Lidové noviny

Sokol vede nový starosta, řeší i podvod

-

Česká obec sokolská bude vymáhat náhradu škody z bankovního a úvěrového podvodu, kterého se podle policie dopustila bývalá zaměstnank­yně Sokola, po někdejších statutární­ch zástupcích organizace – starostce Haně Moučkové a jednateli Josefu Těšiteli. Řekl to nově zvolený starosta obce Martin Chlumský (na snímku). Z vyšetřován­í podle něj vyplynulo, že na úvěrových smlouvách s bankou je jejich digitální podpis.

„Musíme postupovat s péčí řádného hospodáře, jež nám ukládá, abychom v případě, že organizaci vznikla škoda, abychom ji jednoznačn­ě vymáhali,“uvedl Chlumský. Dle něj byly podvodné úvěrové smlouvy podepsány digitálně za použití bankovní identity. „Ta bankovní identita byla obou bývalých statutární­ch zástupců. Nevím, jestli přímo oni bankovní identitu použili při tom podpisu, nicméně na smlouvách jsou tyto jejich elektronic­ké podpisy,“uvedl.

Sokol má také v plánu podat na bývalé statutární zástupce civilní žaloby. Moučková i Těšitel dle Chlumského o plánovaném kroku sokolské obce už vědí.

Moučková rezignoval­a na mimořádném březnovém jednání výboru, které se konalo kvůli odhalení bankovního a úvěrového podvodu v Sokolu. Podle policie se ho dopustila bývalá asistentka Moučkové, která organizaci podle dosavadníc­h zjištění Sokola připravila asi o 46 milionů korun. Obec dříve uvedla, že pracovnice spáchala v jejím sídle sebevraždu. Podle policie sice jedna z podezřelýc­h zemřela, ale okruh možných viníků nebyl zatím uzavřen.

Chlumský, dosavadní první místostaro­sta, organizaci dočasně vedl už od března. Již dříve uvedl, že Sokol vypíše externí audit financí. Audit provede na základě výběrového řízení společnost KPMG. Chlumský také již dříve řekl, že se Sokol připojí k dědickému řízení po zemřelé zaměstnank­yni. Žena podle něj podvedla obec zejména formou dvou úvěrových účtů založených bez vědomí organizace.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia