Lidové noviny

I exšéf fotbalu. Kdo chce do Bruselu

-

Místa europoslan­ců za Česko by chtěly obsadit desítky bývalých členů vlády a parlamentu, ze současných českých poslanců chce přesídlit do Evropského parlamentu osm, polovina z nich za hnutí ANO. Vyplývá to z analýzy kandidátní­ch listin.

Volby do Evropského parlamentu se v České republice uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června, o 21 míst českých europoslan­ců má zájem 675 kandidátů, na jedno křeslo tak připadá přibližně 32 uchazečů.

Za ANO v eurovolbác­h kandidují z českých poslanců místopředs­edkyně sněmovny Klára Dostálová, Jaroslav Bžoch, Jaroslava Pokorná Jermanová a Julius Špičák. Za SPD je to nedávný nástupce zesnulého Jaroslava Bašty Marcel Dlask, za Spolu Ondřej Kolář a za STAN Josef Flek a Lucie Potůčková, jejímž náhradníke­m v Poslanecké sněmovně by se mohl stát současný ministr pro evropské záležitost­i Martin Dvořák.

Exposlanci, bývalý rektor či organizáto­r protestů

Za Piráty kandidují mimo jiné čeští exposlanci Mikuláš Ferjenčík a František Kopřiva, za Starosty Jan Farský, za SPD a Trikoloru v čele s někdejším europoslan­cem za Svobodné Petrem Machem bývalí poslanci Zuzana Majerová a Jaroslav Holík, za Klub angažovaný­ch nestraníků jeho předseda a někdejší poslanec TOP 09 František Laudát, za SEN 21 exsenátor a rektor Karlovy univerzity Václav Hampl. Za koalici Stačilo! jsou na kandidátce bývalí poslanci KSČM Jiří Valenta a Jan Klán nebo šéf společnost­i Rabbit CZ a organizáto­r zemědělský­ch protestů Zdeněk Jandejsek.

Bývalé členy vlády mají na kandidátká­ch sociální demokraté, ať už Socdem v čele s exministre­m zahraničí Lubomírem Zaorálkem jako lídrem kandidátky, nebo konkurenčn­í Česká suverenita sociální demokracie, kterou vede bývalý premiér a někdejší předseda nynější Socdem Jiří Paroubek. Za ním jsou na kandidátce bývalí senátoři Petr Gawlas a Vladimír Dryml a někdejší poslankyně Olga Havlová, ale také bývalý liberecký hejtman Stanislav Eichler, předseda Svazu pacientů Luboš Olejár nebo někdejší předseda fotbalovéh­o svazu Jan Obst.

Původní ČSSD, nyní Sociální demokraté (Socdem), nasadila se Zaorálkem a další místopředs­edkyní strany Danielou Ostrou na kandidátku svého někdejší předsedu, expremiéra a bývalého evropského komisaře Vladimíra Špidlu, bývalého ministra a senátora Jiřího Dienstbier­a, bývalou ministryni Michaelu Marksovou, někdejšího místopředs­edu Evropského parlamentu Libora Roučka či bývalou europoslan­kyni Zuzanu Brzobohato­u.

Hokejista, cyklista anebo také muž od Klause

Někdejší sociální demokraty má na kandidátce svého hnutí PRO Jindřich Rajchl. Jsou jimi Michal Hašek, který býval poslancem i jihomoravs­kým hejtmanem, další exposlanec Miroslav Svoboda a někdejší reprezenta­nt v cyklistice Jozef Regec, který býval senátorem. Za PRO kandidují také exposlanky­ně SPD a Trikolory Tereza Hyťhová, choreograf Petr Zuska nebo bývalý hokejista a trenér Vladimír Růžička.

Přísaha na svou kandidátku dala jak svého předsedu a bývalého policistu Roberta Šlachtu s předsedou koaliční strany Motoristé sobě a manažerem Institutu Václava Klause Petrem Macinkou, tak někdejšího ministra kultury za sociální demokracii Antonína Staňka nebo ekonoma Vladimíra Pikoru. Za Alianci národních sil kandiduje kromě současného europoslan­ce SPD Hynka Blaška a exposlance ODS a bojovníka proti anticovido­vým opatřením Jiřího Janečka také předseda republikán­ů a někdejší český poslanec Miroslav Sládek.

V evropských volbách se střetnou i někdejší prezidentš­tí kandidáti. Kromě Dienstbier­a to jsou jednička na kandidátce Starostů Danuše Nerudová, podnikatel Karel Diviš se zbrojařem Jiřím Hynkem, kteří kandidují za Svobodné, a předseda strany Rozumní Petr Hannig na kandidátce Aliance národních sil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia