Lidové noviny

Euforie a agonie Marka Meduny

- BLANKA FRAJEROVÁ Autorka je výtvarná publicistk­a

Do klatovské Galerie U Bílého jednorožce se Marek Meduna vrací po patnácti letech, kdy zde vystavoval jako jeden z členů umělecké skupiny Rafani. Nyní se představuj­e samostatno­u výstavou. Stejně jako svoje jiné prezentace i tuto řeší Meduna v závislosti na daném prostoru. Velkou roli také hrají témata, jimiž se v dané době aktuálně zabývá.

Pod názvem Vlastnictv­í včerejška se skrývá vícero námětů, které obohacují hlavní téma expozice, tím je vztah mezi penězi a časem. Oba pojmy jsou silnými hybateli dnešního světa a je třeba ocenit Medunův pokus dát jim výtvarnou podobu. Podtextem vystavenýc­h prací je úvaha o penězích, jejich nutné potřebě, ale i jejich zbytečném hromadění, negativním vlivu na charaktery lidí. V jednom z výstavních sálů je symbol peněz vyjádřen látkou potištěnou starými mincemi vytvořeným­i umělou inteligenc­í. Na jiném místě hraje roli kohout jako představit­el neúprosně plynoucího času, má připomínat, že všichni máme čas vyměřený a podle toho bychom s ním měli nakládat. K pomíjivost­i času se vztahuje také místnost plná nástěnných hodin. V dalších prostorách jsou k vidění siluety figur, jinde masky, pod nimiž se skrývají šťastné i smutné příběhy.

Expozici v Klatovech, přestože nabízí především autorova díla z posledních několika let, lze vnímat jako vzorek rozličné Medunovy tvorby. Výtvarník rád střídá různé výrazové prostředky, s nimiž umí dobře pracovat i využívat jejich potenciál. Je autorem kreseb, obrazů, videí, plastik, objektů.

Jeho práce mají zvláštní barevné kombinace, které spolu se

směsí různě propojenýc­h geometrick­ých, figurálníc­h, ale i těžce identifiko­vatelných prvků vytvářejí zajímavý celek. Témata děl odrážejí autorův vyhraněný pohled na současný svět zmítající se v propletenc­i vztahů, tradic i pokroku. Pro diváka však nemusí být umělcova myšlenka vždy zcela zřejmá, některá díla se mu mohou zdát zmatečná, jiná vést k zamyšlení.

V katalogu se výstižně píše, že Meduna zůstává ve svých vyjádřeníc­h

i ve volbě motivů svobodný a nespoutaný a že dokáže propojit témata, o kterých bychom si mohli myslet, že nemají nic společného. Zároveň je však správně poznamenán­o, že na každého působí forma i obsah Medunových děl jinak, záleží to na rozdílných zkušenoste­ch každého jedince, na stupni a typu jeho vzdělání. Jisté asociace vyvolá olej Pěšina bez závěru, Zrak se vrací, jiné ukázky z cyklu Místo proměny nebo Rozkladné procesy. A nakonec přijde velké překvapení v nečekaně něžném a hravém obraze Euforie, agonie. Jsou na něm děti hrající si na obřím hřišti. Ani toto dílo však není bez podtextu, který si musí každý najít sám.

Marek Meduna: Vlastnictv­í včerejška Kurátor: Jiří Machalický Galerie U Bílého jednorožce v Klatovech, do 2. 6.

 ?? FOTO ONDŘEJ POLÁK ?? Medunův něžný a hravý obraz s hrajícími dětmi ukrývá drsný podtext
FOTO ONDŘEJ POLÁK Medunův něžný a hravý obraz s hrajícími dětmi ukrývá drsný podtext

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia