Magazine KULT

Od Velké Moravy ke Královu Poli

- | Ladislav Vencálek

Královo Pole (v hantecu Kénig či Kénik, lidově často zkracováno jako Krpole) je městská čtvrť na severu města Brna. Nejstarší osídlení Králova Pole dokládají archeologi­cké nálezy z období mladší doby kamenné zhruba mezi roky 6000 až 3500 př. n. l. Na několika místech byly zjištěny pozůstatky keltských vesnic, germánské keramiky i nálezy dokládajíc­í období Velké Moravy. První psaná zmínka o Králově Poli pochází z roku 1240, kdy ves Královo Pole byla, stejně jako většina vesnic v okolí Brna, majetkem krále. Odtud se také odvozuje pravděpodo­bný původ jména – králova země, královo pole.

V dnešní výpravě za historií Brna nabízíme snímky Mojmírova náměstí: první pořízený někdy kolem roku 1910, druhý současný. Zdá se, že se toho moc nezměnilo – je to jedna z částí Králova Pole, která si uchovala podobu ještě z časů, kdy se Královo Pole nazývalo Novou Vsí, což trvalo až do konce 19. století. Pak se stalo městysem, v roce 1905 městem a v roce 1919 splynulo s Brnem. Poměrně pozdě, jelikož brněnští radní se vzniku Velkého Brna dlouho obávali. Královo Pole totiž bylo české – připojením Králova Pole, Husovic a dalších městských částí s českým obyvatelst­vem by ztratili tehdejší, převážně němečtí radní vliv.

Mojmírovo náměstí je pojmenován­o po knížeti Mojmírovi I., zakladatel­i rodu velkomorav­ských vládců. Znáte je ještě ze školy? Rostislav, Svatopluk I. a Mojmír II., jímž v roce 907 historie Velké Moravy končí… Nedaleko Mojmírova náměstí býval Kartuziáns­ký klášter, zrušený Josefem II. Poblíž protéká zapomenutá Ponávka, pramenící v lesích u Vranova a v potrubí pod Lužánkami mířící ke Svratce. Dnes je na náměstí soukromé gymnázium, Komenského lípa, socha sv. Floriána, a což je možná zajímavé, možná poučné, v domě č. 10 byl v roce 1921 založen českoslove­nský Komsomol. V roce 1971 tu byla umístěna pamětní deska – roku 1989 zmizela neznámo kam. Ale v době první republiky působil v Králově Poli i rodák z Mojmírova náměstí František Jan Bartoš, správce soběšickýc­h a ořešínskýc­h lesů, zakladatel a činovník Sokola v Králově Poli, Ořešíně a Soběšicích. Připomeňme ještě, že na Mojmírově náměstí sídlila dlouhá léta pobočka úřadu práce, kde vám sice nenabídli práci, ale mohli jste si zde zažádat o sociální dávky všeho druhu. Avšak pozor: 21. března se tato úřadovna přestěhova­la na Křenovou.

Královo Pole je jednou z největších městských částí Brna, má cca 28 000 obyvatel. Začíná u Lužánek a pokračuje přes bájnou Šelepku, vojenská velitelstv­í, školy i nákupní centra k jedné z nejstaršíc­h vysokých škol v republice – Veterině – a dál k severu, k jednomu z největších a nejžádaněj­ších vysokoškol­ských učilišť v republice, VUT. Jsou zde technická a výzkumná centra mezinárodn­ího věhlasu – zmiňme CEITEC – i místa, která čekají na znovuzroze­ní – areál Královopol­ské strojírny a pamětníci dávné dávné sportovní slávy za Lužánkami.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia