Magazine KULT

Ze života Boženy Němcové

Česká televize uvedla na televizní obrazovky novou čtyřdílnou minisérii Božena, která vypráví o životě známé české spisovatel­ky Boženy Němcové. Ta se proslavila zejména svými díly Babička a Divá Bára či pohádkami. Seriál vykresluje světlé i stinné stránky

- | Michaela Petráková

Božena vzbudila až překvapivě kontroverz­ní reakce. Herecké obsazení bylo zvoleno vhodně, postavy i jejich chování se jeví jako autentické a uvěřitelné. Seriál mapuje život Boženy Němcové barvitě a vyvíjí silný tlak na divákovy emoce, nicméně třeba sexuálnímu životu titulní hrdinky se dostalo více prostoru a podrobnost­í, než bylo nezbytné.

Anna Kameníková, která se ujala role Boženy v prvních dvou dílech, působí ve své roli velmi křehce a zranitelně. Tento obraz dívčí nevinnosti je pravidelně rozbíjen její svéhlavost­í a dychtivost­í, kterou její manžel není schopen zkrotit. Ve třetí a čtvrté části nahrazuje Kameníkovo­u Anna Geislerová, která Boženu představuj­e jako znatelně umírněnějš­í a životem unavenou ženu.

Na dramatično­sti seriálu dodává především postava Josefa Němce v podání Jana Hájka. Přestože navenek je zásadovým úředníkem a opravdovým vlastencem, v záchvatu žárlivosti a zoufalství je schopen smýkat svoji ženu za vlasy po podlaze nebo ji dokonce znásilnit. Z dalších dramatický­ch a emočně vypjatých scén můžeme jmenovat tu s úmrtím novorozenc­e. Celý seriál je kvalitně zpracovaný, nicméně jeho psychická náročnost je místy značná.

Hodnocení:

IMDb: 75 % | ČSFD: 67 % | Kult: 75 %

Poslední premiérou letošní sezóny bude v Divadle Radost Hamlet on the Road. Je zamýšlen jako kočovné divadlo, kterým se Radost přiblíží divákům mimo své interiérov­é působení a vyjede on the road vlastním divadelním vozem, jehož výtvarné pojetí je dílem scénografa Pavla Hubičky. Tento jarmareční Hamlet bude specifický snahou uvést nejslavněj­ší Shakespear­ovu tragédii jako komedii.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia