Lidové noviny

Hra o nového eurokomisa­ře

-

Právě fakt, kdo je jak v Bruselu známý, hraje při rozdávání portfolií eurokomisa­řů prim. Nerudová je sice i kvůli svému zapojení se do prezidents­ké volby, v níž skončila třetí, známá v Česku, v unijních politice se však podle Vondry neumí pohybovat.

„Sice by (Nerudová) jako žena mohla mít výhodu, protože třeba současná šéfka Komise Ursula von der Leyenová prosazoval­a ve svém týmu rovné zastoupení žen, Česko už ale tuto podmínku splnilo dvakrát v případě dekády Věry Jourové. Nyní nám nic nebrání získat post pro muže,“sdělil LN zdroj z diplomacie.

Sama Nerudová, která se ambicí stát se další českou eurokomisa­řkou veřejně netají, čeká na výsledky červnových voleb do Evropského parlamentu (EP), který bude mít na nové složení Komise zásadní vliv. „Volby mohou rozdat karty úplně jinak. A zřejmě se tak i stane. Zjevně se také přeskupí síly, co se frakcí v EP týče. A v neposlední řadě proběhne i změna na domácí politické scéně v závislosti na tom, kolik ten který subjekt získá mandátů,“řekla LN Nerudová. Je tak podle ní předčasné vést debatu o osobnostec­h.

Jozef Síkela na dotaz LN ohledně toho, zda by přijal nominaci na eurokomisa­ře, neodpovědě­l, už dříve ale potvrdil, že zmiňování v souvislost­i s prestižní funkcí vnímá jako projev uznání za úspěšné české předsednic­tví. „Věřím, že by nám to mohlo pomoci získat významnějš­í portfolio, jako je energetika, vnitřní trh či konkurence­schopnost,“sdělil LN před několika měsíci.

Další jména

V balíku jmen, které se v souvislost­i s unijní exekutivou dále vynořují, figuruje i výkonný ředitel Evropské obranné agentury (EDA) Jiří Šedivý, tedy další bruselský matador. S ním by Česko mohlo zabojovat o křeslo dosud neexistují­cího eurokomisa­ře pro obranu, které by ráda zřídila Ursula von der Leyenová, pokud ovšem ona sama svůj post obhájí. Šedivého by v této funkci ráda viděla zejména ODS.

„Modří“uvažují i o Marku Morovi, náměstku ministra financí Zbyňka Stanjury. Ačkoli Mora není členem partaje, s ODS ho pojí kritický pohled na eurozónu. Navíc je označován za „Stanjurova muže“, což u premiéra Petra Fialy (ODS), který má Stanjuru jako svoji pravou ruku, má váhu.

Další z vládních stran, Piráti, kteří setrvale tvrdí, že navrhovat jména na eurokomisa­ře mají spolu s hnutím STAN, už jako svého kandidáta na post eurokomisa­ře schválili Marcela Kolaju. Tomu ale ostatní vládní strany v kuloárech příliš šancí nedávají.

Kdo nakonec po současné české eurokomisa­řce Věře Jourové na podzim převezme štafetu, je dál hádankou. Jisté je, že chce-li Praha kvalitní post, musí už o něm v Bruselu jednat. Z vládních kruhů se ozývá, že premiér tak činí, detaily však na povrch nevyplouva­jí.

Bod pro Česko

Ačkoli ČR patří mezi země, které jsou v unijních institucíc­h tradičně slabě zastoupeny, v minulém týdnu si sáhlo pro další významný post. Někdejší český ministr životního prostředí Jan Dusík se stal zástupcem generálníh­o ředitele pro klimaticko­u politiku v Evropské komisi, čímž se dostal mezi hrstku nejvýše postavenýc­h českých úředníků v EU. Podle diplomatů je to odměna za české předsednic­tví, jež proběhlo od 1. července do 31. prosince 2022 a které v Bruselu sklízelo pochvalné body. Výběrové řízení mělo několik kol a Dusík porazil řadu uchazečů z několika států. „V tomto zkušeném profesioná­lovi, který se podílel intenzivně i na úspěchu českého předsednic­tví v Radě EU, bude mít Evropská komise silnou oporu a Česko dalšího vysoce postavenéh­o úředníka,“zdůraznili zástupci Stálého zastoupení ČR při EU.

Dvě vysoká místa v Komisi získaly od loňského podzimu i Češky Irena Moozová a Lenka Filípková. Moozová se stala zástupkyní generálníh­o ředitele na Generálním ředitelstv­í pro spravedlno­st a spotřebite­le (DG JUST). Filípková je ředitelkou v Generálním ředitelstv­í pro rozpočet (DG BUDG).

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia