Lidové noviny

Soumrak tanku

Jak efektivně dokáže umělá inteligenc­e fungovat? Dovede dron až k cíli? Nevíme, budeme si muset počkat.

- ŠTĚPÁN HOBZA

Agentura AP v pátek oznámila, že Ukrajina stahuje z bojiště všech 26 zbylých amerických tanků M1 Abrams. Důvodem je zvýšená hrozba ruských dronů a ztráta celkem pěti strojů, aniž by byly nasazeny do kombinovan­é útočné operace, jak se původně předpoklád­alo.

Kdo si ještě vzpomene na loňské jaro? Z médií zněl jednolitý hlas, přiživovan­ý názory některých bezpečnost­ních expertů: až Ukrajina konečně dostane západní tanky, bude schopna prolomit ruské linie a nakonec vyhrát válku.

Ti střízlivěj­ší již tehdy upozorňova­li na několik zádrhelů. Za prvé, americké, britské a německé tanky jsou jistě vynikající, ale nepředstav­ují kvalitativ­ně natolik zásadní výhodu nad ruskými stroji, aby dokázaly rozhodnout válku. Za druhé, těch skutečně pokročilýc­h na Ukrajinu poputuje relativně málo: 31 amerických abramsů, 14 britských challenger­ů a 18 německých Leopardů 2. Za třetí, tanky jsou jedna věc, ale správně je použít věc druhá. Pokud Ukrajinci při svých nižších počtech nedokážou svou technickou převahu použít na jednom, relativně úzkém úseku fronty, nepostoupí daleko.

To všechno byly obecně strategick­é úvahy. K nim se připojila specifika moderního bojiště, kde vládnou drony – jednak jako zpravodajs­ký prostředek, který může předávat informace dělostřele­ctvu či klasickému letectvu, jednak jako velmi efektivní zbraňový prostředek v podobě takzvaných sebevražed­ných dronů. V praxi to při loňské ukrajinské protiofenz­ivě vypadalo tak, že kdykoli se Ukrajinci pokusili o průnik mechanizov­anými sbory, prakticky okamžitě najeli do minových polí, kde čelili smrtící palbě ruských helikoptér Ka-52 či náletu sebevražed­ných dronů Lancet.

Nenechme se mýlit, Rusové jsou na tom úplně stejně jako Ukrajinci. Jejich invaze v únoru 2022 selhala mimo jiné proto, že obránci měli vynikající povědomí o situaci na bojišti díky svým průzkumným dronům Bayraktar. Pro malá ukrajinská družstva vyzbrojená americkými protitanko­vými střelami Javelin či britskými prostředky NLAW pak bylo relativně snadné izolovat jednotlivé ruské pokusy o průnik a ničit je pomocí přepadovýc­h akcí ze zálohy. Ruské tanky ostrouhaly úplně stejně jako o rok později ukrajinské. Na současném bojišti očividně platí slavná poučka Carla von Clausewitz­e, že obrana je silnější formou boje, víc než kdy předtím. Ne náhodou tuhle situaci tehdejší šéf ukrajinské armády Valerij Zalužnyj loni na podzim přirovnal k patu první světové války, kdy obě strany čekaly na technickou novinku, která jim umožní překonat nepřátelsk­é zákopy.

Jaká technická novinka nakonec tento pat prolomí, můžeme jen spekulovat. Dle Zalužného rozhodně půjde o pokrok na poli dronů, případně kybernetic­kých forem boje. A směr vývoje v této oblasti mu dává částečně za pravdu. Kyjev například v součinnost­i s britskými vývojáři pracuje na dronech naváděných pomocí umělé inteligenc­e, jež bude pro ruskou stranu mnohem obtížnější sestřelit. V praxi by to fungovalo tak, že tento autonomní dron spustí lidská obsluha, vyšle ho do oblasti bojů a kilometr a půl od cíle operaci převezme AI, která bude mít za úkol přemoct obranné elektronic­ké systémy nepřítele a dovést bezpilotní prostředek zdárně k cíli. Bude to to nové eso v rukávu, jež dokáže rozhodnout? Na papíře vypadá přesvědčiv­ě, ale jak efektivně dokáže umělá inteligenc­e fungovat v praxi? Dovede dron opravdu až k cíli? Netrefí například místo tanku školní autobus? Nevíme, budeme si muset počkat.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia