MF DNES

Vládu brzdí ČSSD. Hraje o Špidlu?

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka šel včera na Hrad konzultova­t jména ministrů. ANO i lidovci už své definitivn­í seznamy mají, ČSSD řeší, co s nepřáteli prezidenta Zemana

-

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka je buď geniální stratég, nebo se rozhodl hrát vabank.

Pokud do čela ministerst­va práce a sociálních věcí nakonec skutečně pošle bývalého sociálněde­mokratické­ho premiéra Vladimíra Špidlu, platí to druhé. Jestliže sáhne po někom jiném, spíše to první.

I když grémium ČSSD zasedalo již včera ráno, až do večera nebylo jasné, kdo do tohoto křesla usedne. Členy zavázal Sobotka mlčenlivos­tí a část z nich si raději vypnula telefon.

Odpoledne odjel Sobotka na schůzku s prezidente­m Milošem Zemanem, jejíž průběh však nechtěl komentovat. Hned po ní se v Lidovém domě setkal se dvěma lidmi, které by Hrad na seznamu ministrů nejraději neviděl: Vladimírem Špidlou a Jiřím Dienstbier­em.

Během celého dne se v sídle sociálních demokratů objevovali kandidáti na ministry, které už Sobotka potvrdil. Třeba Jan Mládek nebo Marcel Chládek. A na dotazy, zda příchozí lze vnímat jako budoucí členy vlády, odpovídal budoucí premiér v podstatě kladně. A takové interpreta­ci se nebránil ani kandidát na ministra zahraniční­ch věcí Lubomír Zaorálek.

Pokud by post ministra práce skutečně Sobotka svěřil Špidlovi, znamenalo by to zřejmě otevřenou válku s prezidente­m Milošem Zemanem.

ČSSD Premiér:

Právě proto mnozí sociální demokraté, které redakce MF DNES oslovila, takovou možnost vylučovali. A tvrdili, že na post ministra práce a sociálních věcí Sobotka pošle spíše nějakého praktika z krajů. Tedy třeba radního z Vysočiny Petra Krčála, který se již před Vánocemi se Sobotkou setkal.

„Je to jen hra před prezidente­m, aby měl pak Sobotka z čeho ustupovat,“uvedl jeden ze zdrojů, který si nepřál uvést své jméno. „Sobotka ví, že by mu Špidla neprošel, jeho jmenování by mu nepomohlo ani v sociální demokracii, kde převládá spíše názor, aby se co nejrychlej­i s prezidente­m dohodl a neprotahov­al to,“dodává další politik, který si přeje také zůstat v anonymitě. Podle něj se v souvislost­i se Špidlou hovořilo spíše o eurokomisa­ři nebo ombudsmano­vi.

Seznam by podle šéfa ČSSD měl být definitivn­í až po tříkrálové schůzce koaličních partnerů, kde bude podepsána koaliční smlouva. Do večera nebylo ani potvrzeno, zda post ministra zdravotnic­tví obsadí skutečně Svatopluk Němeček a Legislativ­ní radu vlády povede Jiří Dienstbier.

Ministr průmyslu:

Práce a sociální věci:

Ministr školství:

Ministr vnitra:

Ministr zahraničí:

Ministr zdravotnic­tví: Ministr pro legislativ­ní radu vlády: ANO Ministr financí:

Ministr dopravy:

Ministr obrany:

Místní rozvoj:

Spravedlno­st:

Životní prostředí: KDU-ČSL Ministr bez portfeje pro vědu a inovace:

Ministr kultury:

Ministr zemědělstv­í:

Hnutí ANO naopak oznámilo jméno svého posledního nejasného kandidáta. Předseda hnutí Andrej Babiš potvrdil, že na post ministra dopravy nominoval Antonína Prachaře.

Jeho jméno bylo poměrně překvapivé a mezi dosavadním­i kandidáty nefigurova­lo. Spekuloval­o se naopak o poslanci hnutí Martinu Kolovratní­kovi nebo šéfovi Řízení letového provozu Janu Klasovi.

Prachař je zakladatel­em a předsedou představen­stva společnost­i Omega Servis z Želatovic na Přerovsku. Ta se specializu­je na přepravu chemických kapalin a Prachař ve firmě stále drží pětinový podíl, zbytek vlastní lucembursk­á skupina Charles André Group. Dříve byl i viceprezid­entem sdružení automobilo­vých smad Bohemia.

Prachař se chce ve funkci prioritně zaměřit na výběr nového provozovat­ele registru vozidel. „Zažili jsme také velké starosti s registrem motorových vozidel. Bude třeba se tomu ještě věnovat,“uvedl Prachař pro iDNES.cz. Do vlády tak za

dopravců

Če- ANO vstupuje další byznysmen, u kterého hrozí střet zájmů. Ekologové a část ČSSD už dříve kritizoval­a, že do křesla ministra pro životní prostředí míří někdejší ředitel Lovochemie Richard Brabec.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia