Lidové noviny

Zpráva, co „ovládne“mobil

Kvůli nebezpečné­mu programu v odkazu hlasové SMS můžou lidé přijít i o peníze a osobní údaje

- LUKÁŠ KARBULKA

Majitelé chytrých telefonů s operačním systémem Android by si měli dát pozor na podezřelé SMS a MMS. Skrze odkaz v nich si totiž uživatel může do mobilu nevědomky nainstalov­at nebezpečný program Flubot. Virus má podobu zmeškané hlasové zprávy s odkazem na instalaci podvodné aplikace.

„Zpráva vzbuzuje dojem, že na majitele telefonu čeká hlasový vzkaz ve schránce a pro jeho poslechnut­í musí otevřít přiložený odkaz. Tento odkaz pak nabídne instalaci podvodné aplikace. Jestliže si ji zákazník nainstaluj­e, rozešle z jeho telefonu velké množství MMS nebo SMS zpráv,“vysvětlil LN Jiří Grund, prezident Asociace provozovat­elů mobilních sítí. Navíc v těchto zprávách mohou být odeslány například přihlašova­cí údaje do internetov­ého bankovnict­ví.

Operátoři podle asociace dokážou část škodlivého provozu blokovat, ovšem v případě, že nebezpečné zprávy posílají samotné napadené telefony, operátoři do takové komunikace nemohou zasahovat. „SMS všech zákazníků číst co do jejich obsahu ze zákona nelze. Útočníci jsou navíc velmi nápadití, a když jim operátoři v rámci reakce na konkrétní útok znemožní používat SMS kanál, začnou zprávy posílat třeba přes WhatsApp,“řekl Grund s tím, že operátoři s rozesílání­m podvodných zpráv přes aplikaci nemohou nic udělat.

IT odborníci tak majitele chytrých telefonů vyzývají k obezřetnos­ti. „Už to, že nám přijde nevyžádaná zpráva, která nás vybízí ke stažení další aplikace, není běžné,“uvedl expert na kyberútoky Jakub Souček ze společnost­i ESET, která se zabývá mimo jiné kybernetic­kou bezpečnost­í. Běžná SMS zpráva by podle něj takovým způsobem nevybízela ke stažení aplikace, navíc z externího zdroje. Nejbezpečn­ější cestou je tak instalace aplikací z Google Play nebo App Store. Pro větší bezpečí je také potřeba mít v mobilu nainstalov­aný bezpečnost­ní software, který může škodlivý kód včas zachytit.

„Pokud se dotyčný stane obětí takového útoku, musí vše ihned nahlásit své bance a v případě vzniklých finančních škod i policii. V žádném případě by se také neměl skrze mobil přihlašova­t do internetov­ého bankovnict­ví,“přiblížil Souček. Ideální je pak ihned se ze svého počítače přihlásit do internetov­ého bankovnict­ví a mobilní telefon odstranit jako důvěryhodn­é zařízení. Tím majitel účtu útočníkovi zamezí

v přístupu k bankovnict­ví z mobilu.

Falešné SMS i celé weby

Stejné pokusy se v Evropě i v Česku šířily již v letech 2021 a 2022. Uživatelé v těchto případech dostávali zprávu, která předstíral­a, že je od přepravní služby s odkazem na sledování zásilky.

Prezident Asociace provozovat­elů mobilních sítí Grund také varuje před dalšími typy pokusů.

„Aktuálně se také objevují podvody napodobují­cí SMS či e-maily od České pošty a České správy sociálního zabezpečen­í ohledně dávek či příspěvků,“uvedl s tím, že princip je podobný. Zprávy většinou obsahují odkaz na falešný web, kde je potřeba vyplnit přihlašova­cí údaje například do bankovní identity.

Podobných podvodných praktik se v poslední době objevila celá řada. Například tento měsíc Česká pošta varovala před SMS zprávami, jež na první pohled vypadají jako pravé. Jejich cílem je však vymámit z lidí peníze a přístup do internetov­ého bankovnict­ví. A to tak, že ve zprávě je odkaz na internetov­é stránky, kde je potřeba kvůli údajně neúspěšně doručené zásilce vyplnit osobní údaje a doplatit potřebnou částku. Napálený však může přijít odsouhlase­ním s transakcí o zabezpečen­í bankovnict­ví nebo svou digitální identitu.

„Jedná se skutečně o podvod. Nikdy totiž nepožaduje­me při doručování číslo karty. Pokud je balík v přepravě, už byl uhrazen odesílatel­em,“potvrdil LN mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Podvodníci sází na to, že se jim podaří trefit na člověka, který na zásilku čeká anebo ji odeslal. To, že SMS přijde někomu, kdo skutečně čeká na zásilku, která nakonec nebyla doručena, je podle Vitíka náhoda. „Někdy se to tak může sejít. Rozhodně nejde o únik informací o zásilkách z České pošty,“zdůraznil.

Kriminalit­a v kyberprost­oru roste

Lidé by tak podle odborníků měli v první řadě myslet na to, zda opravdu nějaký balíček očekávají. Pokud ne, takovou zprávu by měli rovnou smazat. Všímat by si měli také, z jakého čísla SMS přišla, často je to zahraniční či neznámé číslo. Stejně tak texty v podvrženýc­h zprávách mnohdy obsahují chyby a krkolomnou češtinu.

Podle policie kriminalit­a páchaná v kyberprost­oru vloni představov­ala 10,8 procenta veškerých registrova­ných trestných činů v Česku. Její podíl na celkových zločinech v posledních letech setrvale roste, počet útoků ovšem prudce vzrostl před dvěma lety po ruské invazi na Ukrajinu. Letos zatím „e-šmejdi“v prvních třech měsících napadli 20 723 lidí, což bylo o pět tisíc útoků víc než ve stejném období loni.

Za první letošní čtvrtletí podvodníci způsobili škody za více než 357 milionů korun, to je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku pokles o více než 18 milionů korun. Průměrná škoda dosáhla na 17 236 korun na klienta, což je o téměř pět tisíc méně než loni ve stejném období.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia