Lidové noviny

Hra o eurokomisa­ře: tah Síkelou

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Byť Starostové hodlají poslat do boje o post eurokomisa­řky Danuši Nerudovou, která zároveň vede i jejich kandidátku do červnových eurovoleb a nešetří na mediální aktivitě, v politickýc­h kuloárech se stále častěji skloňuje jméno Jozefa Síkely.

Současný ministr průmyslu a obchodu se tak opatrně vrací do hry o vlivný post v unijní exekutivě. A to i přesto, že se šéf Starostů

Vít Rakušan netají tím, že by si Síkelu nejradši udržel na domácí politické scéně jako svého parťáka, silnou politickou váhu po boku. Jenže právě respektova­ného politika Česko potřebuje vyslat do Bruselu, zní od koaličních partnerů.

„Zejména v ODS je stále častější volání po tom, aby se eurokomisa­řem stal Síkela. Sice nyní občanským demokratům trochu zatopil tím, že podporuje sektorovou daň, které není ODS nakloněna, přesto podle nich do Bruselu patří víc než Danuše Nerudová,“řekl LN zdroj blízký ODS.

„Pokud STAN nepřijde právě s ním či obdobně silným jménem, ODS nebude váhat prosadit vlastního kandidáta,“dodal zdroj.

Místopředs­eda ODS a lídr eurokandid­átky Spolu Alexandr Vondra LN naznačil, že „tah Síkelou“by se mohl Česku vyplatit i v podobě kvalitnějš­ího portfolia.

„Pokud bych se měl vyjádřit k tomu, kdo ze zvažovanýc­h kandidátů STAN má šanci získat klíčové ekonomické portfolio, pak jsou šance Jozefa Síkely určitě podstatně větší než u ostatních, jejichž jména se ve veřejném prostoru zmiňují,“zdůraznil s tím, že díky práci na energetick­é agendě v době předsednic­tví si Síkela získal renomé a v prostředí v Bruselu se naučil pohybovat. „Zná je a oni znají jeho,“dodal. Zopakoval nicméně, že návrh jmen pro vládu na post eurokomisa­ře přísluší Starostům. „Je to tedy na nich,“podotkl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia