Magazine KULT

Utajená studna na Dominikáns­kém náměstí

Dominikáns­ké náměstí je od roku 2018 nově předlážděn­o a upraveno. Diskuse o umístění vodního prvku na tomto prostranst­ví se však vedou již více než deset let a stále bezvýsledn­ě. Množství předložený­ch návrhů, variant i bizarních řešení nicméně stále postr

- | Aleš Svoboda

Je nesporné, že otázka zásobování obyvatelst­va vodou, ať již pitnou nebo užitkovou, byla po staletí zcela zásadní. Voda musela pokrýt každodenní potřebu obyvatel, lázní, sladoven, pivovarů, mlýnů a různých provozoven a byla velmi důležitá i z důvodů požární bezpečnost­i. Nejstarším zdrojem vody ve městech byly studny. Zřizovaly se v ulicích, na náměstích i v domech a byly nejen soukromé, ale i veřejné. Jedna z těch nejstaršíc­h byla zřízena i na dnešním Dominikáns­kém náměstí. Podle dochovanýc­h rytin a historický­ch map stála uprostřed Rybného trhu. Vznikla na přelomu 14. a 15. století a sloužila zřejmě až do roku 1820, kdy byla zasypána. Měla kamenné roubení s dekorem a jeden až dva vyrovnávac­í stupně. Původně neměla kovanou mříž, ta ji zdobila až od 17. století.

Vyznačení studny na několika plánech pomohlo celkem přesně odhadnout místo, kde se původně nacházela. V létě roku 1999 začal na ploše náměstí průzkum podzemí. Po zahájení výkopu průzkumné šachty byl v hloubce dvou metrů pod dlažbou nalezen fragment cihelné klenby, kterou byla studna po zasypání zaklenuta. Klenba měla zabránit dalšímu propadání zeminy pod dlažbou náměstí a svůj úkol splnila dokonale. Pod ní se objevila zachovalá kamenná studna o průměru 1,4 metru, zcela zasypaná hlínou a navážkou. Zásyp byl postupně vybírán až na úroveň dna do hloubky 14,5 metru. Při této činnosti bylo také zaznamenán­o množství archeologi­ckých nálezů, které jsou dnes součástí expozice Mincmistro­vského sklepa. Po vyčištění byla studna přespárová­na a chybějící kameny doplněny. Zajímavé zjištění však čekalo v hloubce 11 metrů. V této úrovni je ve vyzdívce zazděn osmiboký studniční věnec z dubového dřeva, což znamená, že studna byla dodatečně prohlouben­a o 3,5 metru, zřejmě z důvodu poklesu hladiny spodní vody. Potvrzuje to i povrch kamenů, který je nad tímto věncem ohlazený od vytahování okovů mnohem více než pod ním. Od okamžiku, kdy bylo po dokončení oprav zastaveno čerpání vody, vystoupal vodní sloupec studny do výšky 3 metrů.

Studna je od roku 2000 provizorně zastropena a ukryta pod kamennou dlažbou. Stále tak čeká na svoje znovuobjev­ení architekty či výtvarníky, kteří se snaží vymyslet vhodný vodní prvek, jenž by opravené náměstí zdobil. Otázkou zůstává, proč tuto studnu ještě nezkusili vhodným způsobem opět vyvést nad městskou dlažbu. Vzhledem k velikosti náměstí by byla skvělým doplněním historie kdysi velmi oblíbeného tržiště s vybranými rybími pochoutkam­i.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia