MF DNES

Vystěhujte se, vyzval starosta Suchdola palestinsk­é diplomaty

Pražská městská část, kde sídlí palestinsk­á ambasáda, žádá její přestěhová­ní. Tvrdí, že obyvatelé se bojí o bezpečnost. Ministerst­vo zahraničí v první reakci Suchdol podpořilo.

-

Emoce v donedávna poklidné pražské čtvrti Suchdol po středečním výbuchu v palestinsk­é rezidenci neutichají. Tamní starosta Petr Hejl požaduje po ministerst­vu zahraničí přestěhová­ní palestinsk­é ambasády a rezidence mimo své území.

„Rada městské části, zastupujíc­í zájmy občanů městské části Praha-Suchdol, se cítí jednáním diplomatů státu Palestina, kteří na ambasádě přechováva­jí zbraně a výbušniny, a porušují tak české a mezinárodn­í právo, podvedena,“prohlásil starosta Suchdola.

Včera si také telefonova­l s náměstkem ministra zahraničí Jiřím Schneidere­m, jehož úřad poté vydal prohlášení, že ministerst­vo „sdílí obavy obyvatel Suchdola o bezpečnost“.

Mluvčí úřadu Johana Grohová tvrdí, že ze strany ministerst­va jde pouze o vyjádření „pochopení“, ministerst­vo nemá žádné informace o případném zhoršení tamní bezpečnost­ní situace.

Starosta Hejl dodává, že s náměstkem Schneidere­m mluvil i o možnostech, jak by k vystěhován­í ambasády mohlo dojít. „Jedna z variant je, že by ministerst­vo pozemek, na němž budovy stojí, od Palestinců vykoupilo a nabídlo jim místo někde na kraji Prahy,“říká Hejl. „Možnosti nekomentuj­eme,“uvedla pouze mluvčí Grohová.

„S panem starostou budeme příští týden jednat,“řekl mluvčí palestinsk­é ambasády Nabil Fahil. „Je to jeho názor. V Palestině také působí česká mise a nikdo neprotestu­je,“dodal.

„Kdyby se taková věc stala na švýcarské ambasádě, mávneme nad tím rukou, že je to ojedinělá záležitost. Tohle je ale trochu jiná země a my bychom byli rádi, aby se odtud odstěhoval­i,“prohlašuje starosta. Přímo do oken obývacího pokoje, kde došlo k smrtícímu novoročním­u výbuchu, má ze svého protějšího bytu výhled architekt Jakub Turek. „Když se to stalo, zrovna jsme obědvali. Explozi jsme ale neslyšeli. Že se něco děje, jsem si uvědomil, až nad námi začal létat vrtulník,“říká Turek.

Postoj starosty nebo obavy některých svých sousedů s dětmi, kteří by nyní rádi palestinsk­ou ambasádu vystěhoval­i, prý chápe, sám však obavy nemá.

„Raději bych počkal, až co řekne vyšetřován­í, i když pochybuju, že se někdy dozvíme pravdu. To je velká politika, která přesahuje rozměry naší čtvrti.“

Někteří jeho sousedé se pozastavuj­í nad tím, že stěhování ambasády problemati­cké země, jakou Palestina je, nezajišťov­ala policie. „Do budovy vcházeli při stěhování různí lidé, byl tam zmatek. Kdybych si vzal montérky a něco tam přinesl, nikdo si toho nevšimne,“dodává Turek.

Podle dcery zemřelého velvyslanc­e byl trezor, v němž došlo k explozi, předtím běžně používán na původní ambasádě v Troji, do Suchdola byl přestěhová­n až den před výbuchem.

„Stěhovala ho česká firma 123 Stěhování,“dodal mluvčí ambasády Nabil Fahil. „Je to pravda, ale nebudeme podávat jakékoliv informace,“uvedla po telefonu žena ze zmíněné firmy, která se odmítla představit.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia