Lidové noviny

„Urazili nás.“Oceláři jsou proti prodeji

- DUISBURG (Německo) českého miliardáře Daniela Křetínskéh­o.

Odbory v ocelářském podniku německé firmy Thyssenkru­pp chystají protesty proti oznámenému prodeji 20procentn­ího podílu investiční skupině EP Corporate Group (EPCG)

Stěžují si, že s nimi vedení věc nekonzulto­valo, informoval­a agentura DPA.

„Generální ředitel Miguel López a předseda dozorčí rady Siegfried Russwurm opět obešli spolurozho­dování a tím nás záměrně urazili,“uvedla s odkazem na vedení společnost­i Thyssenkru­pp odborová organizace IG Metall. Podle zástupce zaměstnanc­ů v dozorčí radě Thyssenkru­pp Tekina Nasikkola jde o „promyšlené vyhlášení války“.

Šéf IG Metall v Severním Porýní – Vestfálsku Knut Giesler v souvislost­i s chystaným prodejem ohlásil masivní odpor ze strany zaměstnanc­ů. V ocelářské divizi skupiny Thyssenkru­pp pracuje přibližně 27 tisíc lidí, z toho 13 tisíc v Duisburgu. Téměř všechny závody se nacházejí v Severním Porýní – Vestfálsku.

Odborářské organizace uvedly, že místo původně chystaného setkání zaměstnanc­ů se zítra před sídlem oceláren v Duisburgu uskuteční protest pod heslem „Budoucnost místo propouštěn­í“. Setkání se mělo původně uskutečnit na stadionu a očekávala se účast 10 tisíc lidí.

Thyssenkru­pp tento měsíc oznámil, že zruší pracovní místa a sníží kapacitu ve svých hutích v Duisburgu. Firma se snaží přebudovat svůj ocelářský podnik, jehož kořeny sahají více než 200 let do minulosti. Poptávka totiž slábne a na trh se dostává levnější ocel z Asie. K problémům přispívají i vysoké ceny energií a klimatická politika EU. Podle Křetínskéh­o je ohlášená akvizice prvním krokem k připravova­nému partnerstv­í obou skupin.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia