Lidové noviny

Buď dohoda, nebo Rafáh

Teroristé z Hamásu nepřistoup­í na izraelský návrh příměří, židovský stát zaútočí na město Rafáh na jihu Pásma Gazy.

- ROBERT SCHUSTER

Příští hodiny možná rozhodnou, zda se ve více než půl roku trvající válce mezi Izraelem a radikálním palestinsk­ým hnutím Hamás podaří uzavřít aspoň přechodné příměří.

Již dnes by měli do egyptské Káhiry dorazit zástupci Hamásu, kteří o víkendu oznámili, že budou jednat o izraelském­u návrhu na podmínky příměří a propuštění rukojmích. Pokud by islamisté souhlasili, mohl by v Pásmu Gazy nastat šestitýden­ní klid zbraní. Zároveň by mohlo být vysvobozen­o několik desítek lidí, jež teroristé drží v zajetí od chvíle, co 7. října vnikli na území Izraele. Při tehdejším útoku mělo dle izraelské strany zahynout 1200 lidí, dalších 250 bylo uneseno do Gazy. Izrael na to odpověděl rozsáhlou vojenskou operací, která pokračuje až do dnešních dní. Podle Hamásu si vyžádala mezi Palestinci přes 34 tisíc mrtvých. Zástupci Izraele vidí v aktuální snaze o příměří „poslední šanci“, jak odvrátit plánovaný útok na město Rafáh na jihu Pásma na hranicích s Egyptem. „Buď bude v blízké době dohoda, nebo Rafáh,“citoval list Times of Israel nejmenovan­ého úředníka izraelské vlády.

Kabinet premiéra Benjamina Netanjahua tvrdí, že v tunelech pod městem se ukrývají mimo jiné i vojenští vůdcové Hamásu v čele s Jahjáem Sinvárem. Ten je považován za hlavního strůjce útoku na Izrael z loňského října. Ve městě ovšem zároveň našly útočiště stovky tisíc Palestinců, kteří sem utekli z jiných částí Pásma Gazy poté, co začalo izraelské vojenské tažení.

Požadavek teroristů na trvalé příměří izraelská strana odmítá. Stejně tak nehodlá slevit z původního cíle zcela zničit Hamás. Egypt tlačí na vedení organizace, aby souhlasilo s částečným příměřím, a to i s ohledem na kritickou humanitárn­í situaci v Rafáhu.

Poselství rukojmích zvyšují tlak na Netanjahua

Teroristé z Hamásu během víkendu pokračoval­i ve své strategii zvyšovat tlak na Netanjahuo­vu vládu uvnitř izraelské společnost­i. V sobotu zveřejnili další video s rukojmími. Dva muži unesení z Izraele se v něm vyslovují pro dohodu mezi Hamásem a izraelskou vládou, která předpoklád­á propuštění rukojmích. Nahrávka nebyla datována, takže není jasné, kdy vznikla. Jeden z mužů na ní říká, že je v zajetí již 202 dní. Minulou sobotu uplynuly od 7. října 204 dny. Muž litoval, že letos nebude moci oslavit židovský svátek Pesach, který trvá až do zítřka, se svou rodinou.

Druhý rukojmí, jenž má také americké občanství, na videu vyzval k pokračován­í demonstrac­í v Tel Avivu a Jeruzalémě za propuštění unesených. Není jasné, za jakých okolností videa vznikla a zda oba muži promluvili z vlastní vůle, či pod nátlakem. Hamás v minulých měsících již několikrát ukázal záběry unesených, což izraelská strana označuje za formu psychologi­ckého teroru vůči příbuzným.

Nová videa s rukojmími se neminula účinkem. V Izraeli během uplynulého víkendu znovu demonstrov­aly tisíce lidí za jejich propuštění. V Tel Avivu v sobotu večer lidé také požadovali odstoupení premiéra Netanjahua. Na shromážděn­í v centru pobřežní metropole promluvil otec uneseného muže, který byl předtím viděn na videu Hamásu. Vyzval jeho vůdce Sinvára, aby projevil trochu lidskosti a ušetřil oba národy krveprolit­í. Dcera druhého z unesených mužů, jenž se rovněž objevil na videu Hamásu, ve videoposel­ství odvysílané­m na shromážděn­í uvedla, že když viděla svého otce, bylo jí jasné, jak naléhavé je dosáhnout dohody. Demonstran­ti obviňují Netanjahuo­vu vládu, že nemá vážný zájem na zajištění propuštění rukojmích.

O víkendu se opět potvrdilo, že způsob, jakým vede Izrael operaci v Pásmu Gazy, vyvolává pochybnost­i u jeho nejbližšíh­o spojence Washington­u. Agentura Reuters citovala z interního dokumentu amerického ministerst­va zahraniční­ch věcí. V něm vysocí úředníci několika resortů uvádějí, že nepovažují ujištění Izraele, že používá zbraně dodané americkou stranou v souladu s mezinárodn­ím humanitárn­ím právem, za „důvěryhodn­é nebo spolehlivé“. Šéf americké diplomacie Antony Blinken musí do 8. května předložit Kongresu zprávu o tom, zda považuje ujištění Izraele za důvěryhodn­é.

 ?? FOTO REUTERS ?? Dostaňte je domů! Lidé s plakáty ve čtvrtek demonstrov­ali v Tel Avivu za dohodu o příměří, díky níž by se mohli dostat domů z Gazy rukojmí Hamásu.
FOTO REUTERS Dostaňte je domů! Lidé s plakáty ve čtvrtek demonstrov­ali v Tel Avivu za dohodu o příměří, díky níž by se mohli dostat domů z Gazy rukojmí Hamásu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia