Magazine KULT

Arnošt Goldflam: Bylo to jako samospoušť, začal jsem a už se to rojilo

Brněnský rodák Arnošt Goldflam dlouhodobě patří k nejvýrazně­jším tvářím české kultury. Letos oslaví už 75. narozeniny, přesto je dál činný mimo jiné jako divadelní autor, herec i spisovatel. Bavili jsme se s ním sice především jako s literátem, jelikož mu

- | Ivo Michalík

Ve vašich knihách bylo dosud výrazná především role otce, ať už toho vašeho, vás samotného nebo coby nekonkrétn­í entita. Tentokrát se ale zaměříte na maminku. Bylo to náročnější?

Já jsem s těmi povídkami o mamince dlouho otálel. Jednak moje maminka zemřela v době, kdy jsem ještě ani neměl po maturitě, a taky jsem s ní neměl nijak problémový vztah, ba právě naopak. Ale časem ta potřeba napsat povídky o mamince rostla. Taky je třeba říci, že jsou z 85 % vymyšlené, tudíž najednou bylo témat dostatek a pustil jsem se do toho.

Skutečné vzpomínky se tedy při psaní objevovaly samy?

Přesně tak. Bylo to jako samospoušť, začal jsem a už se to rojilo.

Vaše knihy vydává vícero různých nakladatel­ství, ale poslední dobou hrají prim Větrné mlýny. V čem je spolupráce s nimi specifická?

S Větrnými mlýny spolupracu­jeme dlouho. Už před lety vydávali moje dramatické texty, pak se mnoho her shrnulo do – zatím – dvou tlustých svazků sebraných spisů. A když pak začali vydávat i prózu, tak jsem jim postupně nabídl Podivné historky ze života a teď Hlavně o mamince. A třeba v tom budeme pokračovat, pokud bude zájem z jejich strany. A hlavně od čtenářů!

Naše rodina se skládá z velkých čtenářů, pomalu nemáme nové knihy kam dávat.

Především na začátku covidové krize se hodně řešilo, jak poznamená nejen nakladatel­ství, ale i menší knihkupce. Kde a jak často nakupujete knihy vy?

Naše rodina se skládá z velkých čtenářů, pomalu nemáme nové knihy kam dávat. Ale byť chodíme do knihovny, občas si nějakou knihu koupíme, když je to něco, co chceme mít doma. A tak to pořád narůstá. Taky dárky jsou u nás většinou knihy. To všechno platí i pro naše děti.

Pamatujete si, kterou jste si přečetl, případně koupil jako vůbec první? Vedli vás rodiče k četbě?

Já jsem byl četbou posedlý vždycky, půjčoval jsem si knihy postupně

od písmene A v knihovně v Brně v Černých polích, a to až do písmene V, kdy mě vyhodili, protože jsem jednu knížku ztratil. A taky od kamarádů a spolužáků. První knížka, kterou jsem doma dostal, byla od mého taty – byla to verneovka Dva Robinsoni z antikvariá­tu a stála osm korun. Jinak jsem ale knihy moc nedostával, až po letech jsem si je pak kupoval sám.

Nedávno jste se objevil v seriálu Hlava Medúzy. Máte rád detektivky, a to i ty televizní?

Musím se přiznat, že doma ani nemáme televizi. Filmy si stahujeme z nabídky, žánrově velmi různorodé, podle toho, co nám kdo doporučí nebo o čem se všelijak dozvíme.

Než na účast v nějakém filmu, seriálu nebo televizní inscenaci kývnete, co o nich potřebujet­e vědět?

Že to není úplná blbost. Nebo když se s režisérem či scenáristo­u znám, případně v tom účinkují příjemní kolegové a kamarádi.

Řada lidí si vás dodnes spojuje s nevelkou, ale zato výraznou rolí v Dědictví aneb Kurvahošig­utntag Věry Chytilové. Příští rok uplyne od jeho premiéry 30 let. Chápete, proč se stále těší takové popularitě?

Chápu, poněvadž to vyjadřuje tu dobu, ba i dnešní časy a poměry. Dále ovšem díky Bolku Polívkovi, který tu figuru přesně napsal, vystihl ze života a geniálně ji hraje. A samozřejmě díky Věře Chytilové, která to výborně natočila, s důrazem na herecké výkony.

Vedle vás a samozřejmě Bolka Polívky zanechal v tomto snímku velkou stopu také Jiří Pecha. Zemřel před necelými dvěma lety. Ví se o vás, že jste byli velcí přátelé. Kdy jste si naposledy řekl, že byste se s ním rád podělil o něco, co vás právě potkalo?

Jirka vlastně nebyl člověk, který by se nějak zvlášť svěřoval. Ale měl jsem u něj pocit blízkosti, vřelosti, přátelství, byl to prostě dobrý, srdečný člověk. A také vynikající herec s obrovským citem. Měl jsem ho velice rád a mrzí mě, že tak brzy odešel, mohl toho ještě hodně zahrát. Škoda…

Musím se přiznat, že doma ani nemáme televizi.

 ??  ?? Arnošt Goldflam čte v Brně na MAČi. Foto: David Konečný
Arnošt Goldflam čte v Brně na MAČi. Foto: David Konečný
 ?? Foto: Alena Hrbková ??
Foto: Alena Hrbková

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia