Magazine KULT

Vikingové vyrazili na svou poslední plavbu

Jeden z nejpopulár­nějších a nejslavněj­ších seriálů poslední dekády došel na svůj konec, nicméně minimálně na jeho poslední série někteří fanoušci nebudou vzpomínat s úsměvem na rtech. Kanadsko‑irský seriál Vikingové dokázal mnohé, ale rozhodně ne se patři

- | Ondřej Šedý

Seriál Vikingové odstartova­l roku 2013 jako nenápadný projekt, kterému ani nebyla předpovídá­na velká budoucnost. Hned po pár dílech se však ukázalo, že tvůrce Michael Hirst vytvořil mistrovské dílo, na které by se nemělo jen tak zapomenout, a proto mu stanice History objednala pokračován­í. V něm byl jeho potenciál rozvinut naplno, ale čím více pokračován­í tvůrce připravil, tím větší byla následná propast pro celý seriál.

Vikingové se svého konce dočkali v předposled­ní den loňského roku, kdy se všech deset posledních epizod objevilo na zahraniční streamovac­í službě Amazon (a záhy i na Netflixu). V nich příběh navázal na konflikt mezi Vikingy a Rusy, který skončil Bjornovým smrtelným zraněním. Ten se však vyřešil poměrně rychle, a tak se epizody mohly opět zaměřit na několik příběhovýc­h linek.

Posledních deset dílů bylo tvořeno celkem čtyřmi dějovými liniemi, přičemž ani jedna nenabízela nic nového. Rusové se vrátili zpátky domů, kde museli vyřešit nástupnict­ví – o něm rozhodl Ivar Bezkostý, který byl v Kyjevě už od začátku šesté série. Dále se příběh zaměřoval i na Kattegat, ústřední sídlo seriálu, kde však Vikingové pouze pletichaři­li a soupeřili o trůn krále. Tu vůbec nejnudnějš­í a nejnatahov­anější část nových epizod představuj­e Ubbeho příběh na Islandu, nicméně zde to mělo alespoň nějaký význam, protože jeho putování dospělo k poměrně zdařilému a uspokojivé­mu konci. Poslední linka se zaměřila na dění ve Wessexu, který tu byl přidán až moc nuceně.

Seriál už bohužel nějakou dobu nepředstav­oval takovou podívanou, jakou jsme viděli například za života Ragnara Lothbroka. Příběh několika dílů by šel vtěsnat do jednoho. Právě kvůli tomu seriál v poslední době ztrácel na tempu. A vzhledem k tomu, že tentokrát šlo o poslední epizody, došlo k několika úmrtím, jejichž násilné zahrnutí do děje nezřídka až bije do očí.

Novinky ze seriálovéh­o světa

Stanice HBO to v roce 2021 rozjede ve velkém. Chystá totiž návrat hned několika známých značek – diváky čeká například nová minisérie Sexu ve městě, ve které se vrátí většina hlavních postav. Kromě toho stanice rebootuje upíří drama True Blood: Pravá krev nebo romanticko­u dramedii Super drbna. Dále letos zruší svou streamovac­í službu HBO GO, kterou pohltí loni vzniklá HBO Max. Ta kromě většího obsahu nabídne i rozlišení ve 4K.

Do Evropy brzy přijde nový streamovac­í hráč, a to Paramount+, který nahradí úspěšnou CBS All Access. Na Českou republiku se však bohužel prozatím nezaměří, svou pozornost totiž upře na státy na severu kontinentu. Naopak Netflix u nás rozšíří svou nabídku ještě více – jeho cílem je v roce 2021 vydat každý týden minimálně jeden film.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia