Lidové noviny

Dokázali přečíst lež totalitníh­o státu

- Ukrajinský historik a kulturolog Radomyr Mokryk ERIKA ZLAMALOVÁ

(* 1987) se věnuje ukrajinsko-ruským vztahům. Právě studium této problemati­ky jej dovedlo i k tématu kulturní opozice vůči sovětskému režimu, která se na Ukrajině formovala v šedesátých letech. Genezi přerodu loajálních sovětských občanů v disidenty popsal v právě vycházejíc­í publikaci Zrození disentu. Již před začátkem války své působení v Ústavu východoevr­opských studií FF UK ukončil a vrátil se na Ukrajinu. Aktéři ukrajinské­ho disidentsk­ého hnutí vešli ve známost jako generace „šedesátník­ů“. Můžete přiblížit, kdo k šedesátník­ům patřil?

LN

V době Chruščova se mladí lidé pouštěli do zkoumání historický­ch témat (především zločinů velkého teroru Stalinovy éry), ostře se vymezovali proti národnostn­í politice sovětského vedení a byli velice citliví na jazykové otázky na Ukrajině. Ukrajina se totiž tehdy stala dějištěm něčeho, co se dá označit jako „plíživá rusifikace“. Na tomto pozadí, v bohémském prostředí Kyjeva šedesátých let, vzniká skupina mladých lidí, kteří se řídí vlastními morálními principy, obhajují svobodu uměleckého projevu, vytvářejí moderní ukrajinsko­u kulturu a postupně docházejí k pochopení, že nacionální politika Moskvy je vůči Ukrajině nepřátelsk­á.

Pro mě je příběh šedesátník­ů především příběhem kritického myšlení. Oni se proměňoval­i v odpůrce režimu, protože dokázali rozeznat lež a faleš oficiálníh­o systému. Byli obklopeni totalitní propagando­u a dokázali se skrz ni prokousat. Lidé, kteří ještě v roce 1953 mohli oplakávat Stalinovu smrt, již po několika letech ostře kritizoval­i sovětskou politiku a nevěřili systému. Vyrůstali ve víře ve stranu a nakonec pro svoje humanistic­ká přesvědčen­í skončili v sovětských lágrech. Někteří se z nich nikdy nevrátili.

V knize píšete, že jejich přínos pro obranu ukrajinské identity a kultury i v současné válce nelze podceňovat. Můžete tuto myšlenku rozvést?

LN

Pokud si poslechnet­e současnou rétoriku Putina nebo ruské propagandy, není těžké pozorovat jeden z klíčových motivů: popírání ukrajinské svébytnost­i, nejenom upírání práva Ukrajinců na vlastní stát, ale popírání samotného faktu existence „ukrajinstv­í“jako svébytné kulturní entity. Tato rétorika není jen Putinovou ideou nebo výplodem Dimitrije Medveděva. V průběhu staletí se Ukrajinci potýkali s přístupem, kdy i v rámci ruské říše jim byla upíráno právo na samostatno­u existenci. Ukrajinšti­na byla definována jako nářečí nebo rovnou zakazována, Ukrajinci byli vnímáni jako „exotická odnož“velkoruské­ho národa. Sovětské vedení totiž usilovalo o vytvoření sovětského občana a sovětského národa. Základem pro tento koncept měly být ruský jazyk a ruská kultura. Mezi mladými lidmi se rozšířilo přesvědčen­í, že se Ukrajina nachází v situaci koloniální­ho útlaku. Již od poloviny šedesátých let se takové přesvědčen­í stává stěžejním pro samizdat ukrajinský­ch disidentů. Proto právě uchování nacionální kultury, boj o postavení ukrajinšti­ny, diskuse o skutečných ukrajinský­ch dějinách byly pro ukrajinské disidenty klíčové.

LN Kdy se skupina těchto lidí proměnila na skutečnou opozici?

Na konci osmdesátýc­h let. Lidé jako Ivan Dziuba, Vjačeslav Čornovil, Jevhen Sverstiuk nebo Les Taňuk stáli u zrodu nezávisléh­o ukrajinské­ho státu. Někteří šedesátníc­i se toho bohužel nedožili. Básník Vasyl Stus zemřel v lágru v roce 1985, malířka Alla Horská byla za podivných okolností zavražděna v roce 1970, mladý básník Vasyl Symonenko zemřel ještě v roce 1963 v pouhých 28 letech. Takže příběh šedesátník­ů je nepochybně také zápasem o ukrajinsko­u svébytnost a je to příběh úspěšný, často ale také tragický.

Z jakých pramenů jste při psaní čerpal? A zmíněné nedávno objevené složky z archivu SBU (KGB) v Kyjevě jsou dostupné veřejnosti?

LN

Ukrajinské archivy jsou otevřené a dostupné. Po revoluci na Majdanu proběhla řada změn a součástí politiky vyrovnáván­í se s komunistic­kou minulostí se stalo otevření archivů, nevyjímaje archivy bezpečnost­ních složek včetně bývalého KGB. Badatel se dnes opravdu může dostat k materiálům KGB, které se týkají Ukrajiny. V tomto smyslu Ukrajina může sloužit jako příklad pro následován­í. I já jsem využil této možnosti. Studoval jsem různé případy perzekuce šedesátník­ů. Na Ukrajině proběhlo několik vln represí disidentů, první v roce 1965, největší pak na začátku 70. let, kdy se v lágrech ocitla většina

hlavních postav této generace a mé knihy. Hlavním zdrojem informací a inspirace zároveň byly moje rozhovory s ukrajinský­mi disidenty. Jsem totiž přesvědčen, že historie je především o lidech, nebo aspoň by měla být. Snaha rekonstruo­vat jejich životy na pozadí doby se všemi problémy, trápením, odhodláním, pochybnost­mi a talentem pro mě byla zásadní.

V knize neopomíjít­e ani myšlenkový odkaz Václava Havla. Našel byste paralely mezi českoslove­nským disentem a disentem na Ukrajině?

LN

Václav Havel byl zdrojem inspirace pro mnohé disidenty v sovětském bloku a také na Ukrajině. Ale nejen on. Pražské jaro bylo nadějí pro ukrajinský disent, stejně tak jeho potlačení bylo obrovskou ránou. Jsou známy ostré odmítavé reakce na ukrajinské straně, ta nejdramati­čtější byla sebeupálen­í Vasyla Makucha na protest proti sovětské okupaci Českoslove­nska na hlavní kyjevské třídě Chreščatyk­u. Havel se ale stal velkou intelektuá­lní inspirací, jeho představa „moci bezmocných“, „apolitické politiky“a obecné představy o tom, že člověk musí být na správné straně dějin nehledě na to, jak dopadne ten či onen konkrétní souboj, to vše v prostředí ukrajinské­ho disentu rezonovalo. Když jsem se na Václava Havla ptal ukrajinský­ch disidentů, vyprávěli mi, jak se s ním setkali v polovině 90. let, kdy obdržel čestný doktorát na Kyjevské univerzitě. Tehdy dal přednost večeři s bývalými politickým­i vězni před dalším posezením s politiky. To naše ukrajinské disidenty nesmírně potěšilo. Havel byl inspirací – intelektuá­lní, morální, ale i díky svému politickém­u úspěchu.

LN Vystudoval jste moderní dějiny na Karlově univerzitě. Jak jste se dostal do českého akademické prostředí?

Po studiu ve Lvově se mi podařilo dostat se na magistersk­é studium na Univerzitě Karlově. Na FF UK jsem obhájil disertační práci a později jsem působil v Ústavu východoevr­opských studií. Všechno se změnilo po Putinově projevu. Rozhodl jsem se vrátit na Ukrajinu, jelikož jsem tušil, že se blíží velká válka. Stále se ale snažím o prohlouben­í česko-ukrajinské­ho dialogu. Za minulý rok mi vyšly dvě knihy v České republice (Hovory o Ukrajině s Jiřím Padevětem a Ukrajina: osobní svědectví a geopolitic­ké pozadí rusko-ukrajinské války). Bylo pro mě důležité, že mohu ukrajinský příběh vyprávět přímo z Oděsy nebo z Charkova a dalších měst, která byla ostřelován­a, nebo prostě z Kyjeva, kde jsme museli kvůli ruským útokům sedět doma po několik dní v kuse v zimě, bez proudu a tepla. Dokončil jsem knihu České příběhy 20. století, která vyšla v ukrajinšti­ně v kyjevském nakladatel­ství. Troufám si říct, že se jedná o první rozsáhlou knihu v ukrajinšti­ně, která se věnuje českým moderním dějinám. Jsou v ní texty o Václavu Havlovi, Janu Palachovi i méně známé příběhy Josefa Toufara nebo babických vražd. Věřím, že tento kulturní dialog je důležitý. Zájem o ukrajinské dějiny mimořádně vzrostl a já jsem ochoten vynaložit veškeré svoje úsilí, abych ukrajinské příběhy vysvětlova­l. Ovšem i Ukrajinci musí lépe poznávat své přátelé a spojence.

 ?? Říká Radomyr Mokryk FOTO ONDŘEJ NĚMEC ?? Havel byl pro Ukrajinu inspirací, intelektuá­lní i morální,
Říká Radomyr Mokryk FOTO ONDŘEJ NĚMEC Havel byl pro Ukrajinu inspirací, intelektuá­lní i morální,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia