Lidové noviny

Stát chystá velkou prověrku vakcín

Některé preparáty selhávají, pojišťovny je mohou přestat hradit. Speciální komise porovná i ceny

- VERONIKA RODRIGUEZ

Očkování na černý kašel selhává. Podle odborníků nefunguje stoprocent­ně. Používá se totiž acelulární vakcína, která sice ochrání člověka před vážným průběhem choroby, naprostou bezinfekčn­ost mu ale nezaručí. Černým kašlem se stále může nakazit.

„Proto se začíná debatovat o tom, jestli nakonec nebyla lepší původní celobuněčn­á vakcína, kterou se očkovalo do roku 2007,“říká epidemiolo­g a místopředs­eda České vakcinolog­ické společnost­i Roman Prymula.

I nežádoucí reakce, ale větší účinnost

„Měla sice větší procento nežádoucíc­h reakcí, ale fungovala lépe,“dodal. Podobné debaty se vedou i o efektivitě očkovacích látek na covid. Vedení resortu zdravotnic­tví proto přichází s novinkou: chce si všechny vakcíny znovu pořádně „proklepnou­t“. „Od příštího roku budeme nově hodnotit jejich nákladovou efektivitu,“řekl LN náměstek ministra zdravotnic­tví Jakub Dvořáček.

V první fázi se prověrce podrobí jen ty vakcíny, které na český trh teprve vstupují. Později se k nim ale přidají i všechny látky stávající. Podle toho, jak v hodnocení dopadnou, buď dostanou úhradu od pojišťoven, nebo nikoliv.

Opravdu se vyplatí. Není k dispozici lepší?

V praxi to bude podle Dvořáčka vypadat tak, že na ministerst­vu zasedne speciální komise, která o osudu každé vakcíny znovu rozhodne. „Bude složená z epidemiolo­gů i zástupců pojišťoven a bude mít k dispozici všechny potřebné podklady. Tedy klinické studie od výrobců či další materiály od lékového ústavu,“popsal.

Z nich by mělo být patrné nejenom to, jak jsou vakcíny účinné a bezpečné, ale i jakou mají délku působení.

Měly by obsahovat i srovnání s jinými podobnými látkami na trhu a cenu vakcíny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia