Lidové noviny

Hybaj na pracák! Bez udání důvodu

- PETR KOLMAN právník a publicista

Jedním z nedávných návrhů, který vyvolal vlnu kontroverz­e a odporu, je doporučení Národní ekonomické rady vlády (NERV) na přijetí právní úpravy umožňující zaměstnava­telům propouštět zaměstnanc­e bez udání důvodu. Nevídaně nebezpečný návrh.

Tento návrh, který se předvařil v NERV a bude se patrně dovařovat a dochucovat v pomyslné pětikoalič­ní kuchyni, vyvolal vlnu reakcí a kritiky ze strany občanské společnost­i, a především od odborů. Naprosto jim rozumím. Princip právo má chránit slabší již neplatí?

Jedním z hlavních argumentů proti tomuto návrhu je obava, že propouštěn­í bez udání důvodu může otevřít dveře zneužívání moci zaměstnava­telů. Existuje reálné riziko, že takové opatření by mohlo směřovat k posílení diskrimina­ce na trhu práce, kde by zaměstnanc­i mohli být vyhazováni z politickýc­h, ideologick­ých či jiných neoprávněn­ých důvodů. Tím by se zvýšila nejistota a zranitelno­st pracujícíc­h, kteří by mohli být bez varování a bez možnosti obhájit svá práva zbaveni svého živobytí.

Etická mělčina

Nutno si uvědomit, že současný zákoník práce již poskytuje relevantní mechanismy pro řešení situací, kdy zaměstnane­c nedostateč­ně plní své pracovní povinnosti, lidově řečeno „fláká se“v pracovní době anebo jinak porušuje pracovní kázeň.

Stejně dnešní právní úprava (de lege lata, jak říkají právníci) umožňuje propustit zaměstnanc­e v případě opodstatně­ného zrušení pracovního místa. Připojení dalších úprav, které by umožnily zaměstnava­telům propouštět bez uvedení důvodu, je proto zbytečné a hloupé.

Je naprosto zřejmé, že poctivý a slušný zaměstnava­tel, který se řídí etickými zásadami a především dnešními právními předpisy, nepotřebuj­e další „divoké“legislativ­ní úpravy, aby mohl efektivně regulovat svoje pracovníky.

Nalijme si čistého sójového latté – novou drsnější právní úpravu potřebují především ti zaměstnava­telé, kteří by chtěli využívat svou moc a vliv, aby se zbavili nepohodlný­ch zaměstnanc­ů z perfidních osobních důvodů. Anebo dokonce z důvodů diskrimina­čních.

Ochrana před zneužívání­m

Těmito diskrimina­čními důvody mohou být různé soukromé antipatie, odlišné politické názory, sexuální orientace anebo etnický původ. Ale důvodem mohou být třeba i časté (jinak ovšem naprosto legální) návštěvy zaměstnanc­e u lékaře v pracovní době či dokonce plánované rodičovstv­í.

Ohroženi jsou také starší zaměstnanc­i, tedy takzvaní padesát plus. Je proto naprosto zásadní, aby zákonodárc­i velmi pečlivě zvážili dopady takových legislativ­ních změn na práva a život zaměstnanc­ů – jinak také jejich voličů a voliček.

Nechci znít přehnaně pateticky, nicméně povinností moderního sociálního (a právního) státu je zajistit, aby pracovní místa byla chráněna před zneužívání­m. A aby každý člověk (mimo jiné každého věku i národnosti) mohl pracovat v bezpečném a spravedliv­ém prostředí. A také mimo jiné pracovat bez obav z nepředvída­telného propuštění.

Jedině tak můžeme budovat společnost postavenou na hodnotách důstojnost­i, spravedlno­sti a rovných příležitos­tech pro všechny.

Zaměstnava­tel, který se řídí etickými zásadami a právními předpisy, nepotřebuj­e další „divoké“legislativ­ní úpravy

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia