MF DNES

Korupce v Česku kvete, lehce ji snížily poplatky

MF DNES získala studii Evropské komise, která mapuje úplatky ve zdravotnic­tví v 28 zemích. V Česku se korupci daří všude, pomohly ji však snížit poplatky. Ty paradoxně teď stát ruší.

-

Čeští pacienti mohou být rádi, že mají regulační poplatky. Díky tomu u nás totiž podle studie Evropské komise vymizel z ordinací zvyk dávat drobnější peněžní úplatky jako pojistku lepší péče.

Což je naopak běžným zvykem očekávaným lékaři i pacienty na východ od nás, jako je Rumunsko či Bulharsko či Slovensko.

Paradoxně tato studie o korupci přichází ve chvíli, kdy u nás poplatky v nemocnici skončily a koaliční smlouva počítá i se zrušením poplatků v ambulancíc­h. „Poplatky určitě změnily vnímání pacientů – lidé mají pocit, že když už si platí, jsou zákazníkem a nemají potřebu dávat lékaři něco navíc,“říká Jana Petrenko z Koalice pro zdraví, která sdružuje pacientské organizace.

Korupce v Česku se podle studie odehrává rafinovaně­ji – nejčastěji při nákupech předražený­ch přístrojů do nemocnic nebo při zadávání zakázek a také díky propojení politiků s firmami ve zdravotnic­tví.

Studie Evropské komise rozdělila korupci ve zdravotnic­tví na sedm typů a Česko je zastoupeno prakticky v každé kapitole. Z cel- kem 86 zmapovanýc­h případů korupce ve 28 zemích jde nejčastěji o uplácení lékařů farmaceuti­ckými firmami, na druhém místě jde o korupci při nákupu zdravotnic­ké techniky a třetí příčku má uplácení při poskytován­í zdravotní péče.

Například v Německu se podařilo odhalit případ lékařů, kteří posunuli výš 38 čekatelů na transplant­aci. V Chorvatsku zase policie zatkla 26 zaměstnanc­ů a management farmaceuti­cké firmy Farmal a obvinila 350 lékařů, že se nechali uplatit, aby předepisov­ali výrobky této firmy.

I v Česku se vyskytly podobné případy, ale zpráva je nezmiňuje.

„Myslím, že tady se situace zlepšila, výrobci léků se chovají etičtěji. Zrovna minulý týden firma Gla- xo, která určuje trendy, vydala zprávu, že už nebude hodnotit své pracovníky, kteří seznamují lékaře s novými léky, podle toho, kolik léků se podaří prodat. Což je zajímavý průlom,“říká Jana Petrenko.

Když však měli Češi odpovědět na otázku, zda je chtěl někdo v posledním roce v souvislost­i se zdravím uplácet nebo od nich naopak úplatek čekal, tři procenta lidí řekla, že ano. Což nás řadí do horší poloviny mezi evropskými zeměmi.

Zajímavé zjištění, které ze zprávy vyplynulo, je, že na korupci lékařů nemá vliv fakt, že se jim zvýší platy. Korupci to v zemích, kde se platy lékařů navýšily, prý nijak neovlivnil­o.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia