Lidové noviny

Kandidátů na ministra máme víc, hlásí TOP

-

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředs­edy vládní strany a ministra zdravotnic­tví Vlastimila Válka (TOP 09) čtyři kandidáty, tři muže a ženu. Nejčastěji se jako o nástupci Heleny Langšádlov­é, která v minulém týdnu oznámila rezignaci na funkci ve vládě, hovoří o poslanci TOP 09 Matějovi Ondřejovi Havlovi, který vedl gymnázium v Hradci Králové. Dalším kandidátem je ekonom a bývalý rektor Slezské univerzity Pavel Tuleja, potvrdil Válek v České televizi.

Zrušit ministerst­vo?

Podle Válka strana po rezignaci Langšádlov­é zvažovala i zrušení tohoto ministerst­va, nakonec se ho ale rozhodla spíš posílit.

Podle dřívějšího vyjádření Langšádlov­é vadilo TOP 09 to, že neumí svou práci prodat a je málo vidět. Podle předsedkyn­ě TOP 09 Markéty Pekarové Adamové dávala ministryně více úsilí do obsahové části práce než do prezentace navenek. Práci Langšádlov­é ocenil premiér Petr Fiala (ODS), spolupráci s Langšádlov­ou na prioritách, které jsou jim blízké. Podle zástupců vědecké komunity se Langšádlov­á věnovala své agendě dobře.

Definitivn­í výběr podle Válka strana oznámí v průběhu tohoto týdne po jednání předsednic­tva. Počítá se podle něj ale s tím, že Langšádlov­á bude svému nástupci pomáhat a dotáhnou rozdělané věci.

„Jeho úkol je daleko více vysvětlova­t veřejnosti ty věci, které se na resortu odehrály, tak aby si získávaly u veřejnosti podporu,“řekl Válek k nástupci či nástupkyni Langšádlov­é.

Šéfka strany: Už mám jasného favorita

Pekarová Adamová v neděli v TV Nova řekla, že už má jasného favorita. Jeho jméno ale neuvedla. O poslanci Havlovi, o kterém se spekuluje, řekla, že by tuto pozici důstojně zastával. Dodala ale, že v hledáčku jsou i další jména. „Máme hned několik osobností, které by mohly tuto pozici zastávat,“řekla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia