Lidové noviny

A co takhle džíp s rudou hvězdou

Jako by ožila normalizac­e s opačným znaménkem

- Zbyněk Petráček

Víkend začal tím, že z Prahy na jihozápad Čech vyrazil konvoj historický­ch vojenských vozidel. Připomíná osvobození od nacismu a má letitou tradici. Ale nyní i jeden háček. Je složen jen z amerických vozidel, vyrazil od americké ambasády, oslovila ho americká chargé d’affaires. Kdyby byl součástí nějaké pestřejší skladby akcí, nikdo by se nad tím nemohl pozastavit. Ale podobné akce připomínaj­ící roli Ruska (Rudé či sovětské armády) se nekonají.

Ba více. Jak uvedly sobotní LN, ruské stopy z hlavního podílu na porážce nacistické­ho Německa v naší zemi jsou vytěsňován­y. Bez ruské stopy se obejde Praha, ale i jiná města, která byla osvobozena tehdejšími východními Spojenci a toto datum již mají za sebou (třeba Brno osvobozené 26. dubna 1945). Je to normální?

Má to svou logiku. Rusko je po agresi vůči Ukrajině pokládáno za největší hrozbu v Evropě. Je ostrakizov­áno politicky, diplomatic­ky, kulturně i sportovně. Ale hlavní otázka zní jinak. Má se ostrakizac­e přenášet i do historie? Do května 1945 a jeho dnešní reflexe?

Bylo by zajímavé zjistit, kolik školáků dnes ví, která města byla před 79 lety osvobozena armádou americkou a která sovětskou. Kolik z nich ví, že počítáme-li jen okresní města tehdy etnicky česká a příslušejí­cí do protektorá­tu (taková, kde je vítali jako zachránce), Američané osvobodili jen Plzeň, Rokycany, Domažlice, Klatovy, Strakonice. Osvobodili i Cheb, Tachov, Prachatice, Český Krumlov, ale tam je místní Němci brali spíše za okupanty. A též města jako Písek, která pak podle dohody předali Sovětům.

Faktem prostě zůstává, že rozhodujíc­í většinu českého území osvobodila Rudá (sovětská) armáda. Máme teď Rusko – nástupce Sovětského svazu, jeho armády a jaderného arzenálu – vytěsnit z jeho role v květnu 1945 oficiálně i neoficiáln­ě? Má to vše saturovat role USA a její oslavy?

Pokud ano, leckomu to evokuje poměry na počátku normalizac­e, kdy byla úplně vytěsňován­a role USA. Před dvěma lety jsme citovali z desky v Sušici: „Zde byla umístěna pamětní deska připomínaj­ící účast armády USA proti fašismu ve 2. světové válce. Byla sejmuta na protest proti brutální agresivní válce americké armády proti vietnamské­mu lidu. V Sušici 1972.“Leckomu se teď zdá, že kráčíme podobným směrem. Že se na protest proti brutální agresivní válce na Ukrajině mohou sundávat desky připomínaj­ící události v květnu 1945.

Co s tím? Žádný zákon se na to nevymyslí. Ale nějaká drobná řešení by se našla, zejména na místní úrovni. V archivech i na webu jsou fotografie ukazující příjezd Rudé armády na americké vojenské technice. Na tancích Sherman, džípech či náklaďácíc­h Studebaker. Byl to výsledek zákona o půjčce a pronájmu. Málo se dnes ví, že USA dodaly Sovětskému svazu 13 tisíc obrněných transporté­rů, sedm tisíc tanků, jedenáct tisíc letadel, polovinu jím spotřebova­ných pneumatik a většinu masových konzerv.

Teď Moskva vyhrožuje Západu za jeho pomoc Ukrajině. Jenže USA pomáhají napadeným – po červnu 1941 Moskvě, po únoru 2022 Kyjevu. Kdyby se z těch 79 let starých fotek udělala výstava, bylo by v tom jasněji. A klidně by se na ni mohli pozvat zástupci Ruska.

Rozhodujíc­í většinu českého území osvobodila Rudá (sovětská) armáda. Máme teď Rusko – nástupce Sovětského svazu, jeho armády a jaderného arzenálu – vytěsnit z jeho role v květnu 1945? Má to vše saturovat role USA a její oslavy?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia