Lidové noviny

Sparta – král základní části

Lídr Fortuna ligy dal Olomouci čtyři branky, vyhrála i Slavia. V elitní šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

- MILOSLAV NOVÁK

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před nadstavbou uhájila čtyřbodový náskok na Slavii.

Ta zvítězila v Hradci o gól (2:1).

Elitní šestku nakonec udrželo Slovácko díky brance ze závěru duelu v Českých Budějovicí­ch (2:2).

Ty následně padly na dno, protože dosud poslední Karviná vyhrála existenční duel ve Zlíně (1:0).

Takové bylo včerejší poslední kolo základní části fotbalové ligy. Ta nadstavbov­á začne příští týden, obhájce titulu Sparta ji zahájí na Slovácku.

Tabulka Fortuna ligy se v neděli rozdělila na tři části.

Nejlepších šest týmů vytvořilo skupinu o titul, o který však bojuje už jen Sparta se Slavií.

Plzeň nemůže skončit hůř než třetí, ale k druhé Slavii to má daleko.

Všechny tři elitní kluby 30. kolo zvládly v pohodě. Sparta se Slavií už do půle měly dvoubranko­vý náskok, Plzeň začala ničit Teplice těsně po pauze.

Nic se nezměnilo ani na dalších pohárových příčkách, Baník i Mladá Boleslav remizovaly.

Ostrava může litovat, že proti Liberci promarnila dvougólový náskok, mohla soupeři odskočit na tři body, rozdíl zůstal jednobodov­ý. Boleslav zachránila remízu v Jablonci v posledních sekundách.

I Slovácko spasil závěr zápasu, v Českých Budějovicí­ch vedlo, pak prohrávalo, a nebýt vyrovnávac­í branky Mihálika, spadlo by do prostřední skupiny a v elitní

společnost­i by ho nahradil Liberec. Ten, Olomouc, Hradec a Teplice budou hrát play off o naději na předkolo Konferenčn­í ligy.

Situace se v závěrečném kole zásadně měnila jen v boji o záchranu. Klid do nadstavby si zajistili Bohemians, loňský účastník evropských pohárů. Urvali vítězství nad Pardubicem­i a na příčku, z níž se hraje baráž, mají desetibodo­vý náskok.

O podobnou pohodu se připravil Jablonec nezvládnut­ým závěrem proti Mladé Boleslavi, nechal si dát gól v nastavení a má k dobru jen pět bodů.

Pardubice sice zůstaly dál tři body od baráže, ale Karviná s Českými Budějovice­mi se k nim přiblížily.

Budějovice klesly na dno, protože neudržely pracně vybojované vedení nad Slováckem. A jsou nejblíž přímému sestupu.

Karviná se z poslední příčky odlepila díky vítězství ve Zlíně, který dokonce díky lepším vzájemným utkáním stlačila pod sebe.

Ve skupinách o titul a o záchranu odehraje každý z týmů pět utkání, přičemž tři výš postavená mužstva hrají třikrát doma a tři hůř postavená jen dvakrát. Týmy na sedmém až desátém místě si systémem play off zahrají o to, kdo vyzve celkově pátý tým skupiny o titul v jediném utkání o poslední místo v evropských pohárech.

Výhodu domácí odvety v semifinále skupiny o Evropu mají Liberec s Olomoucí. Ve finále pak výš postavený tým po základní části.

Právě umístění po třiceti kolech je rozhodujíc­í pro případ, že po nadstavbě bude mít dva či více týmů stejný počet bodů. Neplatí vzájemný zápas ani rozdíl skóre.

 ?? ??
 ?? FOTO R. STRACHOŇ, M. VESELÝ, MAFRA ?? Beze změny. V posledním kole základní části vyhrála Sparta (nahoře) i Slavia (dole), rozdíl mezi oběma je dál čtyři body.
FOTO R. STRACHOŇ, M. VESELÝ, MAFRA Beze změny. V posledním kole základní části vyhrála Sparta (nahoře) i Slavia (dole), rozdíl mezi oběma je dál čtyři body.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia