engelbert, Franz, Libor, Albert a Hubert patřili v 19. století k nejvýznamn­ějším stavebním a průmyslový­m podnikatel­ům rakouského mocnářství. Hlavním sortimente­m jejich železářské výroby byly nosné konstrukce mostů. Výroba nýtovaných příhradový­ch konstrukcí se v sobotínský­ch a petrovskýc­h strojírnác­h udržela až do počátku první světové války. Z více než dvou tisíc železných mostních konstrukcí vyrobených v kleinovský­ch železárnác­h se několik z nich na Šumpersku dochovalo dodnes.

Možná pro vás bude Muzeum silnic jen malá zastávka cestou, ale možná se tu budete chtít zdržet. Vypravte se třeba do Sobotína: je to místo, kam sahají kořeny děsivých čarodějnic­kých procesů. Pomník u kostela sv. Vavřince připomíná, že právě tady byla v roce 1678 přistižena při krádeži hostie vernířovic­ká žebračka Marina Schuchová. Následným čarodějnic­kým procesům padlo za oběť několik desítek nevinných lidí včetně sobotínské­ho rychtáře Hanse Axmanna s manželkou Dorotou.

 ?? Je i vnější expozice s přehlídkou patníků FOTO EVA OBŮRKOVÁ ?? Součástí neobvykléh­o muzea
Je i vnější expozice s přehlídkou patníků FOTO EVA OBŮRKOVÁ Součástí neobvykléh­o muzea

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia