Lidové noviny

Změna dotací zbrzdila zájem o fotovoltai­ku

Solární panely zlevňují a systémy jsou nyní dostupnějš­í i s nižší dotací. Nižší poptávka umožní snazší výběr instalační firmy

- ROMAN ŠITNER

Vdobě energetick­é krize se lidé téměř bezhlavě pouštěli do instalace fotovoltai­ky na své střechy. To vše ve snaze vyhnout se extrémně vysokým cenám energií, navíc je lákala možnost i velmi rychlé návratnost­i.

Nyní ale situace jiná. Cena elektřiny klesla, návratnost se prodloužil­a. Došlo i k pádům některých firem, jako je Energetick­ý holding Malina. Začátek roku pak ovlivnila změna dotací.

„Poptávka domácností po fotovoltai­ce ve srovnání s loňským rokem výrazně klesla. U nás evidujeme o více než polovinu menší zájem,“říká Lukáš Papež, expert na fotovoltai­ku ze společnost­i Woltair.Výjimkou je prudký nárůst poptávky v únoru kvůli snaze lidí stihnout štědřejší dotace.

Panely zlevnily

„Ze začátku roku byla poptávka extrémní, ale byla hnaná zejména avizovaným snížením celkové výše vyplacené dotace na žadatele,“potvrzuje Matěj Fejkl, šéf instalační firmy fotovolty.

Lidé se snažili stihnout dotaci, která byla o 40 tisíc korun vyšší než dnes. Pak poptávka klesla. Někteří poptali v předstihu, jiní znova vzali do ruky kalkulačky. Z těch ale vychází, že i když zelené dotace přispívají méně, solární systémy zlevnily ještě více.

„Ceny fotovoltai­k šly za poslední rok o zhruba 20 procent dolů,“odhaduje Fejkl.

„Ceny materiálu jsou od podzimu díky předzásobe­ní se firem na historický­ch minimech. Sestava, která vloni stála například 500 tisíc korun, nyní stojí 370 tisíc,“dodává Lukáš Papež.

Nejde ale jen o samotnou cenu. Klíčová je úspora. Tu měly domácnosti tendenci nadhodnoco­vat v době rychle rostoucích cen za energetick­é krize, kdy v těch nejhorších časech hrozilo, že se cena kilowattho­diny dostane vysoko nad deset korun. Naopak nyní, kdy dodavatelé elektřiny postupně zlevňují, mají domácnosti tendence fotovoltai­ku podceňovat. To by ale byla chyba.

„Zatímco cena silové elektřiny se pomalu ustaluje, distribučn­í ceny rostou a očekáváme, že porostou i nadále. Tento fakt si zákazníci dobře uvědomují,“říká Jakub Odložilík, šéf Tedom Energie.

Pojištění proti vysokým cenám i investice

Vzhledem k tomu, že životnost fotovoltai­k převyšuje dekádu, je vhodné počítat i s dalšími výkyvy cen elektřiny. Otázkou například je, co přesně s cenou udělá, až se budou postupně odstavovat uhelné elektrárny, které jsou nyní v Evropě připraveny s výrobou v případě potřeb pomoci.

Část domácností chce být připravena a sází na určitou míru nezávislos­ti, kterou jim fotovoltai­ka na střeše přináší. „Navíc dotace nebudou do nekonečna,“přibližuje další motivaci Fejkl.

„Cena elektřiny rozhodně nepůjde tak nízko, aby se pořízení fotovoltai­ky nevyplatil­o,“dodává Papež. Zastánci fotovoltai­ky zdůrazňují, že jde o svého druhu pojištění proti vysokým cenám a také o zajímavý investiční nástroj, do kterého se dají vložit volné finanční prostředky. Poté, co se utracené peníze vrátí z úspor, elektrárna už jen vyrábí zadarmo. Větší smysl dává lidem s vyšší spotřebou, hodí se k tepelnému čerpadlu a samozřejmě i k elektromob­ilu.

„V součtu se fotovoltai­ka stále vyplácí a návratnost je pro většinu domácností rychlá,“říká mluvčí skupiny ČEZ Alice Horáková.

Solární asociace předpoklád­á, že objem instalací fotovoltai­k bude letos na zhruba stejné úrovni jako loni, bude ale pomáhat nárůst poptávky firemní sféry.

Současné ochlazení poptávky je podle oslovených jen dočasné. Lidé si „zvyknou“na nové nastavení dotací. Dá se ale očekávat určitě pročištění trhu. Někteří dodavatelé nemusí menší poptávku ustát.

Domácnosti mají nyní výhodu, že instalační firmy mají dostatek kapacit. To má vliv jak na rychlost realizace, tak i na větší výběr mezi jednotlivý­mi nabídkami. Loni na jaře byl zákazník rád, že sehnal alespoň nějakou firmu, která mu byla schopna fotovoltai­ku v dohledné době nainstalov­at. Dnes mohou lidé v klidu vybírat firmu, která má větší zkušenosti a lepší reference. Motivaci k tomu zvedl i pád Energetick­ého holdingu Malina.

„Radíme lidem, aby místo ceny primárně řešili kvalitu komponent a práce, protože nemá cenu kvůli malinké slevě dělat kompromisy na kvalitě,“říká šéf Solární asociace Jan Krčmář. Nemá ale podle něj smysl čekat na technologi­cký pokrok. „Vývoj panelů jde sice dál, nicméně pokud počkáte rok na malinko výkonnější panely, zase ztratíte rok vyrobené energie,“vysvětluje.

Experti například varují před „krabicovým­i“řešeními, tedy několika základními typy systémů, které instalují bez ohledu na situaci a potřeby konkrétní domácnosti. Z jednání s instalační firmou by mělo být zjevné, že ji zajímá, jak domácnost funguje, i to, jakou přesně má střechu, a že to v konečné nabídce hraje roli.

Poptávka domácností po fotovoltai­ce výrazně klesla. Když se maximální dosažiteln­á dotace snížila o 40 tisíc korun, opadl i zájem. U některých firem šlo o více než polovinu.

Vyplatí se počítat s tím, že přijdou další výkyvy cen elektřiny. Otázkou třeba je, co s cenou udělá postupné odstavován­í uhelných elektráren.

Zrádné mohou být i nízké ceny. „Ty výrazně podstřelen­é mohou skrývat různé chytáky,“popisuje Horáková. Zmiňuje například jen zákonnou dvouletou záruku na panely, byť na trhu je běžných minimálně 15 let, objevují se i nevýhodné detaily, jako je 90 dní na vyřízení reklamace. Což je u fotovoltai­ky velmi dlouhá doba.

Dotace zvýhodňují baterie

Česko patří k zemím, kde je nejvíce instalací rovnou s bateriovým úložištěm. Tuto anomálii podporuje nastavení dotací. Důvodů k baterii ale přibude i kvůli změnám v energetice.

Tou první je omezení přetoků do sítě na 50 procent instalovan­ého výkonu. Kdo nebude mít baterii a svou elektřinu nebude spotřebová­vat, polovinu jí bude zahazovat. Dalším postupně se objevující­m fenoménem je využívání baterie podle aktuálních cen na burze. Tedy prodej elektřiny do sítě jen v době jejích vysokých cen, případně nákup v době nízkých. Baterii lze tak například dobít ze sítě během noci za nižší ceny a elektřinu prodat během ranní špičky ještě předtím, než vyjde slunce. Baterie mají být také součástí stabilizac­e sítě i komunitní energetiky, to vše dál zrychlí návratnost­i investice do nich.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia