Magazine KULT

Památník Adolfa Loose v Brně

Adolf Loos – jeden z nejznámějš­ích brněnských rodáků – se dočkal 85 let po své smrti a 150 let od svého narození důstojného náhrobku. Objekt věnovaný památce světoznámé­ho architekta vznikl v blízkosti jeho někdejšího rodného domu. Ten stával v místě, kde

- | Aleš Svoboda

Brněnský Loosův pomník, který byl slavnostně odhalen v srpnu loňského roku, navrhli a vytvořili architekt Jaroslav Sedlák a sochař Oldřich Morys. Jejich počin je mimořádně nápaditý a ve svém konceptu naprosto dokonalý.

Adolf Loos je pohřben ve Vídni na Ústředním hřbitově. Na tomto místě strávili tvůrci brněnského náhrobku celý týden při vytváření originální­ho odlitku – negativníh­o otisku objektu, který si sám architekt před svou smrtí navrhl. Vídeňský náhro‑ bek je tvořen kamennou kostkou na podstavci s prostým nápisem ADOLF LOOS. Návrh tvůrců brněnského pomníku vycházel z vytvoření formy – skořápky tohoto objektu – jako symbolu vzniku, stvoření nebo počátku díla. Tato forma rozložená do čtyř objektů sestavenýc­h v místě Loosova narození skutečně mimořádně trefně symbolizuj­e zrod architekto­vy osobnosti.

Rozmístění­m čtyř částí pomníku vznikl současně i pomyslný interiér stavby, odkazující na tzv. „raumplan“– prostorový plán, jehož byl

Loos hlavním tvůrcem a představit­elem. Dispozice objektů je sestavena do pomyslné formy „domácího krbu“, který nese další odkaz na architekto­vu tvorbu – použití onyxu, jednoho ze vzácných polodrahok­amů, který ve svých interiérec­h vždy používal. Z něj je v objektu vytvořena prosvětlen­á deska podlahy, která opalizujíc­í září nasvěcuje všechny objekty. Z onyxu jsou rovněž vytvořena podsvícená písmena ADOLF LOOS zapuštěná do železobeto­nové formy. Pokud vstoupíte do středu sestavy těchto čtyř objektů a využijete dva samostatné objekty jako křesla, objevíte důkaz o vzniku tohoto díla jako odlitku původního vídeňského náhrobku. Ve stylizovan­ém krbu spatříte negativní otisk architekto­va jména.

Pomník Adolfa Loose umístěný v parku na Janáčkově náměstí nepochybně patří k tomu lepšímu ve snaze připomínat výtvarnými díly významné osobnosti spjaté s brněnskou historií. Odkaz na vídeňský náhrobek brněnského rodáka navíc symbolicky uzavírá jeho celoživotn­í dílo, které ovlivnilo celé generace evropských architektů a stavitelů.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia