Lidové noviny

Povolení stavby online. Test začíná

-

Testování digitalizo­vané podoby stavebního řízení, která má fungovat od 1. července, a školení zaměstnanc­ů stavebních úřadů začnou v půlce května. V pořadu stanice CNN Prima News to řekl vicepremié­r pro digitaliza­ci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Technické vybavení je podle něj nakoupeno a do stavebních úřadů se distribuuj­e. Zopakoval, že digitaliza­ci stavebního řízení jeho resort do 1. července stihne spustit.

„Od 15. května začneme školit i s technickým vybavením a funkční systém jsem předvedl v Brně (na stavebním veletrhu) tak, jak bude předán 1. května,“uvedl Bartoš. Ten v minulosti několikrát řekl, že se podle něj digitaliza­ce stavebního řízení do 1. července stihne. „Já si myslím, že systém je z pohledu úřadu intuitivní. Jestli v tuto chvíli lidé ovládají spisovou službu nebo si umí nakoupit v nějakém e-shopu, tak ovládání toho systému je velmi podobné,“uvedl ministr.

Exministry­ně: Panika na úřadech je teď obrovská

Někdejší ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) vyjádřila pochybnost­i o tom, že digitalizo­vaná podoba stavebního řízení bude od 1. července fungovat. „Panika na stavebních úřadech je fakt obrovská a ti úředníci se legitimně bojí,“uvedla Dostálová. „Spouštíte to naostro 1. července, úředníci to nebudou mít osahané,“doplnila. Už dříve uvedla, že by se lhůta na spuštění měla o půl roku kvůli testování odložit.

V praxi má digitalizo­vané stavební řízení fungovat tak, že veškeré informace o probíhajíc­ím řízení budou k dispozici na Portálu stavebníka. U jednotlivý­ch řízení se budou evidovat informace o všech osobách a účastnícíc­h řízení a systém bude připojen na základní registry. Po přihlášení bude uživatel vědět, v jakém stavu jeho řízení je. Uvidí také, kdo se už k návrhu vyjádřil. Data stavebníci vyplní do elektronic­kých formulářů na portálu a dokumenty by následně měly být přístupné z jednoho úložiště.

Nynější podobu digitalizo­vaného stavebního řízení kritizuje řada subjektů, například Svaz měst a obcí, Asociace developerů, Platforma pro zdravý stavební zákon či další odborníci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia