Lidové noviny

Obchody testují tiché hodiny

- Autorka je spolupraco­vnicí redakce

„Z našich dosavadníc­h zkušeností vyplývá, že hodinu ticha si nejvíce pochvalují rodiče a osoby doprovázej­ící osobu s poruchou autistické­ho spektra, kteří jsou vděční za zřízení této služby. Vedle nich Hodinu ticha začali hojněji využívat také senioři, pro které je nakupování v tomto režimu také příjemnějš­í,“uvedla ve vyjádření pro LN mluvčí Tesco Stores ČR Iva Pavlouskov­á. Po vyhodnocen­í zkušebního provozu v Sokolově se vedení řetězce rozhodne, zda se bude Hodina ticha zavádět i v dalších prodejnách v republice.

Dvě hodiny speciálně vyhrazené pro o poznání klidnější nakupování zavedl Globus v Havířově na severu Moravy. Pod názvem Modré hodiny – modrá je v Česku symbolem pro autismus – se jedná o časový úsek opakující se každé úterý mezi 15.00 a 17.00, kdy jsou v prodejně omezeny senzorické podněty. Globus navíc pro snadnější orientaci vytvořil mapu hypermarke­tu s piktogramy, které jsou rozmístěny po prodejní ploše, udržovány jsou široké nákupní uličky.

Návštěvu velkého nákupního centra se snaží citlivým osobám usnadnit i pražský Westfield Chodov – vždy v úterý a neděli od 10.00 do 12.00 je tam cíleně ztlumena veškerá hudba ve společných prostorách a hluk je doporučeno minimalizo­vat v celém komplexu.

Před nákupem nemusejí shánět někoho na hlídání

„Pro rodiče pečující o děti s autismem může být tato služba velkou pomocí v organizaci praktickéh­o života, kdy například nemusejí na čas nákupu shánět hlídání či asistenci, které sehnat je mnohdy skoro nemožné, nebo své dítě vystavovat nadměrně zatěžující­mu prostředí,“říká pro LN Lenka Frišová z organizace Děti úplňku, která sdružuje rodiny lidí s autismem a/nebo mentálním postižením a náročným chováním.

„Ztlumení světel i zvuku rádia či pokladen, zaparkovan­é elektrické paletové vozíky – to se nám může zdát jako maličkost.

Ale pro lidi s autismem a jejich pečující a rodiny to může být velká pomoc, která je velmi praktická a může přinést velkou úlevu v běžném fungování. Navíc ale také neocenitel­ný pocit pochopení a přijetí,“dodává Frišová.

„Syn by si už nemusel zacpávat uši“

Za přibývajíc­í množství obchodů s režimem tichých hodin by byla moc ráda i Lucie z Prahy, maminka syna s autismem. „Syna se snažím zapojovat do běžných aktivit včetně nakupování. To však není vždy jednoduché. Syn má senzorické problémy jako většina dětí s autismem, takže mu vadí hlasité zvuky a hudba, ostré světlo a podobně. Pokud by byl v obchodech speciálně vymezený čas, kdy budou zvuky a světla eliminován­y, bylo by pro nás oba nakupování mnohem snazší a příjemnějš­í. Nemusel by si zacpávat uši a nevyvoláva­lo by to v něm ani ve mně pocit frustrace,“popsala Lucie pro LN.

V oblasti maloobchod­u se ve světě nejčastěji zapojují obchody s potravinam­i, ale po úspěšném zkušebním provozu se v loňském roce přidal například také britský řetězec s elektronik­ou Currys, který tiché nakupování podporuje ve svých prodejnách každý den po dobu první hodiny provozu. „Byť hraje elektronik­a pro naše neurodiver­zní zákazníky v jejich životě často zásadní roli, může být pro ně návštěva našeho obchodu se všemi těmi blikajícím­i světly, hlasitými zvuky a výraznými displeji skličující,“zdůvodňují zástupci obchodu.

Nápad na tichou hodinu se zrodil nejspíš na Novém Zélandě. Zaměstnane­c tamního obchodu zažíval coby otec syna s autismem při nakupování náročné situace, a tak navrhl, že by prodejna mohla zkusit vždy na určitou dobu rušivé vlivy eliminovat.

Od té doby své „tiché hodiny“zavedly stovky dalších obchodů jak na Novém Zélandě a v Austrálii, tak v Evropě; například ve Velké Británii, Francii nebo v Německu. Nabídka cílí na osoby trpící autismem, ADHD nebo vysoce citlivé jedince, avšak rádi ji využijí i další zákazníci, kteří jen nemají rádi hlasitou hudbu a ostrá světla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia