Magazine KULT

Anežka Kopecká: Basketbal vs. lékařská fakulta

Anežka Kopecká, která v žabinském dresu působí již druhou sezónu, má na svém kontě zlatou medaili z Mistrovstv­í Evropy (ME) v kategorii do 15 let v roce 2015 a 4. místo z ME v kategorii do 18 let. Je jasné, že Anežka patří mezi talentovan­é basketbali­stky.

- | Barbora Slezáková

Anežko, odkud pocházíš? Momentálně žiješ, studuješ a hraješ basketbal v Brně, co tě vedlo k tomu, že ses přestěhova­la?

S rodinou bydlím v Šenově, ale narodila jsem se v Havířově, kde jsem studovala i gymnázium a hrála basketbal. Basketbal v Brně mě hodně lákal, protože jsem už znala trenéry z reprezenta­ce. Také mě lákalo studium na Lékařské fakultě MU, proto bylo Brno jasnou volbou.

Jak ses dostala k basketbalu?

K basketbalu mě přivedla maminka asi v 8 letech. Sama ho hrála společně s Ivetou Raškovou, aktuální trenérkou Ostravy, a Martinou Šidlářovou, která má teď na starosti mládež v BK Havířov. Jednoho dne jsem přišla na trénink a bavilo mě to. Díky tomu jsem u toho vydržela.

Máš nějaký sportovní cíl? Něco, kam by ses chtěla dopracovat a byl by to tvůj vrchol kariéry?

Mým největší cílem je dostat se do reprezenta­ce žen a reprezento­vat ČR. Někam výš v tuto chvíli nesměřuji, protože to asi nejde skloubit všechno dohromady.

Jak jsi vnímala, když byla v lockdownu hala i pro vás uzavřena?

Bylo to pro nás dobré odreagován­í. Navíc jsme mohli s Jířou (kondiční trenér Jiří Panáček; pozn. red.) trénovat i věci, na které normálně nezbývá čas.

Studuješ lékařskou fakultu, což musí být samo o sobě velmi náročné. Jak vnímáš basketbal vs. studium a co je pro tebe prioritou?

Snažím se vnímat basketbal i studium víceméně na stejné úrovni. Abych to měla tak 50 na 50. Je jasné, že to tak úplně vždycky nejde. Takže občas upřednostn­ím studium a občas zase basketbal. V tuto chvíli to skloubit jde. Jak to bude dál, se uvidí s postupem času.

Měla jsi jako student lékařské fakulty kvůli covidu povinné praxe? Jak na situaci reagovala fakulta se studenty nižších ročníků?

Já jsem žádné povinné praxe neměla, protože tato povinnost se týkala jen studentů vyšších ročníků. Myslím si, že tomu tak bude i v budoucnu.

Anežce přejeme hodně štěstí jak v basketbalo­vém, tak i studijním životě.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia