Lidové noviny

Odešel solitér dějepisect­ví

Ve věku 91 let zemřel 27. dubna Robert Kvaček, jeden z nejvýznamn­ějších českých historiků

- JOSEF TOMEŠ historik

Robert Kvaček byl mistrem psaného i mluveného slova a svými poutavými přednáškam­i dokázal strhnout nejen své studenty, ale i posluchače z neakademic­kých kruhů, kteří je rádi navštěvova­li. Proslul jako široce rozhleděný, empatický a liberální pedagog a ve svém semináři během let vyškolil stovky vynikající­ch historiků širokého generačníh­o rozpětí od dnešních osmdesátní­ků po třicátníky.

Všichni jeho žáci, navzdory často různým profesním a ideovým postojům i vzájemným osobním vztahům, vzpomínají na svého charizmati­ckého učitele s respektem, obdivem a opravdovou láskou.

Normalizač­ní šikana i těžká rána v osobním životě

Narodil se 5. července 1932 v Dvorcích u Jičína, přičemž s rodným krajem zůstal po celý život spjat pevným patriotick­ým poutem. Po maturitě na jičínském Lepařově gymnáziu vystudoval historii a bohemistik­u na pražské filozofick­é fakultě, kde pak po šedesát let působil na katedře českých dějin: v letech 1956 až 1966 jako odborný asistent, 1966 až 1990 jako docent a od roku 1990 jako řádný profesor.

Zaměřil se na české politické a kulturní dějiny od konce 19. do poloviny 20. století a na historii novodobé světové diplomacie a mezinárodn­ích vztahů. V šedesátých letech patřil k historikům, kteří usilovali o překonání dogmatické­ho ideologick­ého výkladu českoslove­nských dějin, a ve své bohaté publicisti­cké produkci se snažil objektivně vyrovnat především s historií první republiky, mnichovský­ch událostí a protinacis­tického odboje.

Na počátku normalizac­e pak musel čelit politické diskrimina­ci, ale nakonec se mu podařilo pokračovat v pedagogick­é a publikační činnosti a v tehdejších neblahých podmínkách svým způsobem udržovat kontinuitu národní paměti. V té době prožíval i velmi těžké osobní období, když po tragické smrti své první choti zůstal sám se šestiletým synkem.

Naši dějepisnou literaturu obohatil profesor Kvaček řadou objevných studií a monografií – například Osudná mise, Nad Evropou zataženo. Českoslove­nsko a Evropa 1933–1937, Obtížné

spojenectv­í. Politicko-diplomatic­ké vztahy mezi Českoslove­nskem a Francií 1937–1938 –, několika po mnoho let užívanými a ceněnými vysokoškol­skými učebnicemi (Českoslove­nské dějiny IV) i originální učebnicí dějepisu pro gymnázia (České dějiny II. 1792–1992), ale i mnoha čtivými populárně historický­mi knihami (… A změněn svět, Causa Emil Hácha; První světová válka a česká otázka).

Novinové články i historizuj­ící fejeton

Zvláštní význam měla jeho historická publicisti­ka v soudobém tisku, zprostředk­ující čtenářům co možná nejautenti­čtější obraz nedávné minulosti. Dokázal v ní šťastně uplatnit jak své bohaté znalosti historický­ch detailů, tak svůj osobitý literární styl, který netradičně používal i ve svých vědeckých pracích. V sedmdesátý­ch a osmdesátýc­h letech pravidelně publikoval na stránkách týdeníku Českého svazu protifašis­tických bojovníků Hlas revoluce, kde proslul především svými historický­mi reportážem­i, poskytujíc­ími čtivé průhledy do diplomatic­kého zákulisí meziválečn­ého období a druhé světové války, a v sobotní příloze deníku Svobodné slovo, kde vytvořil specifický žánr historické­ho fejetonu, svým obsahem i stylem kontrastuj­ícího s dobovou oficiální dějepisnou literaturo­u.

Jeho populariza­ční produkce vrcholila ve druhé polovině osmdesátýc­h let, kdy se pro ni s postupným uvolňování­m politickýc­h poměrů otevřel širší prostor a kdy v předtuše dějinného zvratu nabývala aktualizač­ního důrazu. Vedle novinové a časopiseck­é publicisti­ky se tehdy projevila i v knihách, zčásti vztažených ke kulatým výročím významných událostí moderních českých dějin.

Přesvědčiv­á stanoviska

Ve své pedagogick­é a literární činnosti pak profesor Kvaček pokračoval i ve změněných poměrech po listopadu 1989, kdy často promlouval i v rozhlase a v televizi, účastnil se diskusí o různých klíčových a sporných otázkách moderních českých dějin a zaujímal v nich vlastní fundovaná, přesvědčiv­ě formulovan­á stanoviska.

Nově se začal věnovat práci lexikograf­ické (vedle jiného byl spoluautor­em Českoslove­nského biografick­ého slovníku a Encykloped­ie českých dějin) a editorské (se spolupraco­vníky vydal četné memoáry prvorepubl­ikových a protektorá­tních politiků). Stal se jedním z nejpopulár­nějších českých historiků, který se těšil autoritě doma i v zahraničí. Jeho rozsáhlé a mnohostran­né dílo bylo postupně oceněno celou řadou cen a vyznamenán­í.

Ve svém posledním publikovan­ém textu se Robert Kvaček zamyslel: „Ztráta úcty a pozornosti k minulosti bývá vlastností davů, s nimiž se pak snadněji a povolněji nakládá.“

Poslední řádky

Ve svém posledním publikovan­ém textu se Robert Kvaček mimoděk zamyslel nad posláním svého oboru: „Historie má znovu jistou konjunktur­u, ve světě i u nás, to znamená, že doba je nasycována nadbytkem problémů. Předpoklád­at, co se stane, jaké záře a stíny bude mít budoucí čas, historie samozřejmě neumí, bez pohledu zpět se však o příštím nedá ani uvažovat. Rodíme se právě i do historie. Ztráta úcty a pozornosti k minulosti bývá vlastností davů, s nimiž se pak snadněji a povolněji nakládá.“

 ?? ??
 ?? Popularizá­tor českých dějin FOTO MAFRA ?? Robert Kvaček (5. 7. 1932 – 27. 4. 2024),
Popularizá­tor českých dějin FOTO MAFRA Robert Kvaček (5. 7. 1932 – 27. 4. 2024),

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia